R. Pocius: elektra nuo sausio brangs ne visiems sutartis keičiantiems vartotojams | KaunoDiena.lt

R. POCIUS: ELEKTRA NUO SAUSIO BRANGS NE VISIEMS SUTARTIS KEIČIANTIEMS VARTOTOJAMS

Nuo kitų metų didėjant reguliuojamai elektros tarifo daliai ir brangstant pačiai elektrai, naujas sutartis su nepriklausomais tiekėjais pasirašantys vartotojai nebūtinai už elektrą mokės daugiau, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Pasak jo, maždaug 100-ui tūkst. vartotojų šių metų pabaigoje baigiantis fiksuotoms sutartims su nepriklausomais tiekėjais, jie turės sudaryti naujas sutartis, tačiau tai nereiškia, kad visi jie mokės daugiau.

„Vienareikšmiškai konstatuoti negalime, kad mokės brangiau“, – LRT radijui penktadienį sakė R. Pocius.

Anot jo, nauja kaina priklauso nuo dabar galiojančių sutarčių sąlygų – ji gali būti ir didesnė, ir mažesnė.

„Priklauso, kokį planą vartotojas buvo pasirinkęs iki šiol ir kokią kainą buvo užfiksavęs, nes gali būti taip, kad tie vartotojai, kurie yra pasirašę sutartis, sakykime, prieš du metus, buvo fiksavę kainą 24 mėnesių laikotarpiui, tai akivaizdu, kad kaina, pagal šiandienos realijas gali būti ir aukštesnė šiek tiek, tiek ir dėl to, kad pati elektros energija yra brangesnė ir dėl to, kad reguliuojamos paslaugos kainos dalis šiek tiek auga“, – aiškino R. Pocius.

Pasak jo, dar apie  apie 23 tūkst. vartotojų šiuo metu moka daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę, todėl jie gali peržiūrėti sutartis ir pasirašyti mažesne kaina.

 Net ir šiandien dienai turime vartotojų, kurie moka daugiau nei tuos 28 centus už kilovatvalandę, tai yra apie 23 tūkstančiai vartotojų, kurie gali peržiūrėti sutartis su nepriklausomu tiekėju (...)

 

„Bet gali būti ir tokių vartotojų, kurie buvo užfiksavę kainą pakankamai aukštame lygyje, net ir šiandien dienai turime vartotojų, kurie moka daugiau nei tuos 28 centus už kilovatvalandę, tai yra apie 23 tūkstančiai vartotojų, kurie gali peržiūrėti sutartis su nepriklausomu tiekėju ir pasirašyti mažesne kaina nepaisant to, kad reguliuojama dalis didėja ir elektros energijos kaina yra didesnė“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“ pranešė, kad nuo 2024 metų sausio vidutiniškai 2,2 cento už kilovatvalandę (kWh) padidinus valstybės reguliuojamą elektros kainos dalį pastaroji jau sudarys beveik pusę galutinės vartotojo mokamos kainos, o tiekėjai savo tarifų dėl to neketina keisti.

R. Pocius sutarties keitimo galimybes rekomenduoja įvertinti ne tik tiems vartotojams, kurių sutartys baigiasi. Jis primena, kad keisti tiekėją galima nemokant jokių baudų.

Tuo metu energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad jau kitais metais vartotojai turėtų turėti galimybę vienu metu pasirašyti sutartis atskiriems įrenginiams su skirtingais elektros tiekėjais.

„Vienas iš esminių pokyčių vartotojams – tai yra, kad jie galės turėti kelias sutartis su nepriklausomais tiekėjais toje pačioje gyvenamojoje vietoje“, – LRT televizijai sakė I. Žilienė.

„Turėtų būti galimybė sudaryti atskirą sutartį elektromobiliui, atskirą sutartį – šilumos siurbliui ir turėti trečią sutartį namų ūkio poreikiui“, – teigė I. Žilienė.

Ji sako, kad įsivertinti palankiausią tarifą gyventojams padės išmanieji skaitikliai, kurių 2023 metais Lietuvoje turėtų būti apie 700 tūkstančių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na

viskas atsibodo su ta elektra..tiek mažiau tiek daugiau sutartis metams, dviem 8 mėn. įkyrėjo tas lakstymas tas mulkinimas ir t.t. kada baigsis tie cirkai, svarbu žmogui užkrauti lakstymus, eiles ir nieko eilinis žmogus nesupranta, buvo laikai pažiūrėjai į skaitiklį nurašei nei lakstymo nei bergždžių nesąmonių. O klerkų pilnos salės kur nekels mokesčių, kada reikia tokį būrį išlaikyti sėdinčių prie kompų...o sako mažėja biurokratija...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS