Prezidentas ragina Vyriausybę sparčiau didinti senatvės pensijas | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS RAGINA VYRIAUSYBĘ SPARČIAU DIDINTI SENATVĖS PENSIJAS

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paragino Vyriausybę peržiūrėti pensijų indeksavimo mechanizmą, kad būtų užtikrintas spartesnis senatvės pensijų augimas.

Tokią poziciją šalies vadovas išsakė po susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu ir senjorų organizacijų atstovais.

„Prezidentas ragina ir kviečia Vyriausybę padaryti atitinkamus sprendimus tam, kad pensijos tiek 2021 metų sausį, tiek ir vėliau būtų sparčiau didinamos negu iki šiol tol, kol pasieksime minimalų standartą“, – žurnalistams penktadienį sakė patarėja.

Patarėjos teigimu, prezidentas pasisako už pensijų indeksavimą kitais metais, nors tam iškilusi rizika.

„Tai yra labai svarbus klausimas, bet jam iškilusi rizika, nes, kaip matėte, Finansų ministerijos prognozės rodo, kad tiek bendrasis vidaus produktas, tiek darbo užmokesčio fondas – jų pokyčiai yra su minuso ženklu, o tai reiškia, kad pensijų indeksavimas iš principo nuo naujų metų turėtų išsijungti“, – teigė I. Segalovičienė.

„Prezidento pozicija yra vienareikšmė – mes turime siekti, kad kitais metais pensijos ir toliau turėtų būti indeksuojamos“, – kalbėjo patarėja.

Pasak jos, minimalus standartas yra, kad pensijos pasiektų 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU), kuris pirmą šių metų ketvirtį „į rankas“ buvo 879,2 euro.

„Reikalingas bendras standartas ir sutarimas, kad Lietuvoje pensijos turi sudaryti 50 proc. VDU neto“, – teigė I. Segalovičienė.

„Šiandien pensijos sudaro maždaug apie 42 proc. VDU, kai Europos Sąjungos vidurkis yra 61 proc. Tai yra programa minimum ir mes turime susitelkti ir padaryti“, – teigė ji.

Prezidento patarėjos teigimu, pensininkų skurdo rodiklis yra 42 proc., o tai reiškia, kad beveik 250 tūkst. žmonių šiuo metu patiria skurdą.

„Senyvų amžiaus asmenų gerovė turi būti maksimaliai prioritetizuota“, – tvirtino šalies vadovo patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais I. Segalovičienė.

Konkreti suma – neaiški

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako kol kas nenorintis įvardinti konkrečios sumos, kiek galėtų kitais metais didėti pensijos.

„Kol kas nenoriu įvardinti, tikrai mes turime bent keletą variantų, kol tie variantai nėra aptarti Vyriausybėje, nesinori apie juos kalbėti viešai, nes tokiu būdu gausis tam tikras viešas spaudimas kolegoms“, – BNS penktadienį Prezidentūroje sakė ministras.

Jo teigimu, koronaviruso krizė pakoregavo finansinę situaciją ir tai gali turėti įtakos pensijoms, tačiau neaišku kokios.

„Kad jis turės įtakos mūsų viešiesiems finansams, tai vienareikšmiškai, tai yra susieta su mūsų galimybėmis mokėti pensijas. Ar tai turės įtakos ir kiek turės, galėsiu pasakyti po to, kai kartu su finansų ministru susitarsime dėl biudžetų – tiek valstybės, tiek „Sodros“, – teigė L. Kukuraitis.

Jis tvirtino, kad pensijos turėtų būti prioritetas, nes pensininkai labiausiai skurstanti visuomenės grupė. Ministro teigimu, kol kas negalima kalbėti apie vidutinės senatvės pensijos augimą iki 400 eurų.

„Šiuo atveju, net ir apie tai nekalbėčiau, nes net ir iki tos ribos yra 20 keli eurai“, – sakė L. Kukuraitis.

„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija gegužės mėnesį šalyje siekė 376,06 euro. Tuo metu vidutinė pensija, turint būtinąjį stažą, siekė 398,85 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Rasai

Sutinku. Tokiu atveju būtinai reikia kad po sajūdžio išgrobstytą profsajungų (kur visi dabartiniai pensininkai uždirbo) turtą, kompensuotų valstybė. Paskui galėtų išieškoti iš tų pačių kurie leido banditam grobti arba už 1 litą ,,pirkti" sanatorijas, gydyklas, poilsines ir kt. dirbantiesiems priklausiusį turtą

Rasa

Manau kad pensija turėtu būti ksip ir uždirbamas atlyginimas.Dirbi,moki mokesčius didesnę dalį uždirbamo atlyginimo.Manau kad per 65m tikrai užsidirbi pendsiją esamo atlyginimo dydžio.Nereiks valdžiai sukti galvos,skaičiuoti.lki mirties gauni savo algą ir jokios bėdos.

Loreta

Reiketu pensija didinti iki 1000 euru nebutu skurdo galetumem y usieny nuskristi pakeliauti po pasauly visa gyvenima jiuodai are isdirbus esu 40 metu pensija juokinga sedi prie lango ir bezdi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS