Sankcionuotų įmonių sąraše – „Vydmantai wind park“, „IDS Borjomi Europe“, „BMZ-Baltija“ | KaunoDiena.lt

SANKCIONUOTŲ ĮMONIŲ SĄRAŠE – „VYDMANTAI WIND PARK“, „IDS BORJOMI EUROPE“, „BMZ-BALTIJA“

Dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai ir Baltarusijai Lietuvoje įšaldytos jau trylikos įmonių lėšos ir akcijos. Jų sąraše atsidūrė dar trys įmonės – „Vydmantai wind park“, „IDS Borjomi Europe“ ir „BMZ-Baltija“.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) skelbia, kad Rusijos valstybinės energetikos monopolijos „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ grupės įmonės „Vydmantai wind park“ lėšos įšaldytos dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Dėl tų pačių sąsajų įšaldytos ir „Inter RAO Lietuvos“ lėšos ir akcijos. Anksčiau į sąrašą ji buvo įtraukta dėl sąsajų su sankcionuojamu oligarchu Igoriu Sečinu.

FNTT atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė sako, kad tarnyba savo iniciatyva nustatė Rusijos „Inter RAO“ ir jos valdomų Lietuvos įmonių ryšius su V. Putinu. 

„Per ryšius, kurie tarnybos buvo nustatyti visos „Inter RAO“ grupės, paaiškėjo, kad netiesioginė jos kontrolė priklauso būtent Rusijos prezidentui, dėl to ir pasikeitė asmuo, su kuriuo nurodomos sąsajos“, – BNS trečiadienį sakė M. Zdanauskaitė.

Mineralinio vandens prekybos įmonės „IDS Borjomi Europe“ akcijos įšaldytos dėl sąsajų su sankcionuotais Rusijos oligarchais Aleksejumi Kuzmičevu, Germanu Khanu, Michailu Fridmanu ir Piotru Avenu, o metalo gaminių tiekėjos „BMZ-Baltija“ lėšos – dėl ryšių su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

Dėl sąsajų su sankcionuotais asmenimis Lietuvoje ribojamai taip pat taikomi Kėdainių fosforo trąšų gamyklai „Lifosa“, kurios netiesioginiu savininku laikomas Andrejus Melničenka. Įšaldytos jos akcijos ir lėšos, pirmadienį jai paskirtas laikinasis administratorius.

Dėl ryšių su A. Melničenka įšaldytos ir „Eurochem Logistics International“ lėšos ir akcijos.

Latvijos įmonės „Faberlic Baltija“ lėšos įšaldytos dėl ryšių su Aleksejumi Nečajevu, „EM System“ ir „EM Idustry“ bei „Amkodor Baltic“ lėšos ir akcijos – dėl sąsajų su Aliaksandru Šakutinu.

„PhosAgro Baltic“ lėšos ir akcijos įšaldytos dėl sąsajų su Andrejumi Guryjevu, Jūrų laivybos registro lėšos ir akcijos – dėl ryšių su Vitalijumi Saveljevu, Latvijos „TT Baltics“, veikiančios ir Lietuvoje, lėšos ir akcijos – su Aleksejumi Mordašovu.

Naujausiais FNTT duomenimis, dėl tarptautinių sankcijų, susijusių su Rusija ir Baltarusija, Lietuvoje įšaldyta apie 62,8 mln. eurų: 51,19 mln. eurų, 12,1 mln. JAV dolerių ir 285 tūkst. Rusijos rublių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS