Paskutinę akimirką apie dovanas nėra kada rimtai pagalvoti | KaunoDiena.lt

PASKUTINĘ AKIMIRKĄ APIE DOVANAS NĖRA KADA RIMTAI PAGALVOTI

Kalėdinių dovanų pirkimas, ypač paskutinę akimirką, tampa tikru iššūkiu. Nėra kada pagalvoti, ar dovana netaps tik vietą namuose užimančiu daiktu. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) perspėja, kaip norint nudžiuginti artimuosius nelikti it musę kandus.

Pirmiausia, ką būtina prisiminti: populiariausių dovanų, jei jos netiktų, grąžinti pardavėjui neįmanoma. Įstatymai numato, kad atgal nepriimami (išskyrus Civilinio kodekso taikomas išimtis dėl internetinės prekybos) žaislai, kompiuteriai, mobilieji telefonai, televizoriai, knygos, parfumerija ir kosmetika, dirbiniai iš tauriųjų metalų bei laikrodžiai.

Klaidos dėl žaislų

Pasak VVTAT specialistų, apakinti žaislų įvairovės ir patrauklių pasiūlymų žmonės nutaria nusipirkti daugiau ir vėliau apsispręsti dėl galutinės dovanos. Tačiau tai ne pati geriausia mintis. Visi žaislai, stalo žaidimai, lauko žaidimų įranga, vaizdo žaidimų pultai, sūpuoklės ir kiti žaidimai bei pramogų įranga yra negrąžinami ir nekeičiami, todėl, siekiant išvengti papildomų išlaidų, būtina gerai įvertinti ir savo, ir mažųjų poreikius.

Prieš perkant žaislą visada būtina perskaityti ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus, įvertinti, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Žaislas gali būti nesaugus ne tik dėl gamybai panaudotų netinkamų medžiagų ar netinkamos konstrukcijos – vyresniems vaikams skirti žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims. Prie sudėtingos konstrukcijos žaislų privalo būti pateikiamos naudojimo instrukcijos, kurios turi aiškiai atkreipti dėmesį į galimus žaislo pavojus ir būdus šių pavojų išvengti. Dar svarbu, ar etiketėse esanti įspėjamoji informacija neįpareigoja tėvų ar vaikų prižiūrėtojų stebėti žaidžiantį vaiką.

Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas. Žaislai vaikams iki 3 metų turėtų būti pagaminti iš švarių, lengvai valomų medžiagų, o žaislų detalės neturi turėti aštrių šerpetų, briaunų ar smaigalių, kad vaikas nesusižeistų. Reikėtų įsitikinti, kad barškučių korpusas yra tvirtas ir nesuduš ant jo užlipus arba jį daužant, pavyzdžiui, į lovelės kraštus. Irgi svarbu, kad barškučių ir sukučių konstrukcijose nebūtų lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, kurias vaikas galėtų įsidėti į burną ir jomis užspringti. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą. Pirkdami triratuką, automobiliuką ar kitą žaislą, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, svarbu įvertinti, ar žaislas pakankamai tvirtas ir stabilus, o vaikas rankos, kojos negalės įkišti į ratų angas.

Elektroniniai žaislai turi būti pagaminti taip, kad būtų maitinami baterijomis, kurių įtampa neviršija 24 V. Žaislų, skirtų patiems mažiausiems (kurie gali seilėti žaislą), baterijos turi būti apsaugotos. Jos turi būti žaislo viduje arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtelis gali būti atidarytas tik naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius (laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių).

Reikėtų labai gerai pagalvoti apie žmogaus, kuriam ketinama įteikti dovanų kuponą, pomėgius – ar tikrai šuolis parašiutu arba skrydis sklandytuvu jį pradžiugins?

Dovanų kuponas?

Renkantis dovanų kuponą svarbu įvertinti jo galiojimo, išankstinės rezervacijos terminą (jei jis yra) bei kitas papildomas sąlygas, mat gal dovanos gavėjas neturės pakankamai laiko juo pasinaudoti. Pasibaigus kupono galiojimo terminui (jeigu jis buvo aiškiai nurodytas), verslininkas nebeprivalo vykdyti vartotojo reikalavimo, t.y. kupono galiojimo laikas nepratęsiamas ir pinigai už nepanaudotą kuponą negrąžinami. Kai kurie verslininkai geranoriškai arba už papildomą mokestį suteikia galimybę kuponą pratęsti, pakeisti arba grąžinti, todėl prieš įsigyjant pirkinį verta pasidomėti dėl tokios galimybės.

Reikėtų labai gerai pagalvoti apie žmogaus, kuriam ketinama įteikti dovanų kuponą, pomėgius – ar tikrai šuolis parašiutu arba skrydis sklandytuvu jį pradžiugins? Dažniausiai dovanų kuponai yra nekeičiami ir už juos sumokėti pinigai negrąžinami (ši informacija privalo būti nurodyta kupono sąlygose ar taisyklėse).

Bilietai į renginį?

Pagrindinė taisyklė – gerai susipažinkite su paslaugų teikimo sąlygomis. Jeigu bilietų pirkimo vietoje, ant bilieto arba paslaugų teikėjo interneto puslapyje vartotojui aiškiai pateikiama informacija, kad bilietai į renginį yra negrąžinami ir nekeičiami, pakeisti ar grąžinti įsigytų bilietų neįmanoma.

Taip pat prieš įsigyjant bilietus VVTAT specialistai pataria įvertinti, ar renginio organizatorius yra patikimas: gerai būtų pasidomėti socialiniuose tinkluose ir tam skirtose atsiliepimų svetainėse, ar jis nėra ankščiau atšaukęs renginių ir negrąžinęs vartotojams iš anksto sumokėtų pinigų. Be to, verta pasidomėti, ar renginio organizatoriaus pavadinimas ir veiklos forma yra aiškiai nurodomi ant bilieto.

Kartais stebuklai neįmanomi

Dovanų ir stebuklų metas jau po keleto dienų, tačiau tiek laiko jau tikrai gali nepakakti įsigyti dovanos internetu. Net jei pardavėjas Lietuvoje ir garantuoja, kad prekė bus pristatyta per 1–2 darbo dienas, tai gali nenutikti dėl didžiulio siuntų išvežiojimo tarnybų apkrovimo, o nuotaika bus sugadinta.

Kita vertus, nemenka tikimybė, kad šventinio šurmulio skuba gali pasinaudoti sukčiai. Būtina patikrinti, ar internetinė parduotuvė patikima. Visos internetinės parduotuvės privalo nurodyti savo buveinės adresą, telefono numerį ir el. pašto adresą, tad jei šių duomenų internetinės parduotuvės tinklalapyje ar socialinio tinklo paskyroje trūksta, arba susisiekti pateikiama tik kreipimosi forma tiesiogiai interneto svetainėje – greičiausiai tai tik sukčiai.

O jei didesnę dovaną su milžiniška nuolaida ketinama įsigyti sau ir nėra svarbu, kad ji namuose atsidurtų iki Kalėdų ar Naujųjų metų, būtina palyginti viešai skelbiamas tokių prekių kainas. Jos yra vienas esminių rodiklių vartotojui renkantis prekę, todėl internetiniai sukčiai tuo ir pasinaudoja. Be to, ir kitų pirkėjų atsiliepimai gali būti puikiu informacijos šaltiniu, padėsiančiu apsispręsti – pirkti iš konkrečios internetinės parduotuvės ar visgi susilaikyti. Vien teigiami atsiliepimai internetinėje parduotuvėje taip pat turėtų kelti įtarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS