Seimas imasi pataisų dėl nuo karo bėgančių aukštos kvalifikacijos specialistų rėmimo | KaunoDiena.lt

SEIMAS IMASI PATAISŲ DĖL NUO KARO BĖGANČIŲ AUKŠTOS KVALIFIKACIJOS SPECIALISTŲ RĖMIMO

Seimas imasi pataisų dėl vienkartinių išmokų aukštos kvalifikacijos nuo karo bėgantiems ukrainiečiams ir kitiems užsieniečiams bei įmonėms, kurios įdarbins Lietuvoje trūkstamų profesijų atstovus.

Parlamentarai antradienį po svarstymo priėmė svarstyti Užimtumo įstatymo pataisas, kurios, tikimasi, padės pritraukti daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų iš užsienio, taip pat pagelbės kvalifikuotiems pabėgėliams iš  Ukrainos.

Toliau pataisos bus svarstomos gegužę.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Vytauto Šilinsko tvirtinimu, siekiama, kad daugiau žmonių dirbtų ir užsidirbtų, nes, pasak jo, kuo daugiau žmonių uždirbs didesnius atlyginimus, tuo greičiau augs ir minimali mėnesio alga (MMA).

„2021 metai buvo neblogi ta prasme, kad pritraukėme keturis kartus daugiau aukštos kvalifikacijos žmonių negu ankstesniais metais. Tiesa, reikia pripažinti, kad bazė, nuo kurios pradėjome, yra labai žema. Iki 2021 metų per metus atvykdavo vos apie 300 aukštos kvalifikacijos užsieniečių iš trečiųjų šalių. Tai mes pagerinome keturis kartus – iki 1,2–1,3 tūkst.“, – Seimo nariams kalbėjo viceministras.

V. Šilinsko teigimu pernai Lietuvoje dirbo apie 30 tūkst. žmonių daugiau nei anksčiau, jie gavo 10 proc. didesnį darbo užmokestį.

„Atėmus infliaciją, darbo užmokestis augo 4 proc.“, – teigė jis.

Užimtumo įstatymo pataisomis siūloma, kad vienkartinė kompensacija persikėlimo išlaidoms tokiam darbuotojui siektų apie 3 tūkst. eurų (4,1 minimalaus mėnesio atlyginimo), o įmonių aukštos kvalifikacijos darbuotojų paieškos užsienyje išlaidoms – iki 5256 eurų (7,2 MMA).

Išmoka būtų mokama šešis mėnesius išdirbusiam žmogui, o įmonei – po 12 mėnesių nuo sutarties pradžios.

Parama padėtų įmonėms, siekiančioms persikelti į Lietuvą arba pritraukti nišinių sričių aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Atsižvelgiant į situaciją Ukrainoje, lengvesnės sąlygas būtų pritaikomos ir nuo karo bėgantiems žmonėms.

Būtų kompensuojamas tik tų darbuotojų, kurių dabar trūksta Lietuvoje ir kurių darbas įtrauktas į trūkstamų aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų sąrašą, persikėlimas. Žmogus turės būti įdarbintas neterminuotam laikui, jo vidutinis atlyginimas šešis mėnesius privalės būti ne mažesnis kaip 4,1 MMA (2993 eurai).

Tačiau ukrainiečiams siūloma daryti išimtį dėl trūkstamų profesijų sąrašo, jei jie nėra Lietuvos gyventojai bent penkerius metus, taip pat nustatyti žemesnę darbo užmokesčio kartelę – apie 1750 eurų (iki mokesčių, 2,4 MMA).

Socialinė apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pataisoms įgyvendinti šiemet reikėtų 5,1 mln. eurų, 2023 metais – 7,1 mln. eurų, 2024 metais – 9,6 mln. eurų.

Gairės: karas Ukrainoje, aukštos kvalifikacijos specialistai, parama ukrainiečiams
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS