R. Vainienė: ribojimai prekybininkams labai griežti | KaunoDiena.lt

R. VAINIENĖ: RIBOJIMAI PREKYBININKAMS LABAI GRIEŽTI

Vyriausybei nuo trečiadienio sugriežtinus karantino sąlygas ir ribojimus prekybininkams, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sako, kad jie labai griežti, bet reikalavimų bus laikomasi.

Vyriausybė pirmadienį nutarė, kad nuo trečiadienio prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai, užtikrinant 15 kv. metrų prekybos plotą vienam žmogui mažesnėse parduotuvėse ir 30 kv. metrų plotą – didesniuose nei 10 tūkst. kv. metrų prekybos centruose.

„Dėl prekybinio ploto tiesioginiai reikalavimai, kurie mažina srautus parduotuvėse, esančiose prekybos centruose, net tris kartus didėja. (...) Tai nėra kažkuo nauji reikalavimai, nes ploto ribojimas buvo ir iki šiol, tiesiog reikės skaičius peržiūrėti. Pažįstamas reikalavimas, bet labai stipriai sugriežtintas“, – BNS sakė R. Vainienė.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių  aikštelėse bus leidžiama užimti ne daugiau kaip 20 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų vietų.

Pasak R. Vainienės, šis reikalavimas prekybininkams bus naujas, jis turėtų netiesiogiai reguliuoti srautus.

„Logika, matyt, tokia, kad siekiama skatinti žmones apsipirkti arčiau namų esančiose prekybos vietose, nevykti automobiliu“, – sakė asociacijos vadovė.

„Kaip tai veiks, kaip tai bus įgyvendinama – dar yra dvi dienos, tai, matyt, visi skirtingai tuos sprendinius padarys, aš nežinau, čia jau nuo kiekvieno priklauso, kaip jie išskaičiuos, kaip darbuotojų vietas eliminuos, kai kur yra ir su gyventojais besiribojantys parkingai, tai kaip juos išeliminuos, turės spręsti“, – pridūrė ji.

Sekmadienį prezidentas Gitanas Nausėda situaciją aptarė su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, po susitikimo jo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta užsiminė, jog yra siūlymas apriboti ne maisto prekių prekybą savaitgaliais.

Tuo metu R. Vainienė pabrėžia, kad norint įvesti tokius ribojimus, reikėtų galvoti ir apie paramą verslui.

„Ribojimas visada turi eiti su argumentais, ir jei uždaroma veikla, turi būti šalia ir paramos verslui priemonės, nes prekybos sektorius išskirtinis tuo, kad jame dirba labai daug darbuotojų ir tokie reikšmingi suvaržymai turi labai tiesiogines pasekmes užimtumui ir mokesčių mokėjimui“, – teigė ji.

Ji taip pat pabrėžė, kad parduotuvėse žmonių kontaktai yra labai trumpi, be to, užtikrinamos visos apsaugos priemonės. 

Nuo trečiadienio tai pat rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų vietose nerengti akcijų, išpardavimų, nuolaidų valandų, kurios didina pirkėjų srautus, siūloma didinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip penki asmenys, nustatyti ilgesnį darbo laiką, parduotuvėse lankytis vienam šeimos asmeniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS