Ministras: ne Vilnius, o Maskva turi rasti būdus, kaip sumokėti už Kaliningrado tranzitą | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: NE VILNIUS, O MASKVA TURI RASTI BŪDUS, KAIP SUMOKĖTI UŽ KALININGRADO TRANZITĄ

  • 0

Ne Vilnius, o Maksva turi rasti būdus, kaip atsiskaityti už Kaliningrado tranzitą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Lietuvoje veikiantiems bankams aiškinantis, ar atlikdami tokius mokėjimus jie nepažeistų tarptautinių sankcijų.

„Nėra Lietuvos atsakomybė padėti Rusijos Federacijai atsiskaityti už vežimus. Tai yra jos atsakomybė. Rusija turi rasti būdus, kaip ji atsiskaitys ir sumokės“, – LRT pirmadienį sakė ministras.

Anot jo, yra buvę situacijų, kai bankams atsisakius vykdyti mokėjimus Rusija pavedimus atliko grynaisiais pinigais. Vis dėlto, ministras teigė abejojantis, ar toks sprendimo būdas galimas Kaliningrado tranzito atveju.

„Nežinau, nesu įsitikinęs, kad atsiskaitymą už tranzitą būtų įmanoma vykdyti grynaisiais pinigais, tiesiog sakau, kad kūrybiškai žiūrint kartais yra randami būdai“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Nebūsiu patarėjas Rusijos Federacijai. Tai yra jų atsakomybė“, – pridūrė jis.

Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis liepos pabaigoje pranešė perdavęs Užsienio reikalų ministerijai Vilniuje notą dėl numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo.

Diplomatas valstybinei televizijai „Rossija 24“ sakė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje privalo apmokėti už krovinių pervežimą, o Vilnius visus šiuos mokėjimus yra nukreipęs per vienintelį Šiaulių banką, nuo rugsėjo nebevykdysiantį jokių operacijų su Rusija.

Šiaulių banko interneto svetainėje teigiama, kad po rugsėjo 1 dienos „mokėjimų vykdymo išimtys išankstiniu susitarimu gali būti taikomos tokiems atvejams, kai mokėjimai atliekami humanitariniams tikslams ar valstybės funkcijoms užtikrinti“.

Bankas teigia, kad šiuo metu aiškinasi situaciją su atsakingomis institucijomis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba praėjusią savaitę BNS patvirtino, kad aptarnaujant mokėjimus už Kaliningrado tranzitą gali būti taikomos išimtys, tačiau kiekviena situacija būtų vertinama individualiai. Tarnyba taip pat nurodė vieną tokią išimtį jau pritaikiusi.

Dalies sankcionuotų prekių pervežimą į Kaliningrado sritį Rusija liepą atnaujino praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Lietuva jį uždraudė, remdamasi balandį pateiktu Europos Komisijos išaiškinimu.

Rusijai ribojimus pavadinus Kaliningrado srities blokada ir pagrasinus atsaku, Europos Komisija liepą parengė naujas gaires, kuriomis nurodyta tranzitą geležinkeliais atnaujinti.

Gairės: Kaliningrado tranzitas, Lietuva, Rusija, karas Ukrainoje, Gabrielius Landsbergis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS