Reforma pribrendo – keisis pakuočių tvarkymas | KaunoDiena.lt

REFORMA PRIBRENDO – KEISIS PAKUOČIŲ TVARKYMAS

  • 0

Aplinkos ministerijoje kelis mėnesius dirbusi pakuočių tvarkymo darbo grupė parengė pakuočių ir atliekų įstatymų pataisas. Taip siekiama reguliuoti savivaldybių ir gamintojus su importuotojais vienijančių organizacijų atsakomybės ribas tvarkant gyventojų atliekas.

Samdydamos surinkėjus gyventojų išrūšiuotoms pakuotėms išvežti, savivaldybės neprivalės papildomai derėtis su gamintojų ir importuotojų organizacijomis. Be tai priklausys nuo to, ar savivaldybės vadovausis Aplinkos ministerijos planuojamais patvirtinti būtinaisiais reikalavimais atliekų tvarkymo paslaugai teikti.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo pastebėjimu, tokia reforma pribrendo per 8 metus taip ir neįsibėgėjus gamintojų ir importuotojų organizacijų su savivaldybėmis bendradarbiavimui. „Vos septyniose iš 60 savivaldybių yra sudarytos ilgalaikės pakuočių tvarkymo sutartys. Akivaizdu, kad subrendome pokyčiams ir turime iš esmės reanimuoti pakuočių atliekų tvarkymo sistemą. Priėmus siūlomas pataisas, laimės vartotojas, kuriam paslauga bus teikiama kokybiškiau“, – teigia aplinkos ministras.

Kitos pataisos numato stipresnę gamintojus ir importuotojus vienijančių organizacijų savireguliaciją: Aplinkos ministerija griežtina pakuočių tvarkymo organizacijų steigimo, licencijavimo reguliavimą ir kontrolę.

„Norime, kad prekybininkai, pakuotes naudojantys gamintojai ir kitos bendrovės prisiimtų visišką atsakomybę, kaip veikia juos vienijančios organizacijos“, – aiškina S. Gentvilas.

Be to, įstatymų pataisomis nurodomas reikalavimas pakuočių gamintojų ir importuotojų organizacijoms pateikti garantiją – tai yra užtikrinti finansavimą atliekų tvarkymo paslaugai.

„Tuomet iš garantinių lėšų galėtume kompensuoti savivaldybių patiriamus nuostolius, pavyzdžiui, organizacijoms tapus nemokiomis arba netekus licencijos“, – sako aplinkos ministras.

Įvairius pasiūlymus subalansuojančios kompromisinės Pakuočių ir pakuočių atliekų bei Atliekų tvarkymo įstatymų pataisos parengtos siekiant užtikrinti kokybišką ir prieinamą atliekų rūšiavimo paslaugos teikimą gyventojams. Taip pat įstatymo pataisomis norima garantuoti stabilų šios paslaugos finansavimą, stiprinant reikalavimus gamintojų ir importuotojų organizacijoms ir jų atsakomybėms. Pataisas su redakcijomis trečiadienį Seime užregistravo aplinkos ministras S. Gentvilas ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Lietuvoje gamintojų ir importuotojų pakuočių atliekų tvarkymą organizuoja „Gamtos ateitis“, „Pakuočių tvarkymo organizacija“ ir „Žaliasis taškas“.

Reguliavimą išplečiančias papildomas minėtų įstatymų pataisas Aplinkos ministerija teiks ir šių metų vasaros pradžioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS