Restoranai neteko PVM lengvatos: svarsto, ar išvis apsimoka dirbti | KaunoDiena.lt

RESTORANAI NETEKO PVM LENGVATOS: SVARSTO, AR IŠVIS APSIMOKA DIRBTI

  • 24

Daugelis Lietuvos restoranų svarsto, ar dėl augančių veiklos kaštų ir susikaupusių finansinių įsipareigojimų verta toliau dirbti, praneša LNK.

„Restoranų laukia galbūt neblogas sezonas. Vienintelis dalykas, gelbėjęs po pandemijos, buvo sumažintas PVM, kuris buvo duotas vyriausybės kaip subsidija, pagalba šiam, labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiam, sektoriui. Galiu drąsiai pasakyti, kad išgelbėjo apie 80 proc. restoranų nuo bankrotų. Dabar situacija sudėtinga: visi mato tik į restoranus einančius srautus ir atrodo, kad viskas labai normaliai, tačiau taip nėra. Verslas desperatiškai kovoja su pandemijos padariniais, atidavinėja atidėtus mokesčius, kyla maisto produktų kainos, o vyšnia ant torto – energetikos kaštai, suvalgantys visus uždirbtus pelnus“, – kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Dar nesibaigus pandemijai prasidėjo karas, neigiamai paveikęs turizmo sektorių, kuris tiesiogiai siejasi su restoranų veikla.

Yra be galo sudėtinga: darbuotojų stygius, pakilę atlyginimai, infliacija beveik 16 proc. Mes labai tikėjomės, kad padidės užsienio turistų srautai, bet jie nepadidės, nes turizmas Europoje, pagal pasaulinės organizacijos duomenis, planuoja atsigauti 2023 metais. Tai Baltijos šalių ir Rytų Europos prognozės yra labai liūdnos“, – sakė E. Šiškauskienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Prašo, kad bent vieneriems metams pratęstų PVM lengvatą restoranų verslams.

PVM lengvatos pratęsimas vieneriems metams būtų užtenkamas atsistoti ant kojų.

„Labai didelė pagalba būtų vieneriems metams pratęstas sumažintas PVM, nes tikrai niekas nesitikėjo karo. Jeigu būtų pandemija pasibaigus ir būtume grįžę į normalias vėžes, tai tikrai šito neprašytume. Premjerė aiškiai pasakė, kad dvejiems metams, tačiau karas smogė taip pat: mažėja turistų srautai, anuliacijos... praėję Vilniaus gatve pamatytumėte ištuštėjusias vitrinas ir išnuomojamas patalpas. Mums labai nesinori, kad verslas išeitų į šešėlį, nes daug kas neišgalės mokėti pakilusių atlyginimų ir visų susidariusių skolų. Kiek teko kalbėtis su visu sektoriumi, tai skaičiuos, ar išvis verta dirbti. PVM lengvatos pratęsimas vieneriems metams būtų užtenkamas atsistoti ant kojų, jeigu neatsirastų vėl kokia netikėta COVID-19 banga arba užsitęstų karas“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Restoranų savininkai tikėjosi sugrįžti į įprastą ritmą ir išsimokėti susikaupusias skolas, tačiau situacija dar labiau komplikavosi.

„Mes matėm „Creditinfo“ duomenis, kad per ketvirtį užsidarė apie 16 proc. maitinimo įstaigų, bet čia buvo pandemijos metu. Dabar situacija dar labiau pakito, nes visi labai tikėjosi atsidaryti, normaliai dirbti ir atiduoti mokesčius, atidėtas paskolas, tačiau matom, kad taip nevyksta, o dar ir sąnaudos drastiškai pakilo. Atiduoti visus mokesčius ir suvaldyti situaciją yra labai sudėtinga“, – aiškino E. Šiškauskienė.

Patiekalų kainos esą kils 10–15 proc.

„Mes galvojom apie tai, bet žmones irgi gąsdina tie patys pakilę mokesčiai, ne tik verslui, bet visiems yra skaudi vieta. Kainas be abejo reikės kelti apie 10–15 proc., bet tuomet mažės vartojimas, nes žmonės nežino, kaip bus dėl karo, ir yra linkę taupyti“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Pil.

Niekas nerinko sitos kadencijos Seimo.Buvo pandemija paskelbta,rinkimai buvo paskelbti,taciau rinkėjų nebuvo balsų tiek ,kad laimėtų rinkimus,jie tiesiog privalėjo būti neužskaitytais ir laikyti privalėjo kaip neivykusiais .Del pandemijos turejo likti buvusieji seime antrai kadencijai , tačiau konservatoriai pasinaudojo pandemija ir seimo valdymą perėmė pažeisdami rinkimų įstatymus.Taip šitie visokie nesveiki ,pateko į seimą.Pamirsote ,ne tas galvoje buvo,buvo sąmoningai žmonės gasdinami kovidu, pasaulinę pandemiją.Šitą visą Landzbergiu komandą turi teisti,R.Karbauskas buvo užsimines ne vieną kartą ,kad rinkimai suklastoti, tačiau šiuo klausimų buvo tyla.

minde

bet uz tat bus toliau isrinkti anukas kuris labai su simonyte ir kitais nukvakelis tvarko lietuva toliau juos rinkit tai bus bonmzu valstybe.

senis

teisingai o viešbučiai kaip juk ju pristatė kaip musmirių miške ant kiekvieno kampo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS