Premjerė: dotacijos energetikos įmonėms ir socialinės išmokos biudžetui kainuos nemažai | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ: DOTACIJOS ENERGETIKOS ĮMONĖMS IR SOCIALINĖS IŠMOKOS BIUDŽETUI KAINUOS NEMAŽAI

Siekiant maksimaliai sumažinti energetikos išteklių kainų augimą gyventojams, elektros bei dujų tiekimo įmonėms reikės nemenkos valstybės dotacijos, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Bus reikalinga nemenka dotacija įmonėms tam, kad kainų augimas galėtų būti maksimaliai mažas, o tas sukauptas padidinimas, kuris dabar yra pakabintas ant balanso, jį reikės išspręsti viešųjų finansų skyrimo būdu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Premjerė, tikėtina, turėjo galvoje tai, kad vartotojams nuo sausio iki liepos už dujas ir elektrą mokant gerokai mažiau nei jos kainuoja rinkoje, elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“ turi skolintis, kad subalansuotų pinigų srautus, o jei toks spendimas būtų priimtas ir antrajam pusmečiui, įmonė būtų nepajėgi jų subalansuoti.  

Be to, I. Šimonytės teigimu, Vyriausybė planuoja papildomai indeksuoti tam tikrus socialinius dydžius, nuo kurių priklauso įvairios išmokos, pašalpos, kompensacijos.

„Visų pirma visų įvairių socialinių išmokų ir socialinių dydžių, nuo kurių priklauso kitos išmokos“, – teigė premjerė.

Socialinės išmokos priklauso nuo valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio (dabar – 129 eurai), minimalių vartojimo poreikių dydžio (267 eurai), taip pat bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio (42 eurai).  

Pasak I. Šimonytės, antiinfliacinės priemonės valstybės biudžetui kainuos nemažai, bet ji nepasakė, kiek tam šių metų patikslintame biudžete siūloma numatyti papildomų lėšų. 

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius yra sakęs, kad valdžiai nesiimant jokių papildomų priemonių, elektros kainos buitiniams vartotojams nuo liepos didėtų iki 50 proc., dujų maistui gaminti – 100 proc., o namų šildymui  – iki 200 procentų.

BNS žiniomis, svarstoma galimybė kompensuoti „Igničiui“ ir visiems nepriklausomiems tiekėjams, kad elektros ir dujų kainos vartotojams nuo liepos nedidėtų daugiau kaip 45-50 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

N

Reikia mažinti vpa nuo 2m iki 1m ir tada atliks Sodroje ir visur kitur daug pajamų, Europoj, Amerikoj, Anglijoj niekur tiek daug nešvaistoma vpa, kas norės ir taip gimdys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS