Seime atidedami sprendimai dėl vairuotojo pažymėjimo tapatybei nustatyti | KaunoDiena.lt

SEIME ATIDEDAMI SPRENDIMAI DĖL VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMO TAPATYBEI NUSTATYTI

Vairuotojo pažymėjimo Seimas kol kas nepripažins tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti.

Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį neapsisprendė, nuo kada tai numatančios pataisos turėtų įsigalioti.  

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų priėmimas Seime numatytas ketvirtadienį, bet po tokio komiteto sprendimo klausimas bus išbrauktas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės.

Komiteto narys Andrius Palionis priminė, kad pakeitimų priėmimas anksčiau buvo siejamas su „Brexit'u“, o jį atidėjus iki rudens, nebėra reikalo skubėti. 

„Dabar jis („Brexit'as“ – BNS) nukeltas iki spalio. Gal įsigaliojimo (pataisų – BNS) datą reikės daryti rugsėjį ar spalį“, – komiteto posėdyje trečiadienį teigė A. Palionis.  

Be kita ko, jis pabrėžė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tokių pataisų priėmimui svarstymų pradžioje priešinosi, aiškindama, kad neturėtų nei specialistų, nei programinės įrangos situacijai stebėti ir analizuoti. 

FNTT prašė biudžete numatyti lėšų 8 pareigūnų atlyginimams ir įrangai įsigyti. 

A. Palionis tikino, kad iki rudens turėtų paaiškėti, ar 2020 metų biudžete FNTT bus  numatytas papildomas finansavimas.

„Turėtų būti sprendimas, ar skirs Vyriausybė FNTT lėšas. O gal jau skyrė“, – teigė jis.

Komitetas pataisoms dėl vairuotojo teisių naudojimo tapatybei yra pritaręs, tačiau tik nuo gegužės – šis terminas jau praleistas, nes komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas blokavo pakeitimų priėmimą.

Jis sako taip siekiąs Lietuvos finansų rinką apsaugoti nuo asmenų, kurie bankų klientais taptų juos identifikuojant pateikus ne pasą, o vairuotojo pažymėjimą. Ši pataisa aktuali Jungtinės Karalystės finansų startuoliui „Revolut“.  

Pataisų šalininkai sako, kad vairuotojo teisių prilyginimas dokumentui, kuris leistų nustatyti tapatybę, taip pat bankuose atsidaryti sąskaitą, paskatins investicijas į Lietuvą. 

Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį dar aptars Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadas dėl vairuotojo pažymėjimo naudojimo tapatybei nustatyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS