Siūloma elektromobilių įsigijimą skatinanti PVM įstatymo pataisa | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA ELEKTROMOBILIŲ ĮSIGIJIMĄ SKATINANTI PVM ĮSTATYMO PATAISA

Siūloma leisti įmonėms, perkant elektromobilius, įtraukti pirkimo išlaidas į įmonės PVM apskaitą.

Kaip numato Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių įregistruotas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektas, tokia išlyga galiotų įsigyjant elektromobilį iki 50 000 eurų vertės su PVM.

„Šiuo metu ekologiški automobiliai sudaro itin mažą transporto dalį, – pagal paskutinius duomenis, Lietuvos keliais važinėja vos apie 1,2 tūkst. elektromobilių. Suteikus galimybę įsigyjant elektromobilį PVM sąnaudas įtraukti į apskaitą, daugiau įmonių turėtų paskatą pereiti prie ekologiško elektrinio transporto bei aktyviai prisidėtų prie klimatui draugiškos aplinkos kūrimo“, – sako Aplinkos apsaugos komitete dirbantis parlamentaras Romualdas Vaitkus.

Pagal dabar galiojančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo redakciją, apribojimai dėl PVM įtraukimo į apskaitą netaikomi tik specialios paskirties lengviesiems automobiliams. Tikimasi, kad, įsigaliojus įstatymo pataisoms, būtų paskatintas verslo autoparko atnaujinimas įsigyjant draugiškus gamtai automobilius be papildomų subsidijų iš valstybės. Analogiška tvarka jau galioja Latvijoje ir Estijoje.

„Turime skatinti verslą rinktis aplinkai draugiškas transporto priemones, investuoti į aplinką tausojančias naujas technologijas. Manau, kad tokia PVM lengvata elektromobiliams ne tik prisidės prie to, jog sumažintume taršą transporto sektoriuje, bet ir padės įmonėms sutaupyti“, – teigė Seimo Ekonomikos komiteto narys Andrius Bagdonas.

Įstatymo pataisų projektą inicijavo liberalai Andrius Bagdonas, Romualdas Vaitkus, Edita Rudelienė, Virgilijus Alekna ir Simonas Gentvilas.

Jų nuomone, suteikiant galimybę įsigyjant verslo įmonėms M1 klasės elektromobilį PVM įtraukti į apskaitą, daugiau įmonių turėtų paskatą pereiti prie elektrinio transporto bei aktyviau dalyvauti Klimato kaitos programos priemonėse „Elektromobilių įsigijimo juridiniams asmenims skatinimas”.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

FTW

Kam jis reikalingas nebent iš namu įparduotuvę nulekt o iki Klaipedos ner kalbos ipač šūdo kruva lifas

Anonimas

Euro 6 jau neokologiskas? Nevystoma infrastruktura.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS