NT rinkos rekordus kūrena mažos palūkanos ir teigiami lūkesčiai | KaunoDiena.lt

NT RINKOS REKORDUS KŪRENA MAŽOS PALŪKANOS IR TEIGIAMI LŪKESČIAI

Augant būsto paklausai, turto vertintojai užsivertę darbu. Klientams Vilniuje buto įvertinimo kai kur tenka laukti penkiskart ilgiau nei pernai tokiu metu. Plušėti bendrovėms tenka, nes šiemet būstą, skirtingai nei iki Naujųjų, žmonės esą jau perka daugiausia už skolintus, o ne už savus pinigus.

Lietuviai – antri po latvių Baltijos šalyse, labai norintys būtinai turėti nuosavą būstą. Pirkimo-pardavimo rinka atgijo pernai. O šį balandį, Registrų centro duomenimis, fiksuoti net du rekordai – didžiausias parduotų nekilnojamojo turto skaičius per visus pastarųjų 5 metų balandžio mėnesius ir didžiausias šiemet. Geidžiami žmonių – ir senos, ir naujos statybos iki 250 tūkst. litų kainuojantys butai.

Turto vertintojų teigimu, iki kitų metų dauguma tokias sumas turėjo patys. Bet dabar jau perka už banko paskolas.

„Daugelis pirkėjų įvardija tai yra tai, kad įstojus į euro zoną, tikimasi, nes ir šiandien palūkanos už paskolas yra nedidelės, tikimasi, kad jos tokios išliks ir ilgajam laikotarpiui. Žmonės nebebijo skolintis, na, yra lūkesčiai dėl geresnės ekonominės situacijos šalyje ir už tai nebijo skolintis iš bankų, tai ir tą mes pastebim nuo metų pradžios“, – sakė korporacijos „Matininkai“ prezidentas Kęstutis Kristinaitis.

Butą įkeičiant bankui, būtinas jo įvertinimas. Tą atliekančios kai kurios bendrovės sako, kad užsakymų per metus padaugėjo maždaug 50 proc.

„Užsakymų turime tikrai nemažai. Palyginimui – jeigu anksčiau atlikdavom, parengdavom turto vertinimo ataskaitą per 2–3 dienas, dabar pas mus jau susidariusi šiokia tokia eilė ir jau reikia laukti iki dviejų savaičių“, – kalbėjo „Centro kubas-Nekilnojamasis turtas“ Vertinimo skyriaus vadovas Augustas Jagusinskis.

Neprivalantieji turėti turto įvertinimo, ar teisinga buto ar sklypo vertė susiorientuoja patys. Bankininkų duomenimis, daugiausiai tariamasi nebent su šeima ir draugais. Net internete panaršo tik dešimtadalis ieškančiųjų būsto.

„62 proc. apklaustųjų teigia, kad, kai jie jau perka nuosavą būstą, tai jie su niekuo nesikonsultuoja. Esam labai savarankiški, patys sau vieni priimam sprendimą. Tai šiek tiek keista, nes sprendimas ir brangus, ir labai ilgalaikis. Nes kaip žinia, yra daug žmonių, kurie sprendimą įsigyja vieną kartą gyvenime“, – teigė „Swedbanko“ Privačių klientų finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė.

Manoma, kad žmonių noras investuoti į nekilnojamąjį turtą tikrai išliks iki metų pabaigos. O kurstys jį ne tik euras ir su tuo susiję teigiami lūkesčiai, bet ir mažos palūkanos už indėlius bei gerėjanti ekonominė situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

345r

Isgalvotas straipsnys, Kur cia kam pirkti ?? uz ka ir kam? Nerasikit nesamones, zmonems valgyti nera is ko o cia NT Atsigauna.

susidures

imkit imkit paskolas neuzilgo palukanos saus i virsu pajamos zemyn ir vel bus begales aimanuojanciu kad bankai blogi

P.Morkūnas

Straipsnyje teorija..o praktika: Kaune, Žeimenos/Žvangučių g. kampe stovi 2,5 a mūrinis gyv.namas, jau 15 metų apaugęs krūmais. kas 3 metai , vasarą pasirodo naujas šeimininkas, išvaiko bomžus, užtaiso skyles tvoroje, pakeičia spynas .....viena buvo šunį atvežęs vasaroti, kitas 2 paneles kieme pasideginti....emigrantai investuoja perpirkdami vienas iš kito....o namas merdi. Už 200m , Kalniečių g. 10 metų statė didelį devynaukštį...pabaigė, gražiai sutvarkė...ir stovi juodais langais niūriai žiūrėdamas į atsitiktinį praeivį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS