Nepasirinkusiems elektros tiekėjo vėliau gali atjungti elektrą | KaunoDiena.lt

NEPASIRINKUSIEMS ELEKTROS TIEKĖJO VĖLIAU GALI ATJUNGTI ELEKTRĄ

  • 19

Pasibaigė papildomas laikotarpis nepriklausomam elektros energijos tiekėjui pasirinkti. Sutartį su savo tiekėju pasirašė beveik 86 procentai gyventojų, praneša LNK.

„Apie 100 tūkst. gyventojų savo sprendimo dar nepadarė, tačiau tai – tikrai ne pasaulio pabaiga. Jie gali ir toliau po termino pabaigos rinktis tiekėją savo namams“, – teigė „ESO“ atstovas Paulius Kalmantas.

Nepriklausomo elektros tiekėjo nepasirinko mažuma.

„Dauguma gyventojų padarė tą sprendimą. Visada bus objektyvių ir subjektyvių priežasčių, kodėl gyventojai to sprendimo nepriėmė. Pirmo etapo, kuris jau seniai pasibaigė, patirtis rodo, kad net ir pasibaigus terminui gyventojai toliau sėkmingai renkasi ir tikėtina, kad garantinio tiekimo padidinta kaina irgi paragins nemažą dalį tų likusių irgi priimti sprendimą artimiausiu metu“, – sakė P. Kalmantas.

Sprendimą reikės priimti visiems.

„Kiekvienas mes renkamės pagal save (...) tų priežasčių yra daugybė. Gyventojai bus toliau aktyviai informuojami tiek apie patekimą į garantinį tiekimą, tiek apie tai, kas jų laukia. Žinutė yra viena – pasirinkimą reikės padaryti bet kokiu atveju ir rekomenduojama padaryti kaip tik įmanoma greičiau“, – teigė P. Kalmantas.

Antrasis pasirinkimo etapas buvo prailgintas savaite, nes nemaža dalis gyventojų nebuvo spėję pasirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo.

„Apie 30 tūkst. gyventojų vien iš antrojo etapo pasinaudojo šita proga. Matant, kad į etapo pabaigą kasdien rinkosi labai didelis gyventojų srautas,  papildomomis „ESO“ ir tiekėjų pastangomis buvo suteikta galimybė pasirinkti tiekėją tiems, kurie norėjo laiku pasirinkti tiekėją, bet dėl kažkokių priežasčių negalėjo to padaryti“, – komentavo P. Kalmantas.

Daugiau nei pusė visų elektros vartotojų Lietuvoje jau padarė sprendimą.

„Tikrai buvo didelis kiekis klientų, gyventojų, kurie rinkosi, bet tiek tiekėjai, tiek energijos skirstymo operatorius, kurie tvarko visus klientų duomenis, visi buvo tam pasiruošę. Apie milijonas gyventojų jau pasirinko, o tai – daugiau nei pusė visų elektros vartotojų“, – kalbėjo „ESO“ atstovas.

Garantinio tiekimo paslauga yra ketvirtadaliu brangesnė negu biržos kaina.

Nespėjusiems pasirinkti elektros tiekėjo, šią paslaugą laikinai suteiks energijos skirstymo operatorius, tačiau ji bus ketvirtadaliu brangesnė nei rinkos kaina.

„Tie, kurie nepasirinko, ir yra antrajame šito projekto etape, nuo liepos 1 d. gaus garantinio tiekimo paslaugą, kurią jau teiks energijos skirstymo operatorius, o ne energijos tiekėjas. Reikės atkreipti dėmesį į atsiskaitymą, tačiau gyventojai apie tai bus informuojami. Priminsiu, kad garantinio tiekimo paslauga yra ketvirtadaliu brangesnė negu biržos kaina. Bet kokius atveju, tai yra laikina paslauga, suteikianti laiko tiems gyventojams, kurie dėl vienos ar kitos priežasties nespėjo priimti sprendimo laiku“, – aiškino P. Kalmantas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Paslauga yra laikina, po šešių mėnesių elektra gali būti atjungta.

Garantinis tiekimas įsijungs liepos 1-ąją ir truks pusmetį. Po to, dar nepasirinkus elektros tiekėjo, elektra gali būti atjungta.

„Tiems, kurie pasirinko laiku, liepos 1-ąją gaus paslaugas jau iš naujo tiekėjo, o tie, kurie antrajame etape nepasirinko, gaus garantinio tiekimo paslaugą, kurią užtikrins „ESO“. Paslauga yra laikina, po šešių mėnesių elektra gali būti atjungta, taigi ir toliau raginsime gyventojus priimti tą sprendimą“, – teigė P. Kalmantas.

„ESO“ atstovas tikino, kad stengiamasi eiti ne gąsdinimo, o skatinimo keliu.

„Niekam neatjunginėjame elektros. Tikriausiai visi suprantame, kad be jos gyventi šiais laikais būtų neįmanoma. Einame ne gąsdinimo keliu, o paskatos. Informuojame gyventojus, kodėl reikėtų pasirinkti tą tiekėją, koks tas projektas. Matome iš pirmo etapo, kad gyventojai tą informaciją priima ir tikiu, kad mažės nepasirinkusiųjų skaičius“, – sakė P. Kalmantas.

Garantinio tiekimo paslaugą gausiantiems elektros kaina gali siekti 40 ct/kWh.

„Kol kas kainos yra apytikslės, reikia palaukti mėnesio pabaigos. Praeitos savaitės duomenimis, kaina galėtų siekti 40 ct/kWh. Biržoje kainos yra labai aukštos. Tiems gyventojams, kurie gaus garantinio tiekimo paslaugą, reikės mokėti tą gana aukštą kainą net ir po kompensacijos“, – komentavo P. Kalmantas.

Pirmame etape elektros tiekėjo nepasirinko tik 1 proc. visų dalyvausių gyventojų.

„Iš pirmojo etapo gyventojų, kurių yra tik apie 100 tūkst., jie yra daugiausiai energijos suvartojantys gyventojai Lietuvoje. Iš jų 99 proc. yra pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją. Tik apie tūkstantis gyventojų yra nepadarę to sprendimo. Su visais yra kalbamasi, jie toliau sėkmingai renkasi. Matydami, kad tai yra tik 1 proc. gyventojų ir suprasdami, kad tai gali būti įvairiausios priežastys, tikrai nedarome tokių drastiškų sprendimų, kad atjungti elektrą“, – teigė P. Kalmantas.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

MANTAI , ATSIPEIKĖK !

Vasarėlė jau ridenasi rudeniop.... Spėsi , jei neesi sraigė.

Kvaiša " vartotoja" ....

Jei bendra valstybės tvarka tau prievarta , tai gyvenk VISA LAISVA MIŠKE - be elektros , vandens , asfalto ir socialinių pašalpų....

Kas čia per bekiaušis pasakymas - GALI ?...

Tai atjungs ar ne ?!!!..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS