Mokesčių pertvarkos atnaujinimus parlamentarai vertina skirtingai | KaunoDiena.lt

MOKESČIŲ PERTVARKOS ATNAUJINIMUS PARLAMENTARAI VERTINA SKIRTINGAI

Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbantys parlamentarai skirtingai vertina mokesčių pertvarkos atnaujinimus: vieni teigia, kad ministerija įsiklausė į dalį anksčiau išsakytų pastabų, kiti pakeitimais abejoja ir mano, kad individualia veikla ir pagal darbo santykius dirbančių žmonių mokesčiai neturėtų būti lyginami.

Komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė mano, kad naujausius siūlymus būtų galima priimti.

„Pasiūlymas yra optimalus galimybėms šiame politiniame laikotarpyje rasti sprendimus ir sutarimus. (...) Noras, kad pajamos būtų sąžiningiau apmokestinamos, bet mokestinė našta būtų adekvati, teisingesnė, bet labiau paliestų tuos, kas gauna didesnes pajamas, tai šiuo išgryninimu tikslas dar labiau pasiekiamas“, – pirmadienį LRT teigė jis. 

Tuo metu opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius teigė, kad korekcijos yra nedidelės. Jis teigiamai vertino siūlymus dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo augimo palaipsniui dirbantiems individualiai.

„Jeigu kalbame apie progresyvumo atsiradimą tiems žmonėms, kurie verčiasi individualia veikla ir per mėnesį uždirba apie 3 tūkst. ir daugiau eurų, tai jiems nuo 2026 metų gyventojų pajamų mokestis bus taikomas 20 proc. Tai teisinga“, – teigė parlamentaras.

Tačiau A. Butkevičius nepritarė nekilnojamojo turto mokesčio siūlomam variantui, nes, jo teigimu, pasitaikys atvejų, kai „Turniškėse gyvenantys sumokės mažiau negu daugiabutyje“. 

Valdančiųjų koalicijos partnerės Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas sako, kad Finansų ministerija įsiklausė tik į dalį pastabų.

„Atrodo, kad Finansų ministerija įsiklausė į dalį argumentų ir sumažinimas imtiems žmonių, kuriems neblogėja individualios veiklos sąlygos, yra tinkamas sprendimas. Klausimas lieka pats pagrindinis: ar beveik sulyginimas individualios veiklos mokesčių su darbo santykiuose esančių žmonių mokesčiais yra teisingas turint omeny, kad nors ir socialinės garantijos yra panašios, bet veiklos pobūdis gali būti visiškai skirtingas: individualią veiklą vykdantys asmenys yra ar nuo sezoniškumo priklausantys, ar esantys kelyje į kažkokį savo verslą“, – LRT radijui sakė V. Mitalas.

„Mes dabar iš esmės šią (individualios – BNS) veiklos formą siekiame arba panaikinti, ar palikti kaip papildomą tais atvejais, kai žmogus turi pagrindinę veiklą“ – tvirtino parlamentaras. 

Sulaukus beveik 70 pasiūlymų iš įvairių institucijų ir organizacijų, Finansų ministerija pirmadienį pasiūlė kiek koreguoti anksčiau pasiūlytą mokesčių reformos paketą. Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, patobulintais projektais siekiama sąžiningesnės ir labiau subalansuotos mokesčių sistemos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sūduvis

Tai kad ne mokesčių reforma, o tik mokesčių kėlimas varguolems, o tų kas gauna dideles pajamas visiškai nepalies.

Svarbu ne

kaip koks gaidelionis vertina,o kad visus mokescius sumoka ubagai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS