Seimas spręs, ar liberalizuoti pašalpų mokėjimą bedarbiams | KaunoDiena.lt

SEIMAS SPRĘS, AR LIBERALIZUOTI PAŠALPŲ MOKĖJIMĄ BEDARBIAMS

Seimas spręs, ar dar labiau liberalizuoti bedarbio pašalpų mokėjimą.

Siūloma kai kuriems bedarbiams leisti kelis mėnesius gauti išmokas ir dirbti, o priešpensinio amžiaus darbo netekusiems žmonėms pašalpų mokėjimą pratęsti dar keturiems mėnesiams ir jas mokėti 15 mėnesių vietoj devynių. Dabar jiems galima pratęsti mokėjimą dviem mėnesiams. 

Seimas šią savaitę po pateikimo priėmė svarstyti tokias grupės parlamentarų siūlomas Užimtumo įstatymo pataisas.

Jomis siūloma leisti bedarbiui gauti išmokas dar tris mėnesius įsidarbinus ar pradėjus individualią veiklą, be to, siekiama prailginti papildomos išmokos mokėjimo laiką nuo 11-kos iki 15-kos mėnesių žmonėms, kuriems iki pensijos lieka mažiau negu 5 metai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė įsitikinusi, kad pasiūlymų iniciatoriai patys to nenorėdami gali demotyvuoti bedarbius į darbo rinką grįžti greičiau negu per šešis mėnesius.

Tie, kurie yra pasirengę darbo rinkai, paprastai į ją grįžta per 3-5 mėnesius, ilgiau Užimtumo tarnyboje neužsibūna.

„Tie, kurie yra pasirengę darbo rinkai, paprastai į ją grįžta per 3-5 mėnesius, ilgiau Užimtumo tarnyboje neužsibūna“, – tvirtino ministrė. 

Konservatorius Linas Slušnys sako, kad mokamos per geros nedarbo išmokos, nes jų gavėjai jų neatsisakydami dirba  individualiai. 

„Ar čia nebus tam tikra galimybė dar daugiau sukčiauti, ramiai gaunant nedarbo išmoką ir šalia užsiimti savo veikla?“ – svarstė jis.

Tuo metu vienas iš pataisų iniciatorių Tomas Tomilinas sako, kad individuali veikla yra pagrindinis socialinės atskirties mažinimo įrankis.

„Pataisos būtų konkretus įrankis, kuris padėtų spręsti ilgalaikių bedarbių problemą, kuri yra didžiulė“, – aiškino parlamentaras.

T. Tomilino teigimu, galimybė ir gauti bedarbio pašalpą, ir tuo pačiu metu dirbti būtų paskata legaliai dirbti: „Nesukčiauti, neieškoti kažkokių išeičių ten forminant pajamas kažkokių giminių vardu ar panašiai“.

„Tris paskutinius – septintą, aštuntą ir devintą mėnesius žmogus, prieš tai gavęs minimalią algą, gauna apie 390 eurų bedarbio pašalpą. Tai yra tikrai nedidelės pajamos“, – pridūrė T. Tomilinas.

Pasak jo, vyresnio amžiaus žmonėms yra labai sunku pragyventi netekus darbo, dalis jų renkasi išankstinę pensiją, o vėliau gauna sumažintą senatvės pensiją: „Ilgiau, 15 mėnesių jiems mokant bedarbio pašalpą, žmonės būtų skatinami neiti į išankstinę pensiją“.

Dabar bedarbio pašalpa mokama devynis mėnesius: pirmą-trečią mėnesį ji siekia 50 proc. buvusio atlyginimo, trečią-šeštą mėnesį – 40 proc., o šeštą-devintą mėnesį – 30 proc.

Bedarbio statusą galima prarasti dėl nelegalaus darbo. 

M. Navickienė anksčiau sakė, kad ilgalaikių bedarbių dabar Lietuvoje yra apie 48 tūkst. Pasak jos, 10 proc. Užimtumo tarnyboje registruotų žmonių gauna vienos ar kitos rūšies paramą, pavyzdžiui, socialinę pašalpą.  

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pensininkei :

Dar karta kartoju,jei tamsta skaityti nemoki : jokiu PASALPU BEDARBIAMS nera ir nera buve!

pensininkė

bedarbio išmoką mokėti 6 mėn ir ne daugiau, nes norintis dirbti per tiek tikrai susiras darbą nes darbo rankų trūksta ir laisvų vietų yra bet kam dirbti jei už darbą gauni mažiau nei pašalpa , pagalvokite ponai ką reikia keisti ar mokėti tinginiams pašalpas ar didinti atlyginimus ir skatinti dirbti , per 30 su virš metų darbšti tauta tapo tinginių kraštu, o kam dirbti juk pensiją gausi jei ir nedirbsi nes darbo stažas dabar yra niekinis o turėtų būti priešingai vertinamas stažas ir už didelį stažą žymiai didėtų pensija tadabūtų suinteresuoti dirbti gana dalinti visokius pinigus duokite gerą atlyginimą ir nereikės jokių pašalpų ir išmokų

nubet

galeciau gaut isankstine,ta pacia diena buzes siusciau na/ui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS