Ministras įpareigotas patvirtinti Pasaulio banko indėlio legalumą | KaunoDiena.lt

MINISTRAS ĮPAREIGOTAS PATVIRTINTI PASAULIO BANKO INDĖLIO LEGALUMĄ

  • 0

Lietuvos teisingumo ministras privalės savo parašu patvirtinti procedūrų legalumą, Vyriausybei didinant savo indėlį Tarptautiniame plėtros ir rekonstrukcijos banke (Pasaulio banke).

Nepaisant Teisingumo ministerijos prieštaravimų ir nedalyvaujant pačiam ministrui, Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad Juozo Bernatonio parašas ant teisinio memorandumo turės būti.

„Vyriausybė jau yra priėmusi sprendimą mūsų indėlį akciniame kapitale padidinti 49 mln. JAV dolerių, iš jų 3 mln. mes jau sumokėjome. Vyriausybė buvo įgaliojusi mane pasirašyti banko akcijų pasirašymo dokumentą. Tačiau pagal šios institucijos reglamentus, pareigūnui pasirašius dokumentą, turi kitas pareigūnas patvirtinti, kad visos nacionalinės procedūros praeitos legaliai ir kad tas pirmasis parašas galioja“, - ministrų kabineto posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Jo teigimu, pagal Pasaulio banko reglamentus, tai turi padaryti aukščiausias šalies pareigūnas, atsakingas už tinkamą teisinės sistemos funkcionavimą.

Teisingumo ministerijos kancleris Arūnas Kazlauskas teigė, kad J.Bernatonio nuomonė šiuo klausimu yra kategoriškai neigiama.

„Pagal dabartinį reguliavimą teisingumo ministras - taip, kai kuriais atvejais, pasirašo tam tikras išvadas, bet tie atvejai konkrečiai išvardinti Valstybės skolos įstatyme. Šiuo atveju teisingumo ministras abejoja, ar jis būtų tas tinkamas pareigūnas“, - sakė kancleris. Be to, anot jo, tokiam įgaliojimui greičiausiai būtų reikalingas Seimo sutikimas.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis sukritikavo Teisingumo ministerijos argumentus, nes kitų šalių teisingumo ministrai pasirašo tokius memorandumus.

„Reikės šitą darbą padaryti teisingumo ministrui. Lengviausia paskirti ministrą, kurio nėra“, - sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Vyriausybė liepos 1 dieną nusprendė Pasaulio bankui pervesti 2,917 mln. JAV dolerių (2,599 mln. eurų), taip padidinant šalies dalį banke Lietuva įsipareigojo įnešti savo dalį, 2011 metais priėmus rezoliuciją dėl banko kapitalo didinimo.

Padidinus kapitalą, Lietuvos balso svoris banko kapitale padidės nuo 0,1 proc. iki 0,11 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS