Premjeras: Kinijos investicijos turi būti atidžiai vertinamos | KaunoDiena.lt

PREMJERAS: KINIJOS INVESTICIJOS TURI BŪTI ATIDŽIAI VERTINAMOS

  • 2

Lietuvos žvalgybai perspėjus apie šalyje vis aktyviau veikiančias Kinijos žvalgybos tarnybas, premjeras teigia, kad Kinijos siūlomos investicijos Lietuvoje bei galima jų grėsmė turi būti atidžiai vertinama.

„Sunku komentuoti detales, kadangi disponuoju ir vieša ataskaita, ir informacija, kuri teikiama nuolat nevieša, bet mes tikrai vertiname tas grėsmes, kurios yra įvardintos, ypač kalbant apie galimas investicijas, nes girdime irgi daug įvairiausių kalbų, legendų, kad kažkas turi ateiti į Klaipėdos uostą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė Saulius Skvernelis.

Jis priminė, kad Lietuvoje priimtas įstatymas, veikia darbo grupė, vertinanti investicijas nacionalinio saugumo požiūriu.

„Kol kas net neturime didelių bandymų, realių investicijų (iš Kinijos – BNS). Manau, kad šiandien turime orientuotis ir orientuojamės į prekybą, tai yra, pirmiausia į mūsų eksportą į Kiniją. (...) O jeigu būtų (Kinijos investicijos – BNS), tai mes tikrai vertintume labai atsakingai ir tikrai nemanau, kad galėtume pasielgti taip, kad į strateginius ir nacionaliniam mūsų saugumui ir interesams svarbius objektus galėtų ateiti investuotojas, kurio patikimumas galėtų kelti bent kokių abejonių“, – aiškino premjeras.

Pasak jo, būtina stebėti kiekvieną konkretų atvejį įvertinant naudą valstybei ir galimas rizikas: „kiekvienu atveju reikia vertinti ir tikrai negalime leistis į (prekybos – BNS) karus su atskiromis valstybėmis“.

Kinijos šnipinėjimą grėsme nacionaliniam saugumui Lietuvos tarnybos įvardijo pirmą kartą – apie tai rašoma šią savaitę paskelbtoje kasmetinėje Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos ataskaitoje.

„Kinijos žvalgybos tarnybų keliama rizika pasiekė tą ribą, kai apie jas turi būti informuota ir mūsų  visuomenė“, – antradienį sakė VSD direktorius Darius Jauniškis.

Jis patvirtino, jog buvo konkrečių verbavimo atvejų. Anot VSD vadovo, Kiniją Lietuvoje labiausiai domina susisiekimo ir energetikos sektoriai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas sako, jog pirmas viešas Kinijos paminėjimas grėsmių ataskaitoje signalizuoja būtinybę imtis tam tikrų priemonių, tačiau kvietė „nedemonizuoti Kinijos verslo kaip tokio“.

Lietuvos ir Kinijos dvišaliai ryšiai nėra labai intensyvūs, šiuo metu daugiausia diskutuojama dėl galimų kinų investicijų į Klaipėdos uostą.

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvoje ir kitose šalyse taip pat diskutuojama apie Kinijos telekomunikacijos milžinės „Huawei“ galimus ryšius su Kinijos žvalgyba. Lietuvos žvalgybų ataskaitoje ši įmonė nėra minima. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

aklas

nu kaip valdzia patikrins ,kad viska tikrina uzmerktomis akimis,kaltas 'vokas' jis 'valdziai' uzrisa akis ,o tie nabagai tada viskam tampa akli ,nes visiskai nieko neizvelgia,beda Valstybei ir Tautai per tuos 'vokus'

xx

Rytieciu sypsena nevisada atspindi rytiecio tikslus. Dazniausiai tai buna tik sirma.-apgaule.Kiekviena investicija tai siekis savu tikslu.kiekviena sutartis turi buti abipuse nauda.Investuotojas turi gauti --PELNA o investicijos gavejai turi gauti DARBO VIETAS ir pridetines vertes mokesti.Jai sitos taisikles nesilaikoma tokiu investiciju Lietuvai nereikia.Apie zemes pardavima kaip salyga investicijom taip pat nepriimtina.Nuoma taip pardavimas -NE !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS