Prekybininkai apie kiaušinius: einame kaip į karą derėtis dėl jų kainos ir tiekimo | KaunoDiena.lt

PREKYBININKAI APIE KIAUŠINIUS: EINAME KAIP Į KARĄ DERĖTIS DĖL JŲ KAINOS IR TIEKIMO

  • 19

Į ES iš Ukrainos plūstanti produkcija kelia rimtą nerimą Lietuvos gamintojams. Šiemet ukrainietiškos paukštienos gali būti įvežta kone du su puse karto daugiau nei pernai. Apie tai pasakojama LNK reportaže.

Siekiant paremti Ukrainą, dar pernai ES ukrainietiškai žemės produkcijai panaikino kvotas, kuriuos įprastai taikomos trečiosioms šalims.

„Taip, Ukrainą visi palaikysime, bet padėkime tada išgyventi vietiniams gamintojams“, – susirūpinti skatina Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) vadovas Gytis Kauzonas.

Lietuvos gamintojams kelias nerimą kelia tai, kad į ES ukrainietiška produkcija vežama nevaržomai. Vien paukštienos importas į bendriją pernai šoktelėjo 80 proc. ir siekia 164 tūkst. t. Tai daugiau nei Lietuva pagamina per metus. Kiaušinių importas taip pat kilo keturis kartus. Paukštininkai bijo, kad skaičiai bus pustrečio karto didesni.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Palyginimui, jeigu anksčiau Ukraina importuodavo į ES apie 90–100 tūkst. t per metu, tai vien tik per šių metų pirmą ketvirtį buvo importuota virš 60 tūkst. t.“, – teigia G. Kauzonas.

Siekdamos apginti vietos ūkius, kelios šalys uždraudė ukrainietiškus produktus. Lenkija neleidžia įvežti grūdų, kiaušinių, mėsos, pieno, vaisių ir daržovių. Bulgarija nebepriima ukrainietiškų grūdų, miltų, aliejaus, medaus ir kitų bičių produktų, mėsos, riešutų ir alkoholinių gėrimų. Prie draudimų prisijungė ir Slovakija.

„Šia priemone siekiame apsaugoti Slovakijos žemės ūkio ir maisto produktų sektorius ir, svarbiausia, vartotojų sveikatą“, – teigė Samuelis VIčanas, Slovakijos žemės ūkio ministras.

Praėjusią savaitę Europos Parlamentas Ukrainos prekėms pratęsė bekvotį režimą dar metams. Lietuva embargo keliu dėl paukštienos eiti neketina.

„Tai yra labai nedidelis kiekis importuojamos produkcijos ir mes nematome, kad paukštienos sektoriui kiltų kokia nors grėsmė“, – tikino žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas.

Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiemet kiaušinių, kurių kilmės šalis Ukraina, į Lietuvą atvežta 59 t, o ukrainietiškos paukštienos kone 200 t.

„Ukrainietiškos paukštienos ir kiaušinių šiuo metu mes neturime. Esame turėję prieš kažkiek laiko ukrainietiškų kiaušinių, aišku, turime kitos produkcijos – konditerijos, aliejaus, kitų prekių“, – situacija parduotuvėse pakomentavo „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Prekybos centrai kainų neleidžia, bet iš tiekėjų reikalauja tų pačių žemų kainų, kurios būdavo žiemos laikotarpiu.

„Iki“ atstovė Vaida Budrienė paantrino, kad ukrainietiškų kiaušinių prekių lentynose turi nedaug. „Taip, turime, bet jų turime nedaug. Yra tik vienas tiekėjas iš Ukrainos, kuris tiekia mums kiaušinius“.

LPA vadovas teigė, kad dėl pigesnės ukrainietiškos produkcija kenčia Lietuvos eksportas. Dėl to dirbtinai mažinamos ir paukštienos, ir kiaušinių kainos šalies viduje.

„Prekybos centrai kainų neleidžia, bet iš tiekėjų reikalauja tų pačių žemų kainų, kurios būdavo žiemos laikotarpiu ir, jeigu paprastai balandžio mėnesį filė ar kitų paukštienos dalių kainos augdavo, tai jos šiandien yra stabilios arba netgi mažėjančios“, – situaciją detalizavo G. Kauzonas.

„Kiaušinių yra trūkumas visoje Europoje ir visi prekybininkai eina kaip į karą derėtis dėl kiaušinių tiekimo ir kainos“, – teigė V. Budrienė.

Lietuvos valdžia problemos nemato, pinigų nežada ir pataria paukštininkams ieškoti galimybių kitose rinkose.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Mociute

Nera tos Ukrainietiskos produkcijos tiek daug kad užgoštu musu rinka. Manau kad visi galetu sutilpti, jei ne tas musu ukininku godumas!

To to Skaitytojas

matosi, kad nieko nezinai apie kara UA. Juk karas tik pakrastyje. Kitur zmones dirba, mokosi. Kiek cia i LT yra atbegusiu is UA. Kiti ten savo butus isnuomave. Kiti palike ten savo vaikus. Zodziu, karas nedideleje UA dalyje. Nuvaziuok ir pamatysi

to-Skaitytojas

ko TU- vatnike , ne savo Raįoje-PARAŠOJE??? KADA išsinešįdinsite iš Lietuvos, okupantai prakeiktiejie??? Gal akys užpiltos ,,Русская водка'', kad nematai-KAS vyksta Ukrainoje???? DINK iš LIetuvos , DEGRADE. Savo Rašoje-parašoje aikink-kam ir kur būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS