Seimas – prieš papildomą individualios pensijų dalies didinimą | KaunoDiena.lt

SEIMAS – PRIEŠ PAPILDOMĄ INDIVIDUALIOS PENSIJŲ DALIES DIDINIMĄ

Seimas nutarė nepritarti, kad kitais metais būtų sparčiau didinama pensijų individualioji dalis.

Seimas antradienį nepritarė, kad nuo 1,02 iki 1,04 didėtų šios dalies indeksavimo koeficientas. Tokį pakeitimą siūlė socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Tuo mes prisidėtume prie pensijų kėlimo“, – Seimo posėdyje teigė A. Sysas.

Jo pataisa biudžetui būtų kainavusi 93,8 mln. eurų, o ne 46,9 mln. eurų, kaip numatyta dabar. 

Už jo pataisą balsavo 56 Seimo nariai iš opozicijos ir vienintelė valdančiosios koalicijos atstovė „laisvietė“ Silva Lengvinienė, prieš buvo 30, o 36 susilaikė.

Tokį sprendimą Seimas priėmė svarstydamas 2024 metų „Sodros“ biudžetą ir jam po svarstymo pritarė: už balsavo 66, prieš buvo 11, o susilaikė 45 Seimo nariai.  

Audito komitete dirbanti socialdemokratė Rasa Budbergytė teigė, kad lėšų didinti socialines išmokas ir pensijas „Sodroje“ pakaktų, nes 2024 metų pajamos viršys išlaidas 577 mln. eurų, o rezervas ir toliau didės: šių metų pabaigoje sieks 2,5 mlrd. eurų, o 2024-ųjų – 3,1 mlrd. eurų.

Tuo tarpu Europos Sąjungos Taryba 2023 metų rekomendacijose nurodė, kad Lietuvoje socialinės išmokos yra gana mažos (...)

 

„Tuo tarpu Europos Sąjungos Taryba 2023 metų rekomendacijose nurodė, kad Lietuvoje socialinės išmokos yra gana mažos ir jų aprėptis siaura, o senatvės pensijos, palyginti su darbo pajamomis, yra vienos mažiausių Europos Sąjungoje. Taryba rekomenduoja Lietuvai sustiprinti socialinės apsaugos adekvatumą, tačiau svarstomame projekte, išlaidos šiai sričiai didėja nepakankamai“, – kalbėjo R. Budbergytė.

Pasak jos, nėra reikalo laikyti lėšų pertekliaus Ilgalaikio darbo išmokų bei Garantiniame fonduose.

„Ilgalaikio darbo išmokų fonde 2024 metų pabaigoje likučiai sieks beveik 200 mln. eurų. Garantiniame fonde 2024 metų pabaigoje – 168 mln. eurų. Nėra aišku, kam tokio dydžio likučiai yra reikalingi, ir ar jie yra pagrįsti atitinkamais poreikiais?“  – svarstė parlamentarė.

Prognozuojama, kad kitais metais vidutinė senatvės pensija turintiems būtinąjį darbo stažą bus 644 eurų, arba apie 70 eurų daugiau nei šiemet. „Sodros“ rezervas šių metų pabaigoje sieks 2,536 mlrd. eurų, o 2024 metų pabaigoje – apie 3,076 mlrd. eurų. 

Individualiosios pensijos dalies indeksavimas taikomas nuo 2022 metų. Taip siekiame palaikyti žmones, kurie, būdami darbo rinkoje, sumoka didesnes socialinio draudimo įmokas.

Individualioji pensijos dalis priklauso nuo asmens įgytų pensijos apskaitos vienetų (taškų) sumos ir apskaitos vieneto (taško) vertės tais metais, kai žmogus išeina į pensiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Bjauru

O juk ten sėdintys - apsirūpinę. Pensininkai jiems nerūpi. Kuo greičiau nugaiš tuo geriau. Toks seimo “ rūpestis”, tais žmonėmis, kurie jiems sukrovė turtus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS