Seimas linkęs riboti verslo galimybes iš savivaldybių perimti viešąsias paslaugas | KaunoDiena.lt

SEIMAS LINKĘS RIBOTI VERSLO GALIMYBES IŠ SAVIVALDYBIŲ PERIMTI VIEŠĄSIAS PASLAUGAS

Seime skinasi kelią pusšimčio parlamentarų iš visų frakcijų siūlymas leisti savivaldybėms pačioms ar per jų įmones teikti kai kurias viešąsias paslaugas, pavyzdžiui, valdyti jų lėšomis pastatytus baseinus, koncertų ar sporto sales, stadionus ir kitą infrastruktūrą.

Tokiais atvejais savivaldybėms nebereikėtų skelbti privataus valdytojo konkursų, nereikėtų ir Konkurencijos tarybos leidimų.

Už tokias pataisas po svarstymo antradienį balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo keturi, o susilaikė 12.  Galutinis balsavimas vyks vėliau.

Pataisų iniciatorių teigimu, už viešuosius finansus pastatytus statinius ir jų paslaugas perdavus valdyti verslui, jos tampa brangios ir nebeprieinamos daugeliui gyventojų.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad pataisomis de facto įteisinami vidaus sandoriai.

„Turės įtakos ir kitai ūkinei veiklai“, – prognozavo ministrė.

A. Armonaitė, be kita ko, žadėjo kreiptis į Seimo valdybą, kad dėl šių pataisų būtų prašoma Vyriausybės išvados. Pasak jos, pakeitimams nepritaria Konkurencijos taryba, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tuo metu parlamentarai sako, kad riboti verslo galimybes iš savivaldybių perimti viešąsias paslaugas reikia, kad jos nepabrangtų.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete dirbantis Kęstutis Masiulis pabrėžė, kad viešajame sektoriuje nebūtina viską leisti verslui privatizuoti: „Jeigu atiduodame (viešųjų paslaugų sektorių – BNS) verslui, jis pabrangsta“.

Konservatorius Vilius Semeška sako, kad mažose savivaldybėse dažnai susidaro situacijos, kai savivaldybė nori statyti ne visada komerciškai atsiperkančius viešus objektus. Jis siūlo numatyti sąrašą paslaugų, kurias galėtų teikti savivaldybių įmonės: „Kad negalėtų prie stadiono ar maniežo prilipti koks viešbutis.“ 

V. Semeška siūlo savivaldybėms pačioms ar per jų įmones teikti kai kurias viešąsias paslaugas tik koncertų ir sporto salėse, muziejuose, parodų rūmuose, bibliotekose, kultūros namuose, maniežuose, stadionuose ir baseinuose.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės gali pavesti teikti viešąsias paslaugas vidaus sandoriu tik išimtiniu atveju, prieš tai įvertinus, ar tokiu būdu konkrečiam paslaugos teikėjui neteikiama privilegijų, nediskriminuojamos kitos įmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

labai teisingas sprendimas

verslas irgi gali statyti viešų paslaugų objektus ir daryti verslą. ne, geriau parazituoti.

Žinoma, geras pasiūlymas

Seniai reikėjo įvertinti tą pinigų perdėliojimą į verslo kišenes. Tikrinti reikia, kas tuos konkursus laimi dėl viešųjų paslaugų teikimo ir kokiuose pastatuose. Be. To, seniai laikas įvertinti visokių viešųjų įstaigų kabutėse veiklas, kai konkretaus savivaldybės administracijos skyriaus vadovo žmona ar duktė, ar draugas, ar sugulovė įsisteigia viešąją įstaigą su teise gauti paramą ir visa tai susiejimas, pavyzdžiui, su privačiais darželiais ar kokia kita privačia įstaiga, įmone. Taip tos įmonės išvengia mokesčių, nes pakanka pelno dalį pervesti tai viešai įstaigai ar organizacijai, pavyzdžiui, globojanti soec.poreoki gaivus ar beglobius gyvūnus, ir mokesčių nereikia mokėti. Todėl daugybę metų viešas profilis staigus valdo labai įtakingų žmonių artimieji ar draugai. Tai pinigų kasykla. Dirbti iš viso nereikia. Ima valdiškus pinigus, perkelia į privatų sektorių ir iš ten perveda lėšų viešosioms įstaigoms. Ta sistema sukurta iškart po 1990 m. Visi svarbūs žmonės yra taip susitvarkę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS