Prezidentas siūlo, kaip neįsileisti Astravo jėgainės elektros | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS SIŪLO, KAIP NEĮSILEISTI ASTRAVO JĖGAINĖS ELEKTROS

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasiūlė naujas priemones, kaip į Lietuvą neįleisti Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagamintos elektros.

„Lietuvos aplinkai ir visuomenės sveikatai pavojingu būdu pagamintos elektros energijos importas kelia grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui. Todėl būtina jau dabar imtis papildomų priemonių, kurios ribotų tokios elektros patekimo į Lietuvos teritoriją galimybes“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Įstatymų pataisos numato leisti nedelsiant panaikinti elektros leidimus ir neišduoti naujų elektros importui iš trečiųjų šalių, kuriose yra nesaugia pripažinta branduolinė elektrinė nuo pat jos veiklos pradžios, rašoma pranešime.

Anot jo, tai leistų atitinkamai reaguoti ir į Seimo sprendimą pripažinti nesaugia jau veikiančią trečiosios šalies branduolinę elektrinę.

Pripažinus, kad tokios elektros importas kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, numatoma riboti naujų leidimų importuoti elektros energiją iš tos šalies išdavimą.

Be to, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) galėtų kreiptis į Nacionaliniam saugumui svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydama patikrinti elektros importuotojus, o nustačius tokius atvejus, tarnyba galėtų š karto stabdyti leidimus.

Galiojantys teisės aktai numato, kad dėl branduolinės elektrinės pripažinimo nesaugia sprendžia Seimas, atsižvelgdamas į Vyriausybės vertinimą.

2017 metais Seimas pripažino, kad Baltarusijoje, Astrave, statoma branduolinė elektrinė yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip pat priimtas įstatymas, draudžiantis pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi. Minskas teigia, kad branduolinis kuras pirmajam jėgainės reaktoriui bus atgabentas iki šių metų pabaigos, o pati elektrinė bus paleista 2020-ųjų sausį.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Alis...

o tai kaip supratau, naujų elektros pardavimo tarpininkų Lietuvoje jau nebus?.. negi sudie laisva rinka?... esami tarpininkai jau trina rankas... mažiau bus konkurentų...

Alis...

hm... o ne padarius tandemo Astravas-Kruonis tikrai nepadidinsime Astravo saugumo...

Anonimas

Tai taip kuriam Gerovės valstybę ? Kodėl tada latviai perka ? Jie ką - raudoni ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS