Sausį – 20 proc. metinė infliacija | KaunoDiena.lt

SAUSĮ – 20 PROC. METINĖ INFLIACIJA

  • 0

Vartojimo prekių ir paslaugų kainos sausį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, augo 20 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra. Metinės infliacijos augimo tempas lėtėja nuo spalio.

Mėnesio infliacija – sausį, palyginti su gruodžiu – siekė 0,7 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 20,3 procento. Mėnesio infliacija sausį yra didžiausia nuo lapkričio. 

Mėnesio infliacijai daugiausia įtakos turėjo gamtinių dujų, elektros, spirituotų gėrimų, duonos ir grūdų produktų, asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, alaus, vyno ir jo produkcijos, mėsos ir jos produktų kainų padidėjimas bei drabužių, degalų, šilumos ir kietojo kuro kainų sumažėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį padidėjo 1,4 proc.

Labiausiai brango vaisių ir daržovių sultys, alyvuogių aliejus, konservuotas pienas, kiaušiniai, užšaldytos jūros gėrybės, bet atpigo sviestas, grietinė, pasterizuotas pienas. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo šilauogių, vynuogių, melionų, gūžinių salotų, agurkų kainos, bet sumažėjo mangų, svogūnų, kivių, kininių kopūstų, citrinų kainos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2 proc. Daugiausia augo gamtinių dujų (20 proc.), vandentiekos (14,7 proc.), nuotekų rinkimo paslaugų (10,4 proc.), elektros (4,4 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (2 proc.) kainos, bet šilumos (3,6 proc.), kietojo kuro (3 proc.) kainos sumažėjo.

Dėl nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 6,9 proc. Drabužiai atpigo 8,3 proc., kiti aprangos gaminiai – 6,3 proc., avalynė – 4,3 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,2 proc. Daugiausia sumažėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų (12,9 proc.), suskystintų automobilinių dujų (3,6 proc.), benzino (2,4 proc.), dyzelino (1,5 proc.) kainos.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, duonos ir grūdų produktų, elektros, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių, automobilių, dujų, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, aliejaus ir riebalų, degalų ir tepalų, šilumos , alaus kainų padidėjimas bei garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo įrenginių, telefonų įrangos kainų sumažėjimas.

Maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai per metus brango 33,2 proc., alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai – 10,7 proc., viešbučiai, kavinės ir restoranai – 19,3 proc., būstas, vanduo, elektra, dujos ir kitas kuras – 40 proc., drabužiai ir avalynė – 6,9 procento.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 23,2 proc., paslaugų – 12,3 proc., per mėnesį – po 0,7 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS