S. Skvernelis: inicijuojamos konsultacijos dėl Lenkijos ribojimų kiaulienai | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: INICIJUOJAMOS KONSULTACIJOS DĖL LENKIJOS RIBOJIMŲ KIAULIENAI

  • 3

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pirmadienį su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moravieckiu) telefonu aptarė situaciją dėl pernai gruodį įvestų lietuviškos kiaulienos ir kiaulių importo draudimų. Anot premjero, inicijuojamos abiejų pusių konsultacijos.

„Sutarėme, kad problemą būtina spręsti iš esmės, inicijuojamos abiejų pusių konsultacijos bei derybinis procesas. Artimiausiu metu turėtų įvykti abiejų šalių žemės ūkio ministrų susitikimas, prireikus prisijungs ir tiesiogiai už sektorių atsakingų tarnybų vadovai“, – pranešime sakė S. Skvernelis.

Dvišalės prekybos gyvomis kiaulėmis reikalavimus bei sąlygas pirmadienį aptarė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika, susitikęs su Lenkijos atsakingos institucijos vadovu, vyriausiuoju veterinarijos pareigūnu Pawelu Niemczuku (Pavelu Nemčuku).

Susitikimo metu pareigūnai aptarė abiejų šalių afrikinio kiaulių maro (AKM) kontrolės ir prevencinių priemonių taikymą bei techninius prekybos kiaulėmis iš regionų, patekusių į antrąją maro zoną, reikalavimus. Abiejų šalių veterinarijos pareigūnai susitarė dėl techninių reikalavimų taikymo principų ir pasikeitimo informacija tarp Lietuvos ir Lenkijos, pranešė VMVT.

Anot tarnybos vadovo Dariaus Remeikos, Lenkija norėtų papildomų tyrimų dėl lietuviškų kiaulių ir kiaulienos.

„Lenkijos tarnybos pusei reikės išsamesnės informacijos ir papildomų tyrimų prieš išsiunčiant kiaules iš konkretaus ūkio“, – BNS sakė D. Remeika.

Pasak jo, siunčiant kiekvieną siuntą iš Lietuvos reikėtų pateikti išsamią informaciją apie gyvūnų užkrečiamųjų ligų situaciją, be to, papildomai reikėtų atlikti laboratorinius tyrimus dėl AKM viruso konkrečiame ūkyje. D. Remeikos teigimu, papildomi reikalavimai Lietuvai yra įgyvendinami.

„Lenkijos veterinarijos tarnybos vadovas pristatys tuos apsitartus reikalavimus  Lenkijos žemės ūkio ministrui ir jis turėtų priimti sprendimą“, – teigė D. Remeika.

Abiejų šalių žemės ūkio ministrų susitikimas turėtų įvykti šią savaitę Berlyne. Galutinį sprendimą dėl prekybos atnaujinimo turėtų priimti Lenkijos žemės ūkio ministras.

Pernai gruodį Lenkija uždraudė iš didžiosios Lietuvos dalies importuoti kiaulieną ir kiaules, kurios auginamos antroje afrikinio kiaulių maro zonoje – ten, kur yra kritusių nuo maro šernų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

serž

Pagal nuotrauką ,taip uostinėja -tikras seklys. O gal aplinkiniai orą gadina.

lekai

žmonės tik Lenkijoje

zelemunčikas

Pasirodo premjeras rūpinasi ne tik Lietuvos mokytojais,bet ir kiaulių augintojais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS