Seimas: dalis išankstinių pensijų gavėjų gaus nesumažintą senatvės pensiją | KaunoDiena.lt

SEIMAS: DALIS IŠANKSTINIŲ PENSIJŲ GAVĖJŲ GAUS NESUMAŽINTĄ SENATVĖS PENSIJĄ

Seimas leido mokėti nesumažintą senatvės pensiją kai kuriems gyventojams, kurie bus gavę išankstinę pensiją.

Seimas pirmadienį nustatė, kad pensijos amžiaus sulaukę žmonės, turintys 40 metų ir ilgesnį darbo stažą ir ne ilgiau nei trejus metus gavę išankstinę pensiją, nuo 2021 metų galės gauti visą, o ne sumažintą senatvės pensiją.

Už tokią Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisą balsavo 74 Seimo nariai, prieš – keturi, o trys susilaikė.

Iki šių metų gruodžio jau paskirtos senatvės pensijos tiems gyventojams, kurie bus pradėję gauti išankstinę pensiją, nebus mažinamos, jeigu žmonės atitiks tuos pačius reikalavimus – išankstinę pensiją bus gavę ne ilgiau kaip trejus metus ir turės virš 40 metų darbo stažą. 

Nesumažintas senatvės pensijas šiems gyventojams siūloma pradėti mokėti ne vėliau kaip iki 2021 metų kovo pabaigos, išmokant nuo sausio susidariusį pensijų dydžių skirtumą.

Lietuvoje yra 280 žmonių, turinčių didelį darbo stažą ir gaunančių išankstines pensijas. 

Nesumažintas senatvės pensijas šiems gyventojams siūloma pradėti mokėti ne vėliau kaip iki 2021 metų kovo pabaigos, išmokant nuo sausio susidariusį pensijų dydžių skirtumą.

Pakeitimai įsigaliotų nuo 2021 metų, o reikalaujamas darbo stažas tokių pensijų gavėjams kasmet didėtų po tris mėnesius. Pavyzdžiui, 2025 metais bus reikalaujamas 41 metų stažas, o po 2026 metų, kai ir vyrams, ir moterims į pensiją bus galima išeiti tik sulaukus 65 metų, būtinasis darbo stažas paaugs iki 35 metų, o tiems, kurie, trejus metus gavę išankstinę pensiją, norės gauti nesumažintą pensiją, reikalingas darbo stažas nuo 2027 metų bus 41 metai 6 mėnesiai, o 2031-aisiais ir vėliau – 42 metai 6 mėnesiai.

Lietuvoje dabar išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų, tačiau kas mėnesį jo būsima pensija mažėja 0,4 proc. – tai reiškia, kad sulaukęs pensinio amžiaus žmogus gauna gerokai mažesnę išmoką.

Išankstinės pensijos – vidutiniškai ši pensija siekia 280 eurų – mokamos nuo 2004 metų liepos. Dabar jas gauna apie 5,7 tūkst. žmonių, o jų vidutinis darbo stažas siekia 35,9 metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tai

juk aiskiai parasyta kas gauna pajamas i isankstine pencija negali iseiti o toliau nesuprantu ar gali zmogus iseti i isankstine pencija turintis darbo staza 41metus ar tai liecia tik tuos kurie dabar yra iseje i pencija ir ne daugiau 3 metus

Anonimas

reiktu kuo skubiau istatymus keist! stai padaryt taip jai pencininkas gauna pencija ir eina dirbt,tai turi but ystatymiskai itvirtinta nuostata arba pencija arba atlyginimas,jokiu budu nemoket pencijos jai pencininkas dirba ir gauna atlyginima!

Rasa

45 metai stažo? Dėl 280 žmonių keisti įstatymą? Varyt visus iš seimo kurie turi 60 ir tegul laimingai ieško darbo. Pakvaišo ar dirba dėl savęs, nes sėdi visą gyvenimą seime ir šūdą mala
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS