Nuo liepos 1-osios prekybos centruose – naujas mokestis | KaunoDiena.lt

NUO LIEPOS 1-OSIOS PREKYBOS CENTRUOSE – NAUJAS MOKESTIS

Maisto ir kituose prekybos tinkluose nuo liepos 1-osios nebelieka nemokamų itin lengvų plastiko maišelių – parduotuvėse jie kainuos po centą.

Prie kasos pardavėjai pasitikslins, ar maišelius žmogus atsinešė iš namų, ar pasiėmė ir kiek prekybos salėje. Savitarnos kasose pirkėjas pats įves maišelių skaičių.

Šios naujovės tikslas – sumažinti plastiko taršą: apmokestinus maišelius norima keisti gyventojų įpročius ir paskatinti susimąstyti, ar jų visada reikia, ir keisti juos medžiaginiais, savadarbiais.

Dabar tokie maišeliai yra nemokami ir pirkėjai jų gali pasiimti kiek nori. 

Nuo šeštadienio jie nemokamai bus duodami tik įsigyjant šviežią mėsą ir žuvį bei jų gaminius, kuriuos supakuos parduotuvių darbuotojai. Už neatlygintiną maišelių dalijimą prekybininkams grės įspėjimai arba baudos. 

Dalis parduotuvių atstovų įspėja, kad jeigu šiuos maišelius parduotuvėse žmonės ims be saiko, bus didinama jų kaina. Prekybininkai norėtų, kad apmokestinus maišelius, jų paklausa sumažėtų per pusę.

Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis, kuris inicijavo maišelių apmokestinimą, yra sakęs, kad Lietuva yra daugiausiai plonų plastiko maišelių sunaudojanti šalis žemyne – 2020-aisiais vienam gyventojui teko 249 maišeliai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Aplinka

Puiki parama verslui. Tik prekybos centruose yra sunaudojama per metus 2 milijardai paprastu celofano maiseliu, bent tokia yra statistika. Tai verslas kur dalina nemokamai nes savikaina minimali, lygioj vietos susizers 20 mln euru. Kokia cia jum aplinkosaga, cia pinigai Maciau maxima prie bananu praso po 25 cnt uz maiseli tai cia sumos lygioj vietoj. Zmones net nejaus kaip juos daro prekybininkai su politikais

Nk

Jeigu atsineši iš namų maišelius paskui juos panaudojęs išmesi tai čia skaitys kad gamtos neterši

yja

Liepos 1-oji. Įvertinsiu maišelių ne/būtinumą... šiandien IKI parduotuvėje pirkau sveriamų saldainių ir mėsos. Ir taip saldainiai. Juk nedėliosi nei į abejotinos švaros krepšį nei ant prekystalio kg saldainių po vieną. Aišku pasiėmiau maišelį tai jau + 1 cnt. Na, tiek to, pati žiopla kad iš namų saujos maišų nepasiėmiau. O štai šviežios mėsos įpakavimas mane šokiravo. Mes ty parduotuvės berods už švarią gamtą be celofano??? Tikrai ne !!! Mėsytė suvyniojama į gražų popierių. Na lyg ir viskas gerai kol neparsinešiau namo. Pasirodo...Dėmesio! Tarp vyniojamo popieriaus sluoksnių plonytis celofano sluoksnis. Šiaip ir nepastebėtum jei neįplėštum tą popierių... OHO kaip saugom gamtą užslėpdami celofaniuką ir dar niokodami gamtą kertant medžius tam "sumuštiniui" pagaminti... Tiesa pasakius pasidarė labai nemalonu dėl tokių manipuliacijų. O ką apie tai mano gamtos ne/saugotojai??? Beje į kokį konteinerį nurūšiuot šitą kūrinį tai jau rebusas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS