Santaupos – taupyklėje ar banke? Viena detalė padės apsispręsti | KaunoDiena.lt

SANTAUPOS – TAUPYKLĖJE AR BANKE? VIENA DETALĖ PADĖS APSISPRĘSTI

  • 10

Santaupos taupyklėje ar banke? Kur taupyti pinigus – skirtumas yra. Ypač, kai už laikomas santaupas kai kurie dar ir primoka. Lietuvos bankas (LB) skelbia, kad nuo vasario bendra indėlių vertė išaugo milijardu eurų. Ekspertai tikina, kad tai saugi ir protinga investicija. Daugiau apie tai pasakota LNK reportaže.

„Ilgą laikotarpį nematėme tokio indelių didėjimo tempo. Ypač pastaraisiais mėnesiais paspartėjo“, – teigė LB ekonomistas Daumantas Skinkys.

LB skelbia, kad nuo balandžio iki gegužės gyventojų terminuotųjų indėlių bendra vertė išaugo 580 mln. eurų. Tiek daug per mėnesį indeliai buvo paaugę tik prieš 19 metų, o nuo vasario terminuotųjų indėlių portfelis jau ūgtelėjo milijardu.

„Per paskutinį pusmetį buvo sudaryta 14 600 naujų terminuotųjų indėlių sutarčių ir tai yra 1,9 karto daugiau negu prieš metus“, – skaičiavo Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) atstovas Martynas Dabulis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Grąža iš indėlių išaugo, todėl žmonės tikriausiai ir yra linkę daugiau taupyti tokiu būdu“, – to priežastis svarstė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Leonardas Marcinkevičius.

Nuo metų pradžios už terminuotuosius indėlius mokamos palūkanos padidėjo mažiausiai tris kartus. Bankuose šiuo metu galima gauti iki 4,1 proc. metines palūkanas, o kredito unijose – iki 4,4 proc.

Į bankus ir unijas atnešami ne nauji pinigai, žmonės perkelia santaupas iš banko sąskaitų į terminuotuosius indėlius. Vien per gegužę einamosiose sąskaitose pinigų sumažėjo 450 mln.

Grąža iš indėlių išaugo, todėl žmonės tikriausiai ir yra linkę daugiau taupyti tokiu būdu.

„Gyventojai naudoja iš einamųjų sąskaitų lėšas terminuotiesiems indėliams, taip, tai yra iš esmės tie patys pinigai“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentė Eivilė Čipkutė.

Terminuotųjų indėlių palūkanos vis dar neatsveria už būsto paskolas mokamų palūkanų ir kone keturis kartus didesnės infliacijos, tačiau, ekspertas sako, kaupti apsimoka.

„Tai yra saugi investicija. Ką tikriausiai svarbu paminėti: kad dabartinės infliacijos kontekste, – taip, aukšta infliacija po truputį slopsta, – bet tiesiog laikyti grynuosius pinigus ir negauti jokios grąžos tikriausiai yra blogiausia opcija“, – mano LLRI ekspertas.

Ar už kaupimą terimuotuose indėliuose bankai ir unijos mokės daugiau, sako, priklausys nuo Europos Centrinio Banko (ECB) – ar šis dar kels bazines palūkanų normas.

„Tikėtina, kad dar šiek tiek bus to kilimo, bet prognozuoti niekas, net ir pats ECB, negalėtų, nes labai priklausys nuo ekonominės situacijos“, – sakė LBA prezidentė.

„Gali būti, kad tos palūkanos dar nepasiekė piko, tačiau drastiškai stipriai augti neturėtų“, – taip mano LCKU atstovas.

Pagal trukmę populiariausi vienų metų trukmės indėliai. Vien juose bendra pinigų vertė siekia 3,5 mlrd. eurų. Tačiau unijos pastebi ir naujas tendencijas. „Žmonės pradėjo dėti ir trumpesnių periodų indėlius“, – teigė M. Dabulis.

Finansų įstaigose gyventojai laiko 21 mlrd. eurų, iš jų 5 mlrd. – terminuotuose indėliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

com

įDOMŪS PATIKTUKAI SU MINUSAIS

Anonimas 2

N I E K A D A ir jokiu budu N E L A I K Y K I T savo kruvinu prakaitu uzdirbtu pinigu bankuose. Neklausykit ka bankai ciulba. Jie VISADA nori bet kokiu budu nusavinti, pavogti jusu pinigus. Pinigus laikykit namuose ir kitur bet saugioje vietoje. Laikot pinigus prie saves - jus garantuoti kad VISADA TURESIT savo pinigu.

Anonimas

Priekvaisos lietuviski avinai, klausykit ka bankininkai sako. Jie tikrai tikrai niekada neapgaus kaip ir neapgavo iki siol. Del geresnio jusu pinigu saugumo jus gerbiami ,vilnos augintojai, turetumet kazkiek tai bankui primoketi uz pinigu laikyma ir saugojima musu bankuose. Tiktai nelaikykit kojinese nei slovikuose nes jusu pinigus gali sugrauzti peles, galit uzmirsti kur pakaset slovika ir galu gale geras kaimynas gali nuziureti. Bankai jumis rupinasi kaip ir savo kisene. Bukit ramus nes kaip zmones sako - kas neturi tas ramiai miega.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS