Ministrė: jaunimas neturėtų itin greitai gauti ilgalaikio bedarbio statuso | KaunoDiena.lt

MINISTRĖ: JAUNIMAS NETURĖTŲ ITIN GREITAI GAUTI ILGALAIKIO BEDARBIO STATUSO

Jauni žmonės iki 25 metų neturėtų itin greitai gauti ilgalaikio bedarbio statuso, kaip yra dabar, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė. Pasak Monikos Navickienės, jiems svarstoma ateityje pasiūlyti papildomų priemonių įsidarbinant.

„Man atrodo, kad jauni žmonės neturėtų taip greitai gauti ilgalaikio bedarbio statuso, kaip gauna dabar, nes jaunas žmogus kartais ir eksperimentuoja su savo profesijomis, jam vienas, kitas pasiūlymas gali netikti. Bet iš karto jį įtraukti į ilgalaikių bedarbių sąrašą turbūt nereikėtų“, – žurnalistams pirmadienį sakė Monika Navickienė.

Anot jos, problema yra ne tik jaunimo nedarbas, bet ir motyvacija bei paskatos jauniems žmonėms dirbti.

„Galvojame apie papildomas priemones, skirtas jaunimui, tačiau vasaros sezonu, mūsų manymu, jaunimo nedarbo problema turėtų šiek tiek savaime spręstis, todėl kad yra sezoninio darbo galimybės papildomos“, – teigė ministrė.

Ji teigė, kad jaunimo nedarbas vasarą, kai yra sezoninių darbų, kiek sumažėja, o rudenį bus svarstoma, kaip jaunus žmonės įtraukti į darbo rinką arba suteikti daugiau persikvalifikavimo galimybių.

Restoranų ir viešbučių asociacija praėjusią savaitę tvirtino, kad šiame sektoriuje, kuriame daugiausia dirba jauni žmonės, sunku rasti darbuotojų ne tik dėl abejonių dėl jo ateities, bet ir dėl Darbo kodekso nuostatų, kurios leidžia dirbti kitame darbe, esant prastovose.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas sako, kad problema nėra tokia didelė.

„Pirmas dalykas, darbdaviai sprendžia, ne patys darbuotojai, ar jie gali likti prastovose. Jeigu darbdavys pasako, kad turi ateiti į darbą, tai jis turi ateiti į darbą ir jam nebėra jokių prastovų“, – žurnalistams sakė V. Šilinskas.

„Kitas dalykas, pačių prastovų irgi mažėja, nes į prastovas darbdaviai gali leisti tik tada, kai darbo nėra dėl karantino ar ekstremalios situacijos apribojimų. Akivaizdu, kad laisvėjant ribojimams, priežasčių leisti į prastovas nebelieka“, – pabrėžė jis.

Eurostatas skelbė, kad jaunimo iki 25 metų nedarbas Lietuvoje per metus mažėjo 8 punktais iki 11,5 proc.

Balandį darbo Lietuvoje neturėjo 101 tūkst. žmonių, iš jų 8 tūkst. buvo jaunimas iki 25 metų.

Ilgalaikiais bedarbiais laikomi asmenys iki 25 metų, kurių nedarbo trukmė yra ilgesnė kaip šeši mėnesiai, ir ilgalaikiai bedarbiai nuo 25 metų, kurių nedarbo trukmė ilgesnė kaip 12 mėnesių, skaičiuojant nuo užsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS