Seimas iš antro karto pritarė pareiginės algos baziniam dydžiui | KaunoDiena.lt

SEIMAS IŠ ANTRO KARTO PRITARĖ PAREIGINĖS ALGOS BAZINIAM DYDŽIUI

  • 0

Parlamente antradienį vos neįklimpo projektas, kuriuo nustatomas bazinis dydis politikų, teisėjų, tarnautojų pareiginei algai apskaičiuoti. Tik po pakartotinio balsavimo projektuas priimtas svarstyti.

Vyriausybė siūlo 2016 metais pareigūnų, politikų, teisėjų, tarnautojų pareiginę algą kaip ir šiemet skaičiuoti naudojant 130,5 euro bazinį dydį.

Pagal šį dydį darbo užmokestis skaičiuojamas maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Iš pradžių Vyriausybės pasiūlymą palaikė tik 37 parlamentarai, trys buvo prieš, 39 susilaikė.

Projektą pristatęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius įspėjo, kad šį dydį vis tiek teks patvirtinti, automatiškai nepradės galioti koks nors kitas dydis.

Nutarus perbalsuoti už projektą buvo 48 Seimo nariai, prieš - du, susilaikė 33. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

„Kodėl siūlote palikti bazinį dydį? Tai pasiūlykite sumažinti jį, Seimas tikrai draugiškai pritars, taigi rinkimų metai! - ironizavo Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Vytautas Matulevičius. - Kada tai baigsis? Jūs statote mus į nepatogią padėtį. Tai Seimo pirmininkė sumanė palikti tas pačias parlamentines lėšas, žmonės lakstė kelias dienas iš posėdžių salės. Dabar siūlote atlyginimus... Tai aš siūlau sumažinti.“

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pareiškė, kad minėtu projektu siekiama teisėjams algas padidinti, o visiems kitiems palikti sumažintą. Tačiau Vyriausybės projekte iš tiesų teisėjų atlyginimai nėra išskirti. Jo frakcijos kolega Algimantas Dumbrava teiravosi, kada minėtas bazinis dydis bus grąžintas į prieškrizinius laikus, kai jis siekė 490 litų (142 eurai).

Socialdemokratė Kristina Miškinienė tvirtino, kad valstybė jau yra prisiėmusi daug finansinių įsipareigojimų - ir išlaidų krašto apsaugos didinimas, ir nesumokėtos pensijų dalies kompensavimas, ir kita, - todėl ragino palikti bazinį pareiginės algos dydį nepakeistą.

Projektą Seimui pristatęs G.Klimavičius BNS sakė, kad parlamentas bet kuriuo atveju privalės patvirtinti bazinį pareiginės algos dydį, nes be jo negali būti apskaičiuojamas darbo užmokestis politikams, valstybės tarnautojams, pareigūnams, teisėjams.

„Tai yra dydis, kuris turi būti patvirtintas kitiems metams. Keisti dydį turi būti labai svarios priežastys ekonominės - arba labai pagerėja situacija, arba labai pablogėja. Dabar situacija yra gana stabili, bet dar ne tokia, kad galima didinti atlyginimus. Nes jeigu didini, reikia kelti BMA (bazinę mėnesio algą) ir t.t, tai yra sisteminiai dalykai, kurie remiasi į didelius pinigus“, - kalbėjo viceministras.

Pastarąjį kartą algos bazinis dydis keistas 2009 metais - prasidėjus ekonominei krizei jis sumažintas nuo 490 litų (144 eurų) iki 450 litų (130,5 euro).

Tačiau per krizę sumažinti dalies politikų, teisėjų, valstybės tarnautojų atlyginimai didėjo nuo 2013 metų spalio ir 2014 metų sausio, kai buvo atkurti sumažinti algų koeficientai. Konstitucinis Teismas antikonstituciniu yra pripažinęs sprendimą, kuriuo darbo užmokestis valstybės tarnautojams ir teisėjams 2009 metais sumažintas neproporcingai mažinant koeficientus ir priedus už kvalifikacines klases.

Teisėjų taryba anksčiau ragino didinti bazinį dydį. Teisėjų institucija teigė, kad ekonominiai rodikliai „neleidžia daryti išvadų dėl besitęsiančios sunkios valstybės ekonominės ir finansinės padėties“.

Konstitucinis Teismas šiemet liepą paskelbė nenagrinėsiąs pareiginės algos bazinio dydžio atitikties Konstitucijai, nes tokiu būdu vertintų valstybės ekonomikos politiką, o tam neturi kompetencijos.

Seime yra registruotas ir „darbiečio“ Petro Čimbaro pasiūlymas Vyriausybės teikiamam projektui - pareiginės algos dydį pakelti 7 eurais iki 137,5 euro. Parlamentaras savo siūlymą aiškina pasibaigusia ekonomine krize.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS