Neišgali sumokėti išaugusių šildymo sąskaitų viešbučiuose: situacija ne prasta – ji katastrofiška | KaunoDiena.lt

NEIŠGALI SUMOKĖTI IŠAUGUSIŲ ŠILDYMO SĄSKAITŲ VIEŠBUČIUOSE: SITUACIJA NE PRASTA – JI KATASTROFIŠKA

  • 19

Prabanga tviskantys viešbučiai kartais slepia skylėtą piniginę. Viešbučius valdantys verslininkai sako, kad situacija šiuo metu ne prasta, o katastrofiška. Dėl ypač išaugusių šildymo ir elektros kainų, svetingumo sektorius turi prisukti radiatorių šildymą, taupyti elektrą, mat susimokėti penkis kartus didesnes sąskaitas tampa nebeįmanoma. Valdžia atkerta, kad ilgai laukę, palauks dar. Spalį žadėta parama įstrigo biurokratijos mašinoje, praneša LNK.

Paramos nesulaukia

Prabangaus sostinės viešbučio personalas ne tik rūpinasi, kad kambariai tviskėtų švara ir tvarka, tačiau akylai reguliuoja ir šilumą radiatoriuose. Taupo ir elektrą. Nors palyginti su karantino laikotarpiu, dabar viešbučiuose gyvenančių daugiau, tačiau Viešbučių asociacija sakė, kad situacija vis tiek bloga.

„Mūsų viešbučių, kaip ir visų kitų viešbučių, situacija nėra prasta. Situacija yra katastrofiška“, – sakė viešbučio ir restorano „Imperial“ generalinis direktorius Olegas Vasinas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Gerokai išaugusios elektros ir šildymo kainos baigia visiškai sudraskyti ir taip skylėtą viešbučių piniginę. Viešbučių asociacijai atstovaujantis verslininkas sakė, kad būtų lengviau, jei valdžios pažadėta parama pasiektų verslininkus.

„Pažadėjo spalio mėnesį, kad dalinai padengs pabrangusius energetinius išteklius, bus trečias paketas. Apie tai visi pamiršo. Kad nebūtų taip, kad pamirštų ir apie visą šalį“, – piktinosi O. Vasinas.

Pažadėjo spalio mėnesį, kad dalinai padengs pabrangusius energetinius išteklius, bus trečias paketas. Apie tai visi pamiršo.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis gynėsi, kad ką žadėjo, ta ir duos. Sakė, pažadų nepamiršę, tik biurokratijos mašina neveikia taip greitai.

„Dabar priemonės koncepciją esame pateikę išankstiniam derinimui finansų ministerijai, Specialiųjų tyrimų tarnybai, Konkurencijos tarnybai. Laukiame iš jų žinių, ir iškart nešime Vyriausybei tvirtinti pačios priemonės aprašą“, – tikino V. Jurgutis.

Derybos dėl kompensacijų prasidėjo dar spalį, bet tik gruodį patvirtinus biudžetą reikalai pradėjo judėti. Viceministras įvardijo ir solidžią sumą.

„Esame klausimus aptarę Vyriausybėje. Džiaugiuosi, kad šių metų biudžete tam tikrame rezerve yra iki 4 mln. eurų, kurios galime skirti šiaip priemonei“, – teigė V. Jurgutis.

Penkiskart didesnė sąskaita

Tik kol visos institucijos parašus sudės, energetikai rankų sudėję nesėdės ir sąskaitas toliau rašys. Pastarosios gerokai didesnės nei pernai. Vien „Imperial“ viešbutis už gruodžio mėnesio šildymą ir elektrą turi sumokėti 24 tūkst. eurų.

„Sąskaita padidėjo penkis kartus. Pajamos sumažėjo dešimt kartų, o energetiniai ištekliai išaugo penkis kartus“, – tvirtino O. Vasinas.

Šilumininkai jau ruošiasi skolininkų sąrašą papildyti naujais įrašais.

Pajamos sumažėjo dešimt kartų, o energetiniai ištekliai išaugo penkis kartus.

„Po gruodžio mėnesio sąskaitų girdime atsiliepimų, kad jiems gali būti sunku susimokėti šildymo sąskaitas. Šią dieną turime du klientus, kurie yra kreipęsi į mus atidėti dalinį mokėjimą trumpuoju laikotarpiu, t. y. iki trijų mėnesių“, – kalbėjo „Vilniaus šilumos tinklų“ klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jokubauskas.

Privatūs klientai gali pasinaudoti galimybe šildymo sąskaitas išskaidyti dalimis per aštuoniolika mėnesių. Verslai tokia paslauga naudotis negali.

„Tai yra nelygybė. Koks skirtumas, privatus asmuo ar juridinis?“ – retoriškai klausė O. Vasinas.

„Apyvartinės lėšos ir mums šią dieną yra skausmingai svarbios. Verslo klientams šios paslaugos, kurią esame pasiūlę privatiems klientams, tikrai negalime pasiūlyti“, – aiškino L. Jokubauskas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikisi, kad projekte išliks siūlymas kompensuoti verslo patirtus nuostolius už visą šildymo sezoną. Kitaip tariant, kompensacija galėtų būti išmokėta ir už praėjusius mėnesius. Tačiau tam dar reikės Vyriausybės pritarimo. Taigi viešbučiams diržus dar teks susiveržti gal net ne vienam mėnesiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Anonimas

teisigai BENDERIS sake =skestanciuju reikas yra JU REIKALAS =

Uzdaryti viesbucius

keista per pribaltika is viesbuciu seimu susipirko papigiaja lietuviai,estai latviai Radisson blue,kempinski,hiltonus--uzsienieciai atsitrauke o lietuviukai galvoja kad jie gudresni uz milijonieriu viesbuciu seimas,Uzdarykite,nes butu uzsienieciai uzdare..o dar vienas victorija kala tuoj atidaris,,,irgi verks dar neatidares.

anonimas

Guldyt reikia klientu po daugiau i viena lova , ba prerijose net indėnas vienas sušalo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS