Pensijas nešioti siūloma tik universaliųjų pašto paslaugų teikėjams | KaunoDiena.lt

PENSIJAS NEŠIOTI SIŪLOMA TIK UNIVERSALIŲJŲ PAŠTO PASLAUGŲ TEIKĖJAMS

Nuo šių metų pradžios kai kurioms naujoms pensijas išnešiojančioms privačioms įmonėms patyrus nesėkmę, nuo gegužės jas siūloma leisti nešioti tik universaliųjų pašto paslaugų teikėjams.

Šeši Seimo opozicijai priklausantys socialdemokratai trečiadienį įregistravo tai numatančias Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas. Tokiu būdu siekiama, kad nepasikartotų situacija, kai pensijų pristatymas į namus Vilniuje ir Kaune sausį smarkiai vėlavo.

Šiuo metu universalias paslaugas teikia Lietuvos paštas, tačiau tokių paslaugų teikėjais gali tapti ir kitos įmonės, jei įvykdytų reikalavimus.

Lietuvos paštas praėjusią savaitę laikinai perėmė įmonės „Bastaras“ įsipareigojimus pristatyti pensijas Vilniuje bei Kaune, kur jų laiku – iki sausio 26 dienos – negavo keli tūkstančiai pensininkų. Todėl sutartis su „Bastaru“ buvo nutraukta.

Nuo sausio daliai senjorų pensijas į namus pristato ne Lietuvos pašto darbuotojai, o „Sodros“ konkursus laimėjusios įmonės.

Lietuvos pašto vadovė atmeta priekaištus

Kai kuriems Seimo politikams priekaištaujant Lietuvos paštui nediferencijavus įkainių ir todėl pralaimėjus konkurencinę kovą dėl pensijų išnešiojimo didmiesčiuose, pašto vadovė atmetė įtarimus neatsakingai dalyvavus konkurse. Anot Astos Sungailienės, „Sodros“ konkurse įmonė pasiūlė 12 proc. mažesnes kainas, nors pensijų išnešiotojams moka didesnius atlyginimus nei laimėję konkurentai.

Seimo komitete trečiadienį Asta Sungailienė sulaukė klausimų, kodėl buvo pralaimėtas pensijų pristatymo konkursas – tai esą galėjo lemti, kad šių metų pradžioje vėlavo jų pristatymas Vilniuje ir Kaune.

Lietuvos pašto vadovė tikino, kad konkurse įmonė stengėsi pateikti kuo mažesnę kainą, nepaisant augusių sąnaudų.

„Lietuvos paštas dalyvavo „Sodros“ skelbtame konkurse, pateikė pasiūlymą kainos, kuri buvo 12 proc. žemesnė nei prieš tai buvusių trejų metų konkurso sąlygomis (...). Mes iš visų kitų šiame konkurse dalyvavusių žaidėjų mokame aukščiausius atlygius. Kokiu būdu kiti rinkos dalyviai gali nemokėti arba mokėti tokius žemus atlygius, mes negalėtume pakomentuoti“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete teigė A. Sungailienė.

Opozicinės Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Jurgis Razma  stebėjosi, kad Lietuvos paštas nediferencijavo įkainių ir esą todėl pralaimėjo konkurencinę kovą didmiesčiuose.

„Dėl to jūs pralošėte ten, kur konkurentai didžiuosiuose miestuose pasiūlė mažesnius įkainius, o jūs su savo vienodu įkainiu gavote tik tuos „blogiausius“ rajonus, kur kaštai yra didesni. (...) Atrodo, kad primityviai ir komerciškai aplaidžiai nuėjote į konkursą, lyg norėtumėte padovanoti pensijų pristatymą privatininkams“, – kalbėjo konservatorių politikas.

Jis teigė, kad Lietuvos paštas ir „Sodra“ turėtų geriau bendradarbiauti pensijų klausimų.

„Sakykime, jeigu būtų reikalavimas, kad privalo pensijas pristatyti darbo laiku, šviesiu paros metu, jau būtumėte pranašesni, nes tie privatininkai, pasisamdę visokius antraeilininkus, kurie ateina kone naktį, gąsdina žmones su tuo pensijų pristatymu – dėl tokių dalykų juk galima kalbėtis“, – aiškino J. Razma.

Lietuvos pašto vadovė teigė, kad bendraujama su visais klientais, tačiau tai įmonė pasirengusi daryti tik įstatymo ribose.

„Sodra“ yra vienas iš mūsų klientų, su visais aiškinamės jų poreikius, bet, be jokios abejonės, bendradarbiaujame tiek, kiek tai yra skaidriai leistina. Ir vertinome atsakingai, ir vertinsime, ir mums šios paslaugos labai svarbios, mes su visiška atsakomybe dalyvavome konkurse ir tikrai nepriimu to, kad neatsakingai atlikome savo darbą“, – aiškino A. Sungailienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip mes ir gyvenam, problemu ieskodami lygioj vietoj

Del dievo meiles isdalinkit banko korteles, 21 amziu vis delto. Kazkur kaimo vietovese net neverta nesiot i namus, gali paste zmogus juk atsiimti . Pagarbiai, genijus.

kl

Na ir kieno "švogeris" nori perimti gerai Lietuvos pašto atliekamą funkciją?Norint dirbti,reikia mokėti tai daryti,o tai galvojo aferistai,kad tik pinigus susisems,o pensijos pačios išsivaikščios.Kam prireikė sugriauti taip jautrią,gerai funkcionavusią sistemą?Kad žmonės piktintūsi,kad nėra už ką nusipirkti duonos ir nematytų stambių aferų?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS