NT didmiesčiuose brangs, o biurai – labiausiai Kaune | KaunoDiena.lt

NT DIDMIESČIUOSE BRANGS, O BIURAI – LABIAUSIAI KAUNE

Lietuvos banko, nuolat stebinčio situaciją nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, apklausos duomenimis, tikimasi, kad per ateinančius metus naujų butų pardavimo kainos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pakils. Palyginti su prieš pusmetį vykusia apklausa, šiek tiek padaugėjo apklaustųjų, kurie tikisi naujų butų kainų augimo šių miestų centre.

Kad neperkaistų rinka

Du kartus per metus Lietuvos bankas atlieka apklausą, vertina naujausias tendencijas. Jos metu užduodami klausimai apie standartinius naujos statybos NT objektus (butus ir biurus) trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje). Pastaroji apklausa buvo surengta rugpjūčio mėnesį.

NT rinkos dalyvių apklausa yra papildoma NT rinkos stebėsenos priemonė, leidžianti sužinoti rinkos dalyvių nuomonę apie kainas, parodo segmentus, kuriuose jos kinta labiausiai, atskleidžia galimas pokyčių priežastis ir rinkos dalyvių lūkesčius. Ši apklausa suteikia galimybę stebėti pokyčius būtent taip, kaip juos mato patys NT rinkos dalyviai. Ir, pasak Lietuvos banko, tai būtina žinoti, nes tvari raida yra svarbi visos šalies finansų sistemos stabilumui (o 2019 m. liepą paskolos būstui įsigyti sudarė 43 proc. viso kredito įstaigų suteiktų paskolų privačiam ne finansų sektoriui portfelio).

Kauno lūkesčiai dėl biurų

Didžiausio per metus išnuomoto modernių biurų ploto augimo tikimasi Kaune. Vertindami laikinosios sostinės biurų rinką, 56 proc. Lietuvos banko apklausos respondentų manė, kad čia jų per ateinančius 12 mėn. bus išnuomota daugiau nei per praėjusius metus. Daugiausia (47 proc.) Vilniaus rinką vertinusių respondentų tikėjosi, kad išnuomotas biurų plotas per ateinančius metus nepakis. Vis dėlto reikšminga dalis apklaustųjų (31 proc.) nurodė, kad sostinėje jų bus išnuomota mažiau, o taip manančiųjų dalis per pusmetį padidėjo 10 proc.

Skolintis šalies bankuose investuoti į komercinės paskirties NT tapo sunkiau.

Skolintis šalies bankuose investuoti į komercinės paskirties NT tapo sunkiau. Didžioji dalis rinkos dalyvių nurodė, kad skolinimosi sąlygos bankuose investuoti į biurų, prekybos ir sandėliavimo patalpų plėtojimą arba įsigijimą nuo 2019 m. pradžios sugriežtėjo. Taip manė 79–90 proc. respondentų, vertinę Vilniaus ir Kauno NT rinkas, ir visi apklausos dalyviai Klaipėdoje.

Skandinavijos ir kitų Baltijos šalių investuotojai sudarė didžiausią dalį užsienio investuotojų į komercinį NT Vilniuje ir Kaune. Taip manė bent po trečdalį šių miestų rinką vertinusių apklaustųjų.

Kas antras respondentas įžvelgė su per didele biurų pasiūla susijusių disbalansų Kauno NT rinkoje. Kad pasiūla viršija paklausą, manė 50 proc. respondentų. Kas trečias apklausos dalyvis nurodė, kad regi paklausą viršijantį nuomoti skirtų biurų perteklių Klaipėdoje.

Aktyvumo tikimasi Klaipėdoje

Daugiau NT rinkos dalyvių nei prieš pusmetį Lietuvos banko rengtoje apklausoje nurodė, kad per ateinančius metus naujų butų pardavimo kainos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pakils. Palyginti su prieš pusmetį vykusia apklausa, šiek tiek padaugėjo apklaustųjų, kurie tikisi naujų butų kainų augimo šių miestų centre (atitinkamai 4, 2 ir 7 proc.) Apklausos dalyvių, kurių manymu, naujas būstas per ateinančius metus Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyvenamuosiuose rajonuose pabrangs, dalis per pusmetį padidėjo atitinkamai 3, 25 ir 11 proc.

Daugėja NT rinkos dalyvių, kurie per ateinančius 12 mėn. tikisi naujų butų nuomos kainų augimo ir didmiesčių centre, ir gyvenamuosiuose rajonuose. Brangimo iki 5 proc. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų centre tikisi atitinkamai 46, 38 ir 40 proc. apklaustųjų (prieš pusmetį taip manė atitinkamai 44, 21 ir 29 proc.). Atitinkamai 39, 46 ir 40 proc. respondentų tikisi naujų butų nuomos kainų didėjimo šių miestų gyvenamuosiuose rajonuose (prieš pusmetį taip manė atitinkamai 31, 20 ir 14 proc. respondentų).

Didžiausio naujų butų rinkos aktyvumo didėjimo per ateinančius metus tikimasi Klaipėdoje, o Vilniuje tokių bus parduota beveik tiek pat, kiek šiemet. Vertindami sostinės naujo būsto daugiabučiuose rinką, daugiausia respondentų (41 proc.) nurodė, kad per ateinančius 12 mėn. butų bus nupirkta tiek pat, kaip per praėjusius metus. NT rinkos dalyvių nuomone, ryškiau naujų butų pardavimas turėtų padidėti Klaipėdoje, Kaune taip pat jis nereikšmingai padidės – didesnio parduotų naujų butų skaičiaus šiuose miestuose tikėjosi atitinkamai 60 ir 38 proc. apklaustųjų.

Investuojančių į naujų butų nuomą Vilniuje dalis per pusmetį nepakito. Apklausos dalyvių nuomone, investuotojai įsigyja 20 proc. naujų butų. Išnuomoti naują butą ilgalaikei nuomai mažiausiai laiko užtrunka Kauno gyvenamuosiuose rajonuose, ilgiausiai – Vilniaus centre. NT rinkos dalyvių vertinimu, išnuomoti naujos statybos butą Kauno gyvenamuosiuose rajonuose užtrunka vidutiniškai 15 dienų, o, pavyzdžiui, Vilniaus centre – vidutiniškai 25 dienas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Nu ir

ką tokio itin naudingo tie besiveisiantys kaip tarakonai biurai gamina, kad jų tokios gausybės reikia?

Anonimas

VEJAI !!!!!!!!!!!!

tai

Europos užkampyje butai brangzzzz, tai reiškia tik tai, kad artėja krizė, tą proga reikia įvesti naujas sankcijas rusams :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS