Pramonė modernėja, bet dirbti su naujais įrenginiais nėra kam | KaunoDiena.lt

PRAMONĖ MODERNĖJA, BET DIRBTI SU NAUJAIS ĮRENGINIAIS NĖRA KAM

  • 5

Lengvosios pramonės įmonėms didinančioms gamybą ir eksportą, pasiekti dar geresnių rezultatų trukdo aukštos kvalifikacijos specialistų trūkumas. Švietimo sistema kai kurių jiems reikalingų specialistų net nerengia. Pramoninkai pasigenda darbo rinkos analizės ir bendradarbiavimo.

Džiaugsmą, kad eksportas kasmet auga apie 20 proc. gožia rūpestis, jog didžiausioje šalies lengvosios pramonės įmonėje trūksta ne tik siuvėjų, bet ir aukštos kvalifikacijos specialistų – technologų, įrengimų inžinierių ar verslo analitikų. Pasak UAB „Utenos trikotažas“ generalinio direktoriaus Algirdo Šabūno, gamybos procesai modernizuojami, o su naujais įrenginiais dirbti nėra kam.

Nors dauguma regionų įmonių vadovų į darbą atvyksta iš Vilniaus, paskui juos specialistai neskuba. 

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Jurgis Dumbrava teigia, kad situacija turėtų keistis, kai aukštosios mokyklos pradės bendradarbiauti su pramonės įmonėmis.

Lietuvoje labiausiai trūksta reklamos ir rinkodaros specialistų, apskaitos ir buhalterijos darbuotojų, vairuotojų, virėjų, Panevėžio ir Utenos apskrityse – elektroninės įrangos surinkėjų, cheminių gaminių gamybos įrenginių ir mašinų operatorių bei kitų specialistų.

Plačiau apie tai – Zinaidos Paškevičienės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

:)))

mokekit algas o ne pasalpas ir bus kam...

Kęstas

Dar viena priežastis dingti iš čia. Trys galingos jėgos Amerikoje stumia muitų karą pirmyn. Silpnai ir vien tik eksportu paremtai Lietuvos ekonomikai muitų karas yra baisus. Todėl verta pasidomėti, iš kur to muitų karo grėsmė kyla. Muitų karą Amerikoje stumia pirmyn valdantieji respublikonai, opozicijos demokratai ir amerikietiškas verslas.

Kęstas

Daugiau pritrenkianti yra valdančiųjų Amerikos respublikonų evoliucija. Nuo 2015 m. Respublikonų rinkėjų požiūris į prekybos susitarimus perėjo nuo teigiamo iki labai neigiamo. Naujausi tyrimai rodo, kad Kongreso rinkimų apygardose, kuriose įmonės turėjo konkuruoti su didesniu Kinijos konkurentų srautu, politinė parama nuėjo radikalesniems kandidatams apskritai, o prezidento rinkimuose - anti-globalistiniam respublikonų kandidatui. Respublikonų politika keičiasi, atsakydama į šias tendencijas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS