Prokuratūra atsisakė ginti viešąjį interesą dėl elektros tiekėjų sutarčių | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA ATSISAKĖ GINTI VIEŠĄJĮ INTERESĄ DĖL ELEKTROS TIEKĖJŲ SUTARČIŲ

  • 16

Elektros tiekėjoms „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ pašalinus sutartyse su buitiniais vartotojais anksčiau nustatytus pažeidimus dėl teisės jas vienašališkai nutraukti ar pakeisti, Generalinė prokuratūra atsisakė dėl to ginti viešąjį interesą.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ atsižvelgė į jos bei Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) poziciją ir pakeisdamos įstatymams prieštaravusias elektros tiekimo ir persiuntimo paslaugų sutarčių sąlygas pašalino viešojo intereso pažeidimus.

„Bendrovių paskelbtose naujose sutarčių bendrosiose sąlygose nenumatyta prievolė buitiniams vartotojams, labai mažoms ir mažoms įmonėms grąžinti naudas, nuolaidas, sumokėti netesybas, kai vartotojas nutraukia sutartį anksčiau sutarties specialiojoje dalyje numatyto naudotis paslaugomis termino“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Anot jo, elektros tiekėjai taip pat įsipareigojo po 2023 metų birželio 1 dienos sutartis sudariusiems šių grupių vartotojams netaikyti sutartyse numatytų sąlygų dėl nuolaidų grąžinimo.

Tyrimo metu prokurorai buvo nustatę, kad „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ elektros tiekimo sutartyse buitiniams vartotojams buvo numačiusios Elektros energetikos įstatymui prieštaraujantį įpareigojimą už jų nutraukimą grąžinti suteiktas nuolaidas ar kitas naudas.

Dėl to energetikos rinkos reguliuotojas rugpjūtį buvo įpareigotas spręsti dėl priemonių taikymo pažeidimams pašalinti.

Pernai balandį Seime priimtos pataisos nuo birželio uždraudė elektros tiekėjams sutartyse su buitiniais vartotojais, mažomis bei labai mažomis įmonėmis numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

KLAUSIMAI

A) Prokuratūra nemano, jog savo iniciatyva privalėjo kelti bylą dėl valdžių įvykdyto nusikaltimo - ji privataus verslo valiai atidavė ypatingai svarbios STRATEGINĖS paslaugos teikimą valstybei ir piliečiams? Kadangi Lietuvos valstybės geopolitinė padėtis reikalauja keleriopai daugiau dėmesio saugumui, negu piečiau esančių valstybių, prokuratūros to nepastebėjimas, tylėjimas nesuvokiamas! B) Kadangi šiandien be elektros sustoja valstybė, gamyba, ryšiai, medicinos paslaugos ir t.t., leisti sudaryti asmenines sutartis dėl elektros tiekimo nebent pajėgiam to imtis verslui ir to panorėjusiems privatiems asmenims. Visų kitų piliečių aprūpinimas - valdančiųjų politikų PAREIGA. Nes visuomenės daugumą sudaro DAR negebantys sudarinėti sutarčių, JAU to negebantys, ir jau niekada negebėsiantys (kaip kad disleksikai skaityti neišmoks, kiti muzikinės klausos niekad neturės). KAS PRIVALĖJO, bet „negirdėjo" ir „nematė", ir LEIDO valdžioms taip savivaliauti??? Mūsų „teisėsauga"?

kiek buvo spaudimo...kiek trydo...

ne rusai puola....a realus elektrikai aferistai perekupai.... man asmeniskai spaudima dare kad pasirasyk sutarti 0.78eur/kwh su 84men aferistiska sutartimi....a jeigu ne tai bus bauda ir elekta atjungs ir uz prijungima teks dasimoket.... senei buvo aisku ka elekrikai aferistai bet sitie tai bausiau uz putina....

Juozas

Kam rūpi paprastas vartotojas. Aš manau kad tiekėjai gali ir pakoreguoti rodmenis nuotoliu. Jai gali nuskaityti tai gali ir didėti. Kas gali paneigti kad taip nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS