Pareigūnų protestas prie Seimo: norime, kad išliktų socialinės garantijos | KaunoDiena.lt

PAREIGŪNŲ PROTESTAS PRIE SEIMO: NORIME, KAD IŠLIKTŲ SOCIALINĖS GARANTIJOS

  • 10

Šįryt Seimo salėje vyko barniai dėl Vidaus tarnybos statuto pataisų. Kol Seimo nariai ginčijosi, prie parlamento rūmų vyko pataisoms nepritariančių pareigūnų protestas. LNK žurnalistas kalbino Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininką Saulių Džiautą.

– Kodėl jūs šiuo metu nepatenkinti tuo, kas priiminėjama Seime?

– Na, iš tikrųjų Seimas neįsiklauso į bendruomenę ir vis dėlto visi komitetai nusprendė, kad mažinti garantijas yra gerai. Tai mes norime, kad socialinės garantijos pareigūnams išliktų, t. y. priedas už stažą liktų 30 proc.,  nebūtų sumažintas į 20 proc. Taip pat norime, kad profesinės sąjungos būtų įtrauktos į darbo užmokesčio politikos formavimą ir tvirtinimą. Šiuo metu ministras nustatinės darbo užmokesčio politikos gaires ir vienas pasitaręs su kitais dviem ministrais – finansų ir teisingumo – nustatys atlyginimų lubas.

– Suprantu, šitos pataisos labiau paliestų jaunesnius pareigūnus, ar tai tiesa?

– Na, šitos pataisos paliestų atlyginimo prasme, tai jaunesni gaus daugiau, o vyresni – kai kam gal nieko. Tai čia tik per statutą. O per biudžetą, biudžete mes papildomų pinigų neprašome, mes esame gavę gana neblogą finansinę situaciją 2024 m., atlyginimai turėtų visiems kilti. Kaip pažadėjo vidaus reikalų ministrė, tai 108 eurais vidutiniškai kils atlyginimai. Bet esmė net ne šituose piniguose, esmė, kad garantijos bus sumažintos ir, ilgainiui, visam laikui. Tai mes už tuos ribojimus, tą pavojų, draudimus, draudimą streikuoti – nes dabar tik piketą galime daryti – mes ir turime socialines garantijas, ir norime jas išlaikyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokios gali būti pasekmės?

– Šiuo metu daugiau negu 30 proc. pareigūnų gali išeiti į pensiją, jie jau yra tokio amžiaus ir turi stažą. Tai nusivylę pareigūnai gali tai padaryti. Mes sakome, Seimas nori lažintis. Na, mes nenorėtume lažintis ir nenorėtume, kad tai įvyktų. Bet šita galimybė yra.

„Kai kurių politikų siekis turbūt yra tą situaciją supainioti ir bandoma kažkaip argumentuoti, nes tikrai tos pačios diskusijos, derinimo procesas buvo nuolatinis su profesinėmis sąjungomis. Mes derinome, ėjome link kompromisų ir radome tuos kompromisus. Taip, keičiasi ta pati darbo užmokesčio skaičiavimo sistema, bet noriu pažymėti, kad atsirado ir skaičiuoklė, kuri leido pasižiūrėti kiekvieno pareigūno individualią situaciją ir įsivertinti, kad tikrai mažėjimo nebus.

Ir kaip tik tas didėjimas ypatingai pasijus tiems, kurie šiandien uždirba mažiausiai. Nes mums taip pat labai svarbu pritraukti naujus pareigūnus į sistemą. Jų labai trūksta. Kas bus toliau su tais žmonėmis, kurie yra išdirbę 20 metų ir daugiau, matyt, čia yra didžiausias klausimas ir nerimas. Bet mes tikrai norime patikinti, kad jeigu pareigūnas yra ištarnavęs 20 metų, tai tas jo sukauptas stažas ir liks. Ir už kiekvienus papildomus metus taip pat bus skaičiuojama po 1 proc. Dėl to esame susitarę su profesinėmis sąjungomis“, – situaciją pakomentavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

PRADŽIOJE IŠMOKIT NEŽŪDYTI PENKIAIS ŠUVIAIS GIRTOS BOBOS.....

Rici

Taip jums ir reikia,nieko daugiau nenusipelnot už savo kreivarankį darbą.VERGAI buvot, jais ir liksit

Va tai

Geru pareigunu likuciai greit irgi pabegs, milicijoje liks tik psihai su kalasais, kita vertus kokia valdzia tokia ir teisesauga. Svarbu ir per sekancius rinkimus balsuoti tik uz pedopartija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS