Seimas pritarė: nuo metų vidurio didės pensijos | KaunoDiena.lt

SEIMAS PRITARĖ: NUO METŲ VIDURIO DIDĖS PENSIJOS

Valdžiai siekiant sušvelninti sparčiai kylančias kainas, nuo birželio 5 proc. didės senatvės ir valstybinės pensijos.

Seimas ketvirtadienį pritarė pensijų papildomam indeksavimui. Už balsavo 119 Seimo nariai, prieš nebuvo, o susilaikė vienintelis „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Seimas kartu priėmė patikslintą 2022 metų „Sodros“ biudžetą. 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė pabrėžė, kad indeksavimas nebus „vienkartinis pabarstymas“.  

Jis anksčiau teigė, kad indeksavimas yra tvarus, nepaisant to, kad dėl tikslinimų „Sodros“ biudžete atsiras beveik 115 mln. eurų išlaidų: valstybinių pensijų indeksavimui numatyta skirti 4,5 mln. eurų, o senatvės – 108 mln. eurų.   

Demokratų frakcijos  „Vardan Lietuvos“ narė Rima Baškienė sakė pritarianti Lietuvos banko išvadai, kad numatyto indeksavimo nepakaks infliacijai amortizuoti. 

„Gal buvo galima daugiau indeksuoti, didesniu procesu. Gal dar pavyks mums sugrįžti prie pensijų dinidmo ir tai padarysime ženkliau“, – Seimo posėdyje teigė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad senjorai gaus vidutiniškai šeštadaliu didesnes pensijas nei pernai.

Vidutinė senatvės pensija nuo birželio didės maždaug 22 eurais ir sieks apie 482 eurus, o turint būtinąjį stažą – 25 eurais iki 510 eurų. Vidutinės netekto darbingumo pensijos, priklausomai nuo jo lygio, papildomai didės 10–21 euru. Bazinė pensija sieks 225,84 euro.

Lietuvos banko vadovas Gediminas  Šimkus yra sukritikavęs Vyriausybės iš dalies politiškai motyvuotą pensijų didinimą, kuris jo teigimu, nukrypsta nuo įstatyme įtvirtintos pensijų indeksavimo sistemos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS