Padidino pensijas keliais eurais ir atėmė kompensacijas | KaunoDiena.lt

PADIDINO PENSIJAS KELIAIS EURAIS IR ATĖMĖ KOMPENSACIJAS

Kai kuriems pagyvenusiems klaipėdiečiams padidintos pensijos atnešė nemalonią staigmeną. Vos keliais eurais didesnės pajamos lėmė tai, kad senjorai liko be anksčiau priklausiusių kompensacijų. Dėl augančių pajamų pastebimai mažėja ir kitų paramos gavėjų.


 

Kai kuriems pagyvenusiems klaipėdiečiams padidintos pensijos atnešė nemalonią staigmeną. Vos keliais eurais didesnės pajamos lėmė tai, kad senjorai liko be anksčiau priklausiusių kompensacijų. Dėl augančių pajamų pastebimai mažėja ir kitų paramos gavėjų.

Neteko kompensacijos

Kai kuriems uostamiesčio senjorams jau atsirūgo net ir nežymiai ūgtelėjusios pensijos.

Klaipėdos pensininkai prisipažino nustebę, kai pamatė, kaip menkai padidėjo jų pensijos, tačiau dar labiau akis iš nuostabos išplėtė sužinoję, kokios šio augimo pasekmės.

Viename Žardininkų g. namų įsikūrusi klaipėdietė Aldona apstulbo sužinojusi, kad dėl vos pastebimai ūgtelėjusios pensijos jai gresia nebetekti kompensacijos už šildymą.

"Iš viso pensijos gaunu apie 260 eurų, dabar ją padidino 8 eurais, tad nebegausiu kompensacijos už šildymą. Kitą mėnesį žada dar 7 eurais padidinti, tada vėl negausiu, o mėnuo juk buvo šaltas", – širdo Aldona.

Sąskaitos už jai suteiktas paslaugas moteris dar laukia, tačiau jos bičiulė ją jau gavo ir pasitvirtino bauginantis scenarijus – kompensacija senolei nebepriklauso.

Miglota ateitis

Daugiau nei keturis dešimtmečius darbo stažo turinti klaipėdietė neslėpė šiuo metu esanti visiškoje neviltyje, mat paprastai vien už šildymą jai tekdavo mokėti apie 100 eurų.

Neįgalia pripažinta moteris pasakojo, kad šiuo metu dar varsto gydymo įstaigų duris ir gali būti, kad netrukus turės gultis ant operacinės stalo. Kaip teks išgyventi iš mažiau nei poros šimtų eurų – mįslė.

"Mūsų ponai dirba ne žmonių labui, o sau. Vyresnio amžiaus žmogus jau niekur ir išeiti negali, o užsienyje žmonės ir kitas šalis aplanko. Čia – tik verkti belieka", – sunkiai ašaras tramdydama dėstė uostamiesčio gyventoja.

Netektis – trumpam?

Kompensacijos už šildymą, geriamąjį ir karštą vandenį skiriamos įvertinus gyventojo pajamas bei jam tenkančias išlaidas. Todėl, ūgtelėjus pajamoms, kompensacijos ir galima netekti.

Vis dėlto, anot Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Ginos Vilimaitienės, vieno mėnesio kompensacijos praradimas dar nereiškia, jog ir kitą mėnesį gyventojas jos negaus.

"Šilumininkai skelbia, kad sąskaitos, kurias gausime vasarį, bus didesnės. Todėl gali būti, jog bus daugiau žmonių, kuriems bus apskaičiuotas kompensacijos dydis. Remiama 25 proc. viršaus, atėmus valstybės remiamas pajamas", – paaiškino pašnekovė.

Aštuoniais eurais išaugusi pensija, poskyrio vedėjos teigimu, galėjo iš gyventojos atimti teisę tik į buvusią labai nedidelę, galbūt kelių eurų dydžio kompensaciją.

Ir tai nereiškia, kad kitą mėnesį, gavus didesnę sąskaitą, šios lengvatos moteris ir vėl nesulauks.

"Paprastai pensininkams kompensacijos siekia du, penkis ar dešimtį eurų. Tiek, kiek padidėjo pensija, tokio dydžio kompensacijos žmogus ir netenka. Natūralu, jeigu pajamos padidėja, šioje vietoje netenki", – dėstė G.Vilimaitienė.

Pašnekovės teigimu, pasitaiko atvejų, kai pagal nustatytus kriterijus žmogus teisę į kompensaciją turi ir pusmetį, tačiau net kelis mėnesius jos negauna, nes jį pasiekia nepakankamai didelės sąskaitos.

Negauna ir dėl geros širdies

Socialinių išmokų poskyrio vedėja pripažino, kad paramos senjorai gali netekti net ir nežymiai padidėjus pensijai, tačiau tai nėra vienintelė priežastis, dėl kurios žmonėms neskiriama kompensacija.

Būna ir taip, kad paramos senoliai netenka tiesiog norėdami gero savo pačių vaikams.

"Yra senatvės pensininkė ir pas ją gyvena sūnus, kuris naudojasi paslaugomis, tačiau jo deklaruotos gyvenamosios vietos ten nėra. Mama nedeklaruoja. Galbūt bijo, galbūt tai lemia kitos priežastys. Jeigu nustatoma, kad bute faktiškai kas nors gyvena, tačiau nėra to deklaravęs, kompensacija neskiriama. Ji skiriama tik deklaruotiems. Tokių atvejų nemažai", – paaiškino G.Vilimaitienė.

2014-aisiais kompensacijos už šildymą buvo skirtos daugiau nei 10 tūkst. gavėjų, o pernai jas gavo kiek per 8 tūkst. klaipėdiečių.

Užpernai suteiktų kompensacijų suma siekė 4,7 mln. litų, o pernai – 870 tūkst. eurų. Tiesa, tai dar ne galutinė suma. Ji paaiškės vasarį.

Bėdžiams – griežtesnė kontrolė

Uostamiestyje mažėja ne tik kompensacijų už šildymą, geriamąjį ir karštą vandenį gavėjų. Pernai pastebimai sumenko ir socialines pašalpas gaunančių asmenų.

2014-aisiais socialinės pašalpos buvo skirtos 8 260 gavėjų, o pernai jų buvo 5 925.

Tai, anot G.Vilimaitienės, lėmė keletas priežasčių. Viena jų – griežtesnė pašalpas gaunančiųjų kontrolė.

Per praėjusius metus savivaldybės darbuotojai patikrino 800 gavėjų. Vidutiniškai per mėnesį buvo patikrinama daugiau kaip šešios dešimtys bėdžių.

Tikrinimo metu atkreiptas dėmesys, ar pašalpininkas neturi daugiau turto, iš kurio galėtų gauti pajamų, ar nedirba nelegaliai bei negyvena drauge su kitu asmeniu ir apie tai nėra pranešęs.

Pasirodė, kad net 64 proc. įtarimų pasitvirtino.

Iš paramos gavėjų būrio šiemet iškrito ir bedarbiai, kurie buvo išsiųsti dirbti visuomenei naudingų darbų, tačiau to nepadarė.

Pašnekovės teigimu, pastaruoju metu itin padaugėjo ir atvejų, kai apie neteisėtai gaunamą paramą praneša šalia jos gavėjų gyvenantys klaipėdiečiai.

"Mes tai vadiname pilietiškumu", – paaiškino Socialinių išmokų poskyrio vedėja.

Senjorams – 6,36 mln. eurų

Nuo 2014-ųjų uostamiesčio senjorų kišenės pamažu pildomos kompensacijomis už sunkmečiu sumažintas pensijas.

G.Vilimaitienė pastebėjo, kad šie pinigai nėra įskaičiuojami į vertinamą pajamų dydį. Todėl bent kompensacijomis papilnėjusios pensininkų kišenės jiems bėdų nepridarys.

"Sodros" duomenimis, pirmosios kompensuojamosios pensijų sumos klaipėdiečius pasiekė 2014 m. gruodį.

Iki šiol uostamiesčio senjorus jau pasiekė beveik 6,36 mln. eurų. Pernai gruodį – 983 945 eurai. Kompensuojamoji pensijų suma išmokėta 26 320 gavėjų.

Tiesa, ne visi uostamiesčio gyventojai, kuriems priklausė šios išmokos, jų sulaukė, todėl pinigus teko pasiimti jų paveldėtojams.

2014–2016 m. paveldėtos kompensuojamosios sumos išmokėtos 1 632 gavėjams. Per šį laiką jiems sumokėta 344 291 euras.

Kam gerėja gyvenimas?

Nors statistiniai rodikliai ir rodo, jog gyvenimas gerėja, tačiau kasdien su žmonėmis susitinkantys savivaldybės darbuotojai pripažino, kad neretas klaipėdietis tokius teiginius neigia.

"Kaip komentuoja ekonomistai, minimalios algos didinimas, bazinių pensijų augimas bei paslaugų nebrangimas lemia, kad žmonių pajamos yra didesnės, o išlaidos – mažesnės, todėl jie ir netenka teisės į tą paramą. Nors liaudies pasiklausius neatrodo, kad žmonės taip gerai gyventų", – pastebėjo poskyrio vedėja.

Pašalpas ir kompensacijas gaunantieji dažnai piktinasi, kad yra tikrinami, kad domimasi jų pajamomis ir menkiausiais jų pokyčiais.

Neretai užsuka bei širdgėlą savivaldybės darbuotojams lieja ir uostamiesčio senoliai.

Dažniausiai garbaus amžiaus žmonės skundžiasi per menkomis pensijomis, apgailėtina jiems tenkančia valstybės parama.

Stebina kainos

Nors liūdno uostamiesčio senjorų balso aidas pasiekia tiek savivaldybę, tiek viešąją erdvę, tačiau, anot Klaipėdos miesto Pagyvenusių žmonių asociacijos pirmininkės Kristinos Buslajevos, taip jaučiasi ne visi garbaus amžiaus klaipėdiečiai.

Asociacija šiuo metu vienija 16 įvairių senjorų ansamblių, kuriems priklauso apie 600 žmonių ir kol kas, anot pirmininkės, neteko girdėti itin skaudžių kalbų dėl padidintų pensijų ar socialinės neteisybės.

Tiesa, garbaus amžiaus klaipėdiečius, kaip ir kitus gyventojus, stebina šoktelėjusios kai kurių prekių kainos.

"Turguje, kaip senjora, leidžiu sau paklausti, kodėl taip pakilo krapų ar kitų prekių kainos. Prekybininkai man atsako, kad pensininkams pridėjo penkis ar aštuonis eurus, todėl pabrango ir maistas", – teigė K.Buslajeva.

Kita bėda, su kuria susiduria senjorai – aukšti bankų paslaugų įkainiai.

"Tai pastebima visur – tiek Vilniuje, tiek Radviliškyje, tiek Klaipėdoje", – pripažino pirmininkė.

Vis dėlto pagyvenusių žmonių vedlė pastebėjo, kad šimtai senjorų noriai įsitraukia į asociacijos veiklą, dalyvauja išvykose ir, jeigu reikia, atseikėja už tai vieną ar kitą eurą.

Senatvei ruošėsi

Neatmetama, kad skundus žeria tie gyventojai, kuriuos nepritekliai užklupo netikėtai.

"Galbūt man taip pasisekė, kad aš planavau išeiti į pensiją ir rūpinausi tuo. Tikrai yra tokių žmonių, kurie dirbo nedaug ir dabar yra už borto", – pastebėjo pašnekovė.

K.Buslajevos teigimu, net ir pensinio amžiaus žmonėms būtina taupyti, atsakingai tvarkyti šeimos finansus ir turėti pinigų, kurie būtų skirti gelbėtis netikėtai patekus į bėdą ar užklupus ligai.

Vis dėlto senjorė patikino pastebinti, kad net ir šiuolaikinis jaunimas, matydamas žemiau skurdo ribos gyvenančius garbaus amžiaus žmones, chaotiškai leidžia pinigus, todėl jų veikiausiai laukia toks pat likimas.

GALERIJA

  • Jei vieną mėnesį žmogui nebuvo skirta kompensacija, nereiškia, kad jos negaus kitą mėnesį.
  • Kristina Buslajeva <span style=color:red;>(viduryje)</span>.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Pensininkas

Jus paziurekit kiek simtu milijonu bus sukista uz tankus kuriuos perka tas riebus snukis su varle po kaklu tik nezinau ka jis gins sveikesni isbego is lietuvos kas nespejo dar pabegs na o pensininkai kojas pakratys tai ka ir nuo ko ruosiasi ginti as kategoriskai atsisakau kad mane gintu teatiduodi tuos tanko pinigus man vaistams.

Bnk

Kam is vis padidino pensijas ir algas? Tam kad padidinti mokesčius, nukarpiti kompensacijas, ir paskui teigti ko jus verket atseit pakilo pensijos algos, baisu kas darosi naudojasi žmonėmis is visu pusių , nei pensininkams garbinga senatvę , nei jaunimui perspektyvi ateitis. Laikas atsibusti Lietuvos zmonems ir kovoti uz savo laisve. Nes dabar esame neadekvačiu seimūnų vergovej.

Skaitytoja

Liūdni popieriai. Reikia revoliucijos, tuomet gal ką ir pakeistume, o dabar šuns balsas į dangų neina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS