Seimas balsuos, ar smulkiems ūkininkams suteikti bedarbio statusą | KaunoDiena.lt

SEIMAS BALSUOS, AR SMULKIEMS ŪKININKAMS SUTEIKTI BEDARBIO STATUSĄ

Seimas apsispręs, ar bedarbiais pripažinti ir tuos darbingo amžiaus žmones, kurie dirba nedidelius žemės ūkius ir neturi jokių kitų pajamų.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad pataisa aktuali mažų miestelių gyventojams, ypač mokytojams, kurie netekę darbo negali gauti bedarbio statuso, nes turi dirbamos žemės ar kelis gyvulius.

„Mes „(komitetas – BNS) esame gavę ne vieną laišką, kuriame sakoma, kad visą gyvenimą žmogus dirbo, mokėjo mokesčius, bet netekęs darbo, dėl to, kad turi pagalbinį ūkį, negali tapti bedarbiu“,  – BNS teigė parlamentarė. 

Tokia išimtis būtų taikoma tiems smulkiems ūkininkams, kurių ūkis mažesnis negu 4 ekonominio dydžio vienetai (EDV). Pataisa galės pasinaudoti dvi grupės žmonių: neseniai netekę samdomo darbo ir gyvenantys iš ūkio pajamų ir seniai neturintys kitų pajamų, tik iš ūkininkavimo.

Tie, kurie per pastaruosius 30 mėnesių bus dirbę ir mokėję mokesčius bent 12 mėnesių, gaus bedarbio pašalpą, o kurie neturės pakankamo stažo, negaus, jiems bus suteiktas tik bedarbio statusas, leidžiantis pretenduoti į tam tikras kitas  lengvatas.

„Sodros“ duomenimis, 2018 metais buvo beveik 152 tūkst. asmenų, kurių ūkiams apskaičiuotas mažesnis nei 4 EDV, bet pusė jų – pensininkai.      

4 EDV nesiekiančiame ūkyje gali būti iki 11 melžiamų karvių arba auginama iki 17 ha kviečių, jų  pajamos per metus negali viršyti 8,7 tūkst. eurų, o pelnas – 4,8 tūkst. eurų.  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

?????

Ar dar tinginių pašalpų nesugalvojo valstiečiai įvesti?

Klausimas

Kas geriau- 11 karvių ar minimali alga? Turint tas 11 karvių jokių mokesčių mokėti nereikia, o iš minimalios algos reikia?

to Nerijus

Na, ir kas jums ponai ūkininkai" mažieji" turės uždirbti tas pašalpas? Gal Skvernelis su Karbauskiu mokės iš savo kišenės? Ar vėl dirbantiems pajamų mokestį didins? Turbūt greit bus pašalpinių rojus Lietuvoje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS