Seimas nepritarė siūlymui leisti savivaldybėms spręsti dėl parduotuvių darbo laiko | KaunoDiena.lt

SEIMAS NEPRITARĖ SIŪLYMUI LEISTI SAVIVALDYBĖMS SPRĘSTI DĖL PARDUOTUVIŲ DARBO LAIKO

Ketvirtadienį Seimas nepritarė Socialdemokratų partijos frakcijos nario Gintauto Palucko pateiktoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriomis buvo siūloma leisti savivaldybėms suvienodinti visų parduotuvių darbo valandų skaičių.

Už projektą po pateikimo balsavo 38 Seimo nariai, 16 buvo prieš, susilaikė 65 parlamentarai. Seimas galutinai neatmetė projekto, bet grąžino jį iniciatoriams tobulinti.

G. Paluckas siūlė perduoti savivaldybių taryboms galimybę licencijuoti 120 kv. m ir didesnį prekybos plotą apimančių nespecializuotų prekybos vietų, kuriose prekyba maisto prekėmis apima maisto prekių, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pardavimą, darbo laiką.

Buvo siūloma, kad darbo laikas būtų nustatomas pagal suminę darbo laiko apskaitą, kuri sudarytų 76 val. per savaitę. Darbo laiką savo sprendimu nustatytų savivaldybių tarybos.

„Darbo laikas visoms atitinkamoje savivaldybėje esančioms prekybos vietoms būtų taikomas vienodai, tai yra prekybos vietos, nesvarbu, kuriam tinklui jos priklauso, dirbtų vienodu darbo laiku, vienodomis valandomis, kurį nustatytų savivaldybių tarybos“, – sako projekto autoriai.

Tikimasi, kad tokia tvarka paskatintų mažųjų prekybos vietų atsiradimą, išgyvenimą arba plėtrą.

Socialdemokratų duomenimis, panašus darbo laiko reguliavimas yra nustatytas ir kitose ES valstybėse narėse – Austrijoje, Ispanijoje.

Pasak G. Palucko, leidimai (licencijos) būtų išduodamos kiekvienais kalendoriniais metais, mokestis už jų išdavimą taikomas nebūtų.

Projekte numatoma, kad kurorto statusą turinčiose savivaldybėse prekybos vietų darbo laiko apskaita kalendoriniu vasaros laikotarpiu, savivaldybių taryboms nutarus, galėtų būti didinama iki 112 valandų per savaitę. Informacija turėtų būti išdėstyta leidime (licencijoje).

Buvo siūloma reglamentuoti, kad laikytis nustatyto grafiko turėtų ir prekybos centrai, ir prekybos centrų nuomininkai, nepriklausomai nuo jų veiklos pobūdžio.

Seimas taip pat nepritarė įstatymą lydinčioms Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriomis siūloma numatyti administracinę atsakomybę nuo 150 eurų iki 1450 eurų įmonių vadovams ir (ar) jų vyriausiesiems finansininkams tuo atveju, jeigu bus nustatytas darbo laiko pažeidimo faktas.

Šiuo metu nespecializuotų prekybos vietų, apimančių prekybą maisto prekėmis, alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais, darbo laikas nėra licencijuojamas, taip pat nėra numatyta ir administracinė atsakomybė už darbo laiko pažeidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kauno tiesa

Ir vel rudnosiukų vėliava.

Anonimas

vistirk LENDA TOS VAIVORYKSTES !!! охуели ПИДАРАСЫ !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS