Atliktas Lietuvos darbo našumo vertinimas: šalis ūgtelėjo dvigubai | KaunoDiena.lt

ATLIKTAS LIETUVOS DARBO NAŠUMO VERTINIMAS: ŠALIS ŪGTELĖJO DVIGUBAI

Lietuva per du dešimtmečius pagal darbo našumo didėjimą buvo viena sparčiausiai augusių Europos Sąjungoje, – atsižvelgiant į perkamosios galios paritetą, 2017 metais darbo našumas Lietuvoje siekė 75 proc. ES vidurkio, rodo Lietuvos darbo našumo vertinimas, kurį atliko Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Per du dešimtmečius Lietuvos darbo našumas per vieną dirbtą valandą išaugo daugiau nei dvigubai – apie 103 procentus, o ES valstybių narių – 21 procentą“, – pranešime cituojamas ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Darbo našumo vertinimo ataskaitoje pažymima, kad darbo užmokesčio augimas Lietuvoje yra svaraus ilgalaikio ekonomikos augimo rezultatas. Vis dėlto joje taip pat teigiama, kad, jeigu darbo užmokestis augs, tačiau nebus darbo našumo augimo proveržio, didės rizika Lietuvai tapti mažiau konkurencinga valstybe, be to, sulėtės ir šalies ekonomikos augimas.

Ataskaita taip pat rodo, kad investicijos į įrangą ir technologijas turi reikšmingą poveikį darbo našumui augti. Didesnės įmonės yra našesnės, moka didesnį vidutinį darbo užmokestį ir nulemia mažesnį kintamumą darbo rinkoje.

Lietuvos darbo našumo vertinimas apėmė 2000-2017 metų laikotarpį. Darbo našumo vertinimą atlieka Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje veikianti Nacionalinė produktyvumo taryba, įsteigta pagal ES Tarybos rekomendaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietiškas

nesuprantu: viskas toje Lietuvėlėje kyla, bet kaip esame antri nuo gali Europos sąjungoje, taip esame! Ir pensijos mažos, ir atlygis už valandą ir dar daug "ir" mažiausi- jau ir vidurinioji klasė "traukiasi" - artėja prie skurdo ribos! Na, parodykite bent vieną konkretaus žmogaus pagerėjimą - pensijos, uždarbis maži, paslaugos ir maistas brangsta!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS