Perdirbėjai nebesuperka obuolių krituolių – dėl didelių energijos kainų nebeapsimoka spausti sultis | KaunoDiena.lt

PERDIRBĖJAI NEBESUPERKA OBUOLIŲ KRITUOLIŲ – DĖL DIDELIŲ ENERGIJOS KAINŲ NEBEAPSIMOKA SPAUSTI SULTIS

Perdirbėjai nebesuperka lietuviškų vasarinių obuolių krituolių, nes dėl didelių energijos kainų nebeapsimoka spausti jų sultis. Kai kurie sodininkai, kad ant žemės gali likti ir daug rudeninių obuolių krituolių.

„Naradavos“ medelyno vadovas Saulius Palijanskas BNS teigė, kad perdirbėjai už vasarinius obuolius siūlo „tiek mažai, kad neapsimoka jų rinkti“.

„Jeigu už krituolius gauname daugiau negu kainuoja surinkėjų darbas, tai ir renkame“, – BNS teigė jis pabrėždamas, kad šiemet krituolių bus tikrai nemažai.

„Naradavos“  vadovas sako, kad krituolius bendrovė pati stengsis perdirbti: gamins tyreles, džemus saldainiams, kefyrui, tešlai, duonos, pyragų gaminiams – apie 1 tūkst. tonų.

S. Palijanskas sakė, kad kol kas sutartys su užsakovais dar nesudarytos, dėl kainų dar neapsispręsta.   

Verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė sako, jog pajamos už krituolius yra labai svarbios.

„Ankstesniais metais, kad dar ir pernai, pardavę krituolius sumokėdavome darbininkams už obuolių skynimą“, – BNS tvirtino asociacijos vadovė.

Obuolių derlius – vidutinis 

Pasak V. Kuliešienės, medelynų savininkai šiemet prognozuoja sulauksią maždaug 40 proc. vidutinio derliaus, tačiau suka galvą, kaip pabrangus elektrai juos reikės šaldytuvuose išlaikyti. 

„Šie metai daug liūdnesni nei praėjusieji. Labai sudėtinga padėtis sodininkystės sektoriuje: krituolių niekas nesiruošia supirkti – gal teks palikti po medžiais, elektros kainoms išaugus, neaišku, kaip suskintus obuolius reiks išlaikyti ir kokiomis kainomis realizuoti tai, ką užauginome“, – BNS sakė V. Kuliešienė

Ankstesniais metais, kad dar ir pernai, pardavę krituolius sumokėdavome darbininkams už obuolių skynimą.

„Derlius dėl šalto pavasario, šalnų, liūčių bus mažesnis negu vidutinis“, – pridūrė „Vaisiai ir uogos“ vadovė.

Anot jos, dėl drėgmės pertekliaus į sodus nebuvo galima įvažiuoti ir medžių nupurkšti, todėl nepavyko apsaugoti nuo kenkėjų bei ligų, todėl daug yra krituolių.  

Pasak jos, tokios situacijos bus prašoma valdžios pagalbos. Sprendimą dėl to asociacijos nariai, valdantys apie 10 tūkst. hektarų verslinių sodų, ketina priimti susirinkime iki rugsėjo. V. Kuliešienės teigimu, sodininkams reikėtų 3-4 mln. eurų paramos: „Kad išgyventų šiemet ir pasiruoštų kitų metų derliui“.

Anot jos, šie metai bus šiek tiek geresni negu 2017-ieji, kada dėl šalnų buvo surinkta tik 20 proc. vidutinio derliaus.

Tuo metu „Naradavos“ direktorius sako, kad jo medelyne obuolių derlius bus geras – vidutinis ar net šiek tiek didesnis negu vidutinis, tačiau kiek menkesnės kokybės dėl ligų. 

„Nenušalo. Buvo tokių sąlygų, kai liūtys puolė, atsirado ligos, bet bendras derlius turėtų būti 3-5 tūkst. tonų skintų obuolių ir krituolių. Pernai buvo netoli 3 tūkst. tonų. O 4 tūkst. tonų mums jau visai beveik gerai, 5-6 tūkst. tonų – per gerai, galime neaprėpti susitvarkyti, nes trūksta darbo rankų“, – BNS tvirtino S. Palijanskas . 

Jo teigimu, lietuviškų obuolių kainos šiemet priklausys nuo lenkiškų obuolių derliaus : „Priklausys nuo lenkų pasiūlos mūsų obuolių kainos“.

Lietuvoje dabar vidutiniškai uždera 20-30 tūkst. tonų obuolių, iš kurių pusė tampa krituoliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

senelis

„Priklausys nuo lenkų pasiūlos mūsų obuolių kainos“ - suprask niekas čia nuo nieko nepriklausys - atsilupsim kiek sveikatos turėsim, kaip ir už visą kitą belekokiais metais :) Lietuviškas biznis:)

Kad

Lietuvoje baisi padetis viskas brangu , brangsta ir obuolius neapsimoka rinkt , rinkimas daugiau kainuos nei sumokes uz obuolius , tegul patys perdirbejai uzmoka uz oluoliu rinkima o seimininkui uz jo obuolius ir visiems bus gerai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS