Pradės kurti vėjo jėgainių surinkimo bazę | KaunoDiena.lt

PRADĖS KURTI VĖJO JĖGAINIŲ SURINKIMO BAZĘ

  • 2

Klaipėdos uoste pradedama kurti vėjo jėgainių parkų statybai ir eksploatacijai jūroje būtina bazė tam pritaikant buvusios jūrų perkėlos teritorijos dalį.

Ruošiasi naujai veiklai

Pasirašytas susitarimas Smeltės pusiasalyje įrengti infrastruktūrą, kad būtų galima vystyti jūrinių vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybos, surinkimo ir sandėliavimo veiklą.

„Klaipėdos uostas žengia dar vieną žingsnį, kuris svariai prisidės prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės stiprinimo. Tai yra realių darbų pradžia, siekiant pritraukti investuotoją į valstybei svarbų energetikos projektą – vėjo elektrinių plėtrą jūroje. Diversifikuoti veiklas bei sudaryti sąlygas uoste tokioms veikloms, kurios kuria didelę pridėtinę vertę yra vienas iš Uosto direkcijos tikslų“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Jo vertinimu, Klaipėdoje galėtų būti viso regiono vėjo jėgainių parkų statybos jūroje centras. Ši veikla Baltijos jūroje dar neišvystyta, tačiau pagal Šiaurės jūros pavyzdį ji anksčiau ar vėliau taps itin veržli. Jau dabar yra verslininkų, kurie domėjosi galimo vėjų jėgainių surinkimo bazės paslaugomis.

Lietuva yra numačiusi Baltijos jūroje ties Palanga ir Šventąja, maždaug už 20 jūrmylių nuo kranto pirmame etape statyti 700 megavatų (MW) vėjo jėgainių parką.

„Vyriausybės sprendimas Uosto direkcijos vidutinę metinę kapitalo grąžą iš investicijų į vėjo energetikai skirtą infrastruktūrą sumažinti iki 2 procentų leidžia įgyvendinti šią investiciją, neužkraunant didelės naštos būsimiems vėjo jėgainių vystytojams“, – tikino A. Latakas.

Susitarta: vėjo jėgainių surinkimo bazės kūrimo infrastruktūrinę sutartį pasirašė Uosto direkcijos ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos vadovai A.Latakas ir V.Štumbergas. (Uosto direkcijos nuotr.)

Bazė – Jūrų perkėloje

Anot A.Latako, nebuvo lengva surasti uoste palyginti didelį laisvą plotą ir krantines, nes jo iki šiol buvo palyginti intensyviai naudojamos.

Po ilgų derybų Uosto direkcija vėjo jėgainių surinkimo bazės kūrimo infrastruktūrinę sutartį pasirašė su Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO). Bazė bus kuriama buvusios Tarptautinės jūrų perkėlos teritorijoje.

Tam bus pritaikoma apie 20 ha teritorija ir apie 390 metrai 149-151 krantinių, kurios yra Smeltės pusiasalyje pagal Kairių gatvę priešais Kiaulės Nugarą.

„Mes įrengsime krantines bei išgilinsime 10 metrų, kelių šimtų kvadratinių metrų specialią aikštę vėjo jėgainių elementams laikyti ir jėgainių statybos bokštams jūroje surinkti. Tokioms aikštėms taikomi ypatingi reikalavimai, jose turi būti sustiprinta danga. Tendencija yra tokia, kad jūros vėjo jėgainių konstrukcijos didėja“, – paaiškino A.Latakas.

Specialioje aikštelėje vienu metu būtų surenkama iki aštuonių vėjo jėgainių. Jų statybos technologija yra tokia, kad specialus laivas pasikrauna 4 vėjo jėgainių bokštus. Kol jis jas jūroje montuoja, vėl turi būti paruošti 4 nauji bokštai. Kiti 4 bokštai tuo metu jau yra pradedami surinkinėti.

Pasirengimas jau vyksta

Uosto direkcija vėjo jėgainių surinkimo bazės infrastruktūrai įrengti yra numačiusi 27 mln. eurų. Krantinės sutvarkytos ir vėjo jėgainių surinkimo – sandėliavimo aikštė turi būti įrengta iki 2026 m. pabaigos, kaip, kad planuojama prasidės vėjo jėgainių parko statyba.

Suprantame, koks svarbus Lietuvos bei viso Baltijos regiono energetinei nepriklausomybei yra vėjo jėgainių parkų statybos procesas jūroje.

Iki 2023 m. pabaigos, kai Lietuvos energetikos ministerija skelbs vėjo jėgainių parko statybos jūroje aukcioną, Uosto direkcija numato parengti visus su statybomis susijusius reikalingus planavimo dokumentus.

Procesas jau yra prasidėjęs. Anot A.Latako, šiuo metu pradedama atranka dėl poveikio aplinkai vertinimo. Veikla, kuri susijusi su vėjo jėgainių statyba, surinkimu ir pagamintų detalių laikymu yra ekologiškai švari.

KLASCO jos nuomojamoje buvusios jūrų perkėlos teritorijoje pagal infrastruktūros vystymo sutartį su Uosto direkcija yra įsipareigojusi nugriauti dalį senųjų nebereikalingų pastatų, įsigyti veiklai reikalingus kranus, įrenginius, techniką.

KLASCO, kaip aikštelės operatorius, turės pasirūpinti suprastruktūra. Taip pat turės būti numatyta, kur įsikurs ir įvairūs vėjo jėgainių parko statybos rangovai. Įprastai jie kuriasi vėjo jėgainių surinkimo bazės zonoje statydami savo laikinus surenkamus namelius.

„Suprantame, koks svarbus Lietuvos bei viso Baltijos regiono energetinei nepriklausomybei yra vėjo jėgainių parkų statybos procesas jūroje. Esame pasirengę kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija prisidėti prie tokio svarbaus projekto įgyvendinimo“, – sakė KLASCO generalinis direktorius Vytautas Štumbergas.

GALERIJA

  • Pradės kurti vėjo jėgainių surinkimo bazę
Uosto direkcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Geriausia

butu kurti Staskuniskyje. Ten zmones jau zino,kaip vejalkos virsta ir nebebijos...

Nepavyks

Žemė pasip[ūrtys greiąiau, nei jus išliesite pamatus jūroje. Matosi kad valdžiagyviai nieko nežino napie Didyjį Perėjimą, epochų sandurojhe.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS