Prezidento patarėja: susitarimas dėl Astravo elektros netenkina | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA: SUSITARIMAS DĖL ASTRAVO ELEKTROS NETENKINA

  • 3

Vyriausybei anksčiau teiktas ir jos nepatvirtintas Baltijos šalių susitarimo dėl Astravo atominės jėgainės projektas netenkina, todėl energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas turi tęsti derybas ir siekti Lietuvos interesus atitinkančio dokumento, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

„Prezidentas nori, kad ministras Ž. Vaičiūnas tęstų tas derybas ir susiderėtų tekstą, kuris tenkintų Lietuvos Vyriausybę, prezidentą, mus visus. (...) Taip, kaip jis dabar yra, jis nepasirašytas, jis buvo pateiktas Vyriausybės svarstymui, Vyriausybė nepritarė pasirašymui, prezidentas taip pat nemano, kad tai puikus dokumentas“, – Lietuvos radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, šalies vadovas „davė žinoti Ž. Vaičiūnui, kad svarbu labai susiderėti su Latvija ir Estija ir kad tos derybos turi būti tęsiamos taip, kad geriausiai atspindėtų Lietuvos valstybės interesus“.

„Žinoma, mes patys įgyvendinsime elektros nepirkimo iš Baltarusijos atominės elektrinės įstatymą, bet būtų solidaru, jei Latvija ir Estija taip pat nepirktų tos elektros, pagamintos nesaugioje, mūsų manymu, atominėje elektrinėje“, – pridūrė patarėja.

A. Skaisgirytė taip pat vylėsi, kad į šį derybų procesą bus įtrauktas ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pastarasis viešai yra sukritikavęs Energetikos ministerijos su Latvija ir Estija suderėtą susitarimo projektą kaip neatitinkantį Lietuvos interesų.

„Visi su užsieniu susiję klausimai turi būti sprendžiami ir užsienio reikalų ministro. Labai tikiuosi, kad ponas Linkevičius ir ponas Vaičiūnas susės už stalo ir sutars dėl bendrų linijų, kurių laikysis, kitaip nelabai įsivaizduoju, kaip Vyriausybė gali dirbti“, – kalbėjo šalies vadovo užsienio politikos grupės vadovė.

Kalbėdama apie opozicijos kritiką ministrui Ž. Vaičiūnui ir raginimus jį nušalinti nuo derybų, patarėja pabrėžė, jog kritika turi būti konstruktyvi, neapsiribojant populistiniais ministro galvos reikalavimais, bet teikiant konkrečius siūlymus situacijai spręsti.

Gegužės mėnesį Lietuvos energetikos ministras pristatė kartu su Latvijos ir Estijos ekonomikos ministrais suderintą politinę deklaraciją dėl elektros prekybos su trečiosiomis šalimis, kai Lietuva nutrauks prekybą su Baltarusija, jai paleidus Astravo jėgainę.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas teigė, kad deklaracija padės Lietuvai blokuoti elektros importą, bet kritikai joje pasigedo Latvijos įsipareigojimų užtikrinti, kad Astravo elektra nepateks į bendrą rinką per Rusiją ir Latviją.

Politinės deklaracijos projektą sukritikavo užsienio reikalų ministras L. Linkevičius ir Seimo opoziciniai konservatoriai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

js

durniu laivas , reikejo senai , kai projektavo , nelakstyti kubiliaus vyriausybei po japonijas, o tartis su baltarusais, o dabar saukstai po pietu,kad ir kaip kas rektu !

Ar

Bus kada nors tvarka Ir visi nusiteikę prieš gerovė žmonėms bus paskelbti tėvynės priešais !

Mus

Tenkina pigi elektra BE perekupu/tarpininku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS