A. Pabedinskienė: sutarta įvesti „Sodros“ įmokų lubas | KaunoDiena.lt

A. PABEDINSKIENĖ: SUTARTA ĮVESTI „SODROS“ ĮMOKŲ LUBAS

  • 4

Vyriausybės ir Seimo atstovai trečiadienį susitarė įvesti „Sodros“ įmokų lubas, patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Apsispręsta dėl („Sodros“ - BNS) lubų, kad pradėtume (jas taikyti - BNS) nuo 10 vidutinių darbo užmokesčių. Siekiamybė yra, kad pasiektume penkis“, - žurnalistams Vyriausybėje po premjero susitikimo su Seimo frakcijų vadovais trečiadienį sakė ministrė.

Tai reiškia, kad „Sodros“ lubos, jei jos būtų taikomos jau dabar, paliestų darbuotojus, per mėnesį uždirbančius 7569 eurus, nes ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis siekė 756,9 euro.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas balandžio viduryje nusprendė, kad kol kas įvesti įmokų lubų neįmanoma, nes „Sodra“ būtų gramzdinama į dar didesnes skolas. Trečiadienį šį klausimą komitetas ketina svarstyti iš naujo.

„Komitetas savo nuomonę jau yra pareiškęs, bet jeigu bus reikalavimas ar siūlymas, balsuosime dar“, - BNS teigė komiteto vadovė Kristina Miškinienė.

Vienas socialinio modelio kūrėjų, Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas Romas Lazutka anksčiau teigė, kad lubas „reikia spręsti su kitų mokesčių reforma“ - jas jis siūlo sieti su gyventojų pajamų mokesčio didinimu.

Pasisako prieš „Sodros“ lubas

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nekeičia savo pozicijos ir toliau prieštarauja siūlymui nustatyti „Sodros“ įmokų lubas.

Komitetas, dar balandį nepritaręs naujajame socialiniame modelyje numatytai „Sodros“ įmokų lubų tvarkai, trečiadienį nepalaikė ir liberalo Eligijaus Masiulio parengtos pataisos, kuria „Sodros“ lubas siūlyta sieti su Vyriausybės nustatomu draudžiamųjų pajamų dydžiu.

Už E.Masiulio pataisą balsavo 4 komiteto nariai, tačiau to nepakako, nes trys komiteto nariai buvo prieš, o dar trys susilaikė.

„Visi garsiai kalba, kad turime vadovautis pensijų reformos gairėmis, o ten numatyta įteisinti lubas, bet dabar paaiškėjo, kad pozicija keičiama, argumentai nesuvokiami - esą nenumatytas išlaidų padengimo šaltinis. Bet yra pritarta daugeliui pataisų, kurioms įgyvendinti finansavimo šaltiniai taip pat nenumatyti“, - BNS sakė liberalė Dalia Kuodytė.

Atmetęs E.Masiulio pataisą, komitetas toliau laikosi pozicijos, jog šalyje nėra finansinių galimybių įvesti „Sodros“ lubas nei nuo 2017 metų, nei vėliau.

E.Masiulis siūlė „Sodros“ įmokų lubas taikyti atlyginimo daliai, viršijančiai penkis draudžiamųjų pajamų dydžius - nuo 2225 eurų. Dabar draudžiamosios pajamos siekia 445 eurus, pagal šį dydį apskaičiuojamos kai kurios socialinės išmokos.

Seimas balandžio viduryje buvo iš viso nepriėmęs svarstyti liberalų siūlymo įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Tada frakcijos vadovas E. Masiulis teigė, kad biudžeto netektis dėl to siektų iki 60 mln. eurų.

Naujajame socialiniame modelyje „Sodros“ įmokų lubas siūloma taikyti atlyginimo daliai, viršijančiai 5 vidutinius darbo užmokesčius (VDU) per mėnesį (60 VDU per metus), tačiau šis rodiklis būtų pasiektas palaipsniui. Pirmaisiais naujojo socialinio modelio galiojimo metais būtų taikomas 120 VDU, antraisiais – 108 VDU, trečiaisiais – 96 VDU, ketvirtaisiais – 84 VDU, penktaisiais – 72 VDU ir tik šeštaisiais - 60 VDU rodiklis.

Ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį VDU siekė 756,9 euro, todėl jei „Sodros“ lubos būtų pradėtos taikyti jau dabar, vadovaujantis 5 VDU rodikliu jos paliestų darbuotojus, per mėnesį uždirbančius 3785 eurus (per metus - 45420 eurų), o taikant 10 VDU per mėnesį rodiklį (120 VDU per metus) - uždirbančius 7569 eurus (per metus - 90828 eurus).

Komitetui anksčiau buvo pateikti skaičiavimai, kad nustačius „Sodros“ lubas nuo 10 VDU būtų negauta 40 mln. eurų, o pasirinkus 5 VDU rodiklį - apie 90 mln. eurų pajamų.

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik „Sodros“ išmokos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstas Br.

Kas Seime nenori, kad turtingieji mokėtų į Sodrą mažiau, negu visi kiti, o kas -priešingai: Už ką galime balsuoti: „„Tvarkiečių“ frakcijos vadovas Petras Gražulis ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas. Kas yra visiškai parsidavęs užsienio kapitalui ir pasiryžęs kenkti lietuviams, reikalaudami visai nukraujuoti Sodrą: Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, konservatorių frakcijos Dainius Kreivys, liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, „Darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys ir liberalė Dalia Kuodytė. Visus šiuos parsidavėlius reikia vyti iš Seimo. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

jonas

štai kaip pragydo liberalas, ar jis žino kad dar neatsiskaityta su pensininkais už kartu su konservais vadovautą laiką. Ar ne gėda.Kiek Sodra turi milj.skolų,kai kaimynai turi perteklinį jos biudžetą, kas tą skolą grąžins? Gal pradžiai sujunkite tuos visus prilipusius prie Sodros nepriklausomus privačius fondus į vieną derinį kaip planuoja estai.Nežinau ar už jus galės balsuoti seneliai pensininkai-nežinau.KAM reikalingos Sodros lubos visi suprantame.Ir nuo to investicijos upeliais netekės.

Kumpis

Kodel nei vienas nesedi uz "Sodros" milijardu istaskyma?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS