Seimas nustatė naują socialinių įmonių veiklos tvarką | KaunoDiena.lt

SEIMAS NUSTATĖ NAUJĄ SOCIALINIŲ ĮMONIŲ VEIKLOS TVARKĄ

Seimas nustatė naujas socialinių įmonių veiklos taisykles. Tikimasi, kad jos skatins tokias bendroves labiau orientuotis į neįgaliųjų, iš kurių darbą turi tik trečdalis, teisingesnį įdarbinimą.

Už kelerius metus Seime svarstytą Socialinių įmonių įstatymo naują redakciją balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 6, o susilaikė 29 parlamentarai.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė patikino, kas pataisos „išsprendžia pirmos, antros grupės neįgaliųjų, kurių darbdaviai nelabai nori priimti į darbo rinką“ problemas.

Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas priminė, kad įstatyme Specialiųjų tyrimų tarnyba įžvelgia galimas korupcijos rizikas. Jis taip pat tvirtino, kad žmonių su negalia bendruomenės nuomone, įstatymas pažeidžia jų teises, „stumia juos į vergovę, diskriminuoja“.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Socialinių reikalų darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys prognozavo, kad nė viena šalis – nei neįgalieji, nei verslas nebus patenkintos  pataisomis, o konservatorė Gintarė Skaistė tikino, kad kaip ir anksčiau, taip ir toliau valstybės parama bus skiriama socialinėms įmonėms, o ne neįgaliesiems.

„Valstybės pagalbos modelis net ir po šio įstatymo priėmimo išliks labiau orientuotas į pagalbą įmonėms, o ne į tikslinėms grupėms priklausančius asmenis. Tokia pagalba mažina tik darbo užmokesčio sąnaudas, tačiau mažai koreliuoja su tikrosiomis sąnaudomis, tai yra su darbo vietos pritaikymu konkrečiam neįgaliam žmogui“, – teigė parlamentarė. 

Nors verslas priešinosi, Seimas įpareigojo socialines įmones reinvestuoti ne mažiau kaip 75 proc. pelno.  Socialdemokratas Algirdas Sysas reikalavo, kad Seimas vykdytų griežtą parlamentinę šios nuostatos kontrolę.

Pagal Seimo priimtas pataisas, socialinės įmonės statusas ateityje bus suteikiamas, jeigu įmonės iš veiklos, įtrauktos į socialinių įmonių neremtinų veiklos rūšių sąrašą, gautos pajamos per praėjusius metus sudarys ne daugiau kaip 15 proc. visų jos pajamų.

Tokiose įmonėse bus galima įdarbinti tik įvairaus neįgalumo ir specialiųjų poreikių lygio asmenis, darbo neturinčius vyresnius kaip 50 metų gyventojus ar ilgalaikius, daugiau kaip dvejus metus nerandančius darbo, gyventojus.

Norėdama gauti valstybės paramą socialinė įmonė turės įrodyti, kad per metus gautos pajamos iš veiklos, kuri nebus įtraukta į socialinių įmonių neremtinų veiklos rūšių sąrašą, negalės būti mažesnės negu per metus suteikta valstybės pagalba.

Tais atvejais, kai su socialinės įmonės darbuotoju bus sudaroma terminuota darbo sutartis, ji negalės būti trumpesnė negu 6 mėnesių laikotarpiui. Socialinių įmonių darbuotojams taip pat negalės būti taikomas bandomasis laikotarpis.

Ne mažiau kaip pusė neįgaliųjų socialinėje įmonėje, prašančioje valstybės pagalbos, turės dirbti ne mažiau kaip 80 darbo valandų per mėnesį – tai yra bent puse etato.

Socialinėse įmonėse šiuo metu dirba apie 7 tūkst. neįgaliųjų. Neįgaliųjų darbo vietų kūrimui ir išlaikymui valstybė per metus skiria apie 30 mln. eurų. 40 tūkst. neįgaliųjų dirba kitose įmonėse.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje dabar yra 300 tūkst. žmonių su negalia, iš jų 159 tūkst. – darbingo amžiaus. Pasak G. Skaistės, socialinėse įmonėse dirba vos 4 proc. darbingo amžiaus neįgaliųjų, atviroje darbo rinkoje – 26 proc., o likę niekur nedirba.

„Mūsų skiriama parama, tai yra 30 mln. eurų skiriama būtent tiems 4 proc., o likusiems tenka 3 mln. eurų Užimtumo fonde“, – teigė G. Skaistė.

„Tų darbo vietų, kurios sukuriamos už šitas valstybės dotacijas, vidutinis apmokėjimas nesiekia 500 eurų. Iš tikrųjų analizė rodo, kad iš dotacijų laimi siauros grupės socialinių įmonių savininkai, bet ne neįgalieji“, – kalbėjo V. Bakas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kostas

Kam jie meluoja.Turiu 55proc.darbingumo tai darbdavys jau uzsimena kad nuo liepos 1d.atleidines ir jokia laisva rinka kad priims net nekvepia .Yra pasakyta kad subsidija bus tokiem kai as teikiama 6men.o po to viskas.Eik kur nori ir jeigu rasi darba laisvoj rinkoj niekas nesiruosia subsidijuot.Cia graziai apsimelavo Dziugelis su savo reforma.Geda.

Dirbu

Ar pakels alga darbuotojams? Kaip ir sutinkama su tuo kad išnaudoja, o kas daroma kad kiltų alga?

Lena

Su neigaliumu verslo padaryti negali nes valstybė net neduoda siulomus pinigus 10 tuks o tik 8 tuks o gražinti turėsi 10tuks .nes taip sutvarkyta ir jei atitiksi ju statusa biržoje. Nors pats viska parašysi irverslo planus o biržai paliksi2tuks už ačiū

SUSIJUSIOS NAUJIENOS