Seimas uždraudė rusiškų suskystintų dujų importą | KaunoDiena.lt

SEIMAS UŽDRAUDĖ RUSIŠKŲ SUSKYSTINTŲ DUJŲ IMPORTĄ

Nuo lapkričio į Lietuvą uždraustas bet koks rusiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) importas, krova ir išdujinimas visuose įrenginiuose.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Gamtinių dujų įstatymo pataisas: už buvo 111 parlamentarų, o susilaikė šeši. 

Pakeitimus svarstant Seimo komitetuose energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad rusiškos dujos į Lietuvoje esančius išdujinimo įrenginius autocisternomis atvežamos iš Lenkijos. Anot jos, tokiu būdu per metus įvežama apie 22 gigavatvalandės (GWh) rusiškų dujų, kai Klaipėdos SGD terminale per dieną jų išdujinama 100 GWh.

Gamtinių dujų įstatymo pataisas parengė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kaščiūnas ir energetikos ministras Dainius Kreivys. Ministras anksčiau teigė, kad dujas iš Lenkijos vežė „Cryogas M&T Poland“ ir tiekė dviem įmonėms, turinčioms išdujinimo įrenginius.

„Cryogas M&T Poland“ verslo plėtros vadovas Baltijos šalyse Marijus Simanavičius BNS anksčiau teigė negalintis komentuoti.

Įmonių, kurioms „Cryogas M&T Poland“ tiekė dujas, pavadinimų neskelbė nei ministerija, nei VERT. Bendrovių „Kelmės pienas“ ir „Marijampolės pieno konservai“ vadovai BNS birželį patvirtino perkantys dujas iš „Cryogas“, tačiau tikino, kad tai nėra rusiškos dujos. 

SGD importas iš Rusijos į Lietuvą per Klaipėdos terminalą sustabdytas nuo 2022 metų kovo, o nuo tų metų balandžio nutrauktas ir rusiškų dujų importas vamzdynais, paliekant tik tranzitą į Kaliningradą – pernai birželį tai uždrausta įstatymu.  

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

"Pigiai" \\\\\.../////

pirksim per amarikonus.

As

Du jumoru tik dabar,meluojate?

Juokdariai!

Vokietija tebenaudoja Rusijos dujas - ir nezada nustoti! O cia gi "uzdraude",o alternatyvu - tai nera! Tik atsiras svogeriu tarpininku,tiekianciu tas pacias dujas triguba kaina. Ir,va butent tam,ir yra sitas cirkas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS