Rusijos embargas nesustabdė paukštienos gamybos augimo | KaunoDiena.lt

RUSIJOS EMBARGAS NESUSTABDĖ PAUKŠTIENOS GAMYBOS AUGIMO

  • 1

Paukštiena - antra pagal populiarumą mėsa pasaulyje. Jos vartojimas auga ir Lietuvoje, antai per pastaruosius dešimt metų paukštienos vartojimas Lietuvoje išaugo 1,5 karto - dabar per metus vienas gyventojas vidutiniškai suvartoja apie 26 kg paukštienos. Nors tarp Europos Sąjungos šalių paukštienos kaina Lietuvoje yra viena žemiausių, jau 50 metų gyvuojanti verslo šaka išlaiko stabilumą ir šiais metais laukiamas gamybos augimas -  apie 3 proc.

Pasak Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidento habil. dr. V. Tėvelio, paukštienos gamyba Lietuvoje 2014 m. siekė 134,5 tūkst. t gyvo svorio arba 104 tūkst. t skerdenos. Tai buvo 8,6 proc. daugiau nei 2013 m. Apie 94 proc. mėsinių paukščių išaugina įmonės ir žemės ūkio bendrovės, likusį kiekį - ūkininkai ir šeimos ūkiai.

„Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per 9 šių metų mėnesius paukštienos gamybos apimtys augo apie 1,4 proc., - teigia V.Tėvelis, - Pasaulinė paukštienos rinkos situacija ir Rusijos embargas nesustabdė paukštienos gamybos augimo Lietuvoje."

2014 m. buvo pagaminta 99,7 tūkst. t įvairių paukštienos produktų, tuo tarpu prieš 10 metų - apie 50 tūkst. t. Šiuo metu gaminama apie 300 skirtingų rūšių įvairaus paruošimo lietuviškos paukštienos produktų. Lietuvos gamintojai pilnai aprūpina savo šalies poreikius - net 119 proc.

Beveik pusę Lietuvoje pagamintos paukštienos eksportuojama. Ne mažas kiekis šios produkcijos įvežamas į mūsų šalį, daugiausiai tai yra žaliava tolimesniam paukštienos perdirbimui. 2014 m. į kitas šalis eksportuota apie 53 tūkst. t, o įvežta apie 36 tūkst. t paukštienos. Lietuviška paukštiena pasiekia tokias šalis kaip Kinija, Honkongas, net kai kurias Afrikos šalis, taip pat Vakarų Europos šalis ir Skandinaviją bei kaimyninę Latviją ir Estiją. Pasak asociacijos prezidento, stambiausi Lietuvoje pagamintos paukštienos eksportuotojai yra „KG Group" priklausantys Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai.

Paukštininkystės sektorius ir toliau plečiasi - prie šio verslo prisijungia nauji ūkininkai, įrengiami nauji mėsinių paukščių auginimo kompleksai. Remiantis Lietuvos Respublikos Valstybinės maisto ir Veterinarijos tarnybos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje įregistruotas 61 mėsinių paukščių auginimo ūkis.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas gyventojas 2014 m. vidutiniškai suvartojo apie 26 kg vištienos, t.y. 3 kg daugiau negu 2013 m. Tuo tarpu prieš 10 metų šis rodiklis siekė 18 kg. 

Paukštienos gamyba ir vartojimas auga ne tik mūsų šalyje. 2014 m. Europos Sąjungoje paukštienos pagaminta 3,7 proc. daugiau nei 2013 m. ir siekė 13,2 mln.  tonų, eksportuota 1,381 mln. tonų. Vienas ES gyventojas suvartoja paukštienos panašiai kaip ir Lietuvoje - apie 25 kg. Prognozuojama, kad ES paukštienos suvartojimas augs 2,5 proc., o visame pasaulyje - 1,2 proc. Be to, teigiama, kad  paukštienos suvartojimas bus spartesnis nei kiaulienos ar jautienos.

Pasak V.Tėvelio, jei kasmet paukštienos gamyba pasaulyje ir toliau augs apie 2-3 proc., apie 2030 m. paukštiena bus pirma mėsa pagal gamybą ir suvartojimą. Praėjusiais metais viso pasaulio gyventojai suvartojo 254 mln. tonų visų rūšių mėsos. Per metus vienas pasaulio gyventojas suvalgo 35 kg mėsos, iš jų apie 12 kg - paukštienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

haha

Taip žinoma nesumažino augimo.bet sumažino realizavimą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS