Vyriausybė – už elektroninių cigarečių prieinamumo griežtinimą | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ – UŽ ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ PRIEINAMUMO GRIEŽTINIMĄ

Lietuvoje populiarėjant elektroninėms cigaretėms, Vyriausybė  palaikė Seime svarstomas iniciatyvas griežtinti jų prieinamumą, taip pat licencijuoti tokių cigarečių ir jų pildyklių gamybą bei prekybą.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms, kurias parengė Seimo konservatorių frakcijos nariai Mykolas Majauskas ir Vytautas Kernagis. Tačiau nesutariama dėl draudimo taikymo laiko – parlamentarai siūlo drausti nuo šių metų liepos, o Vyriausybė – nuo 2022 metų gegužės.

Parlamentarų teigimu, siūlymas pavėlinti pataisų įsigaliojimą yra socialiai nejautrus ir orientuotas į verslo, o ne į Lietuvos gyventojų sveikatos interesus.

„Vyriausybės siūlymas iškelti verslo interesus aukščiau paauglių sveikatos – nesuvokiamas. Nors žengiamas vienas žingsnis neva rūpinantis mūsų visų vaikais, tačiau kartu tiesiama pagalbos ranka verslininkams, leidžiant jiems išparduoti turimą produkciją“, – pranešime sakė M. Majauskas.

Jei pataisos bus priimtos, bus draudžiamos aromatizuotos elektroninės cigaretės ir jų pildyklės. Šios iniciatyvos šalininkai sako, kad vyšnių, vanilės ar mėtų kvapai gali pripratinti jaunuolius prie nikotino.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas teigė, jog ir dabar įstatymas draudžia nepilnamečiams vartoti elektroninės cigaretes, tačiau jo nuostatos neveikia, todėl Vyriausybė turėtų įgyvendinti draudimus, o ne kurti naujus apribojimus.

„Visi projektai yra nukreipti prieš nepilnamečių vartojimą dėl elektroninių cigarečių, siekiama kovoti su šita problema. Turime dabartiniame įstatyme nuostatą, kuri apriboja šitų gaminių prieigą, bet pripažįstame, kad neveikia“, – trečiadienį posėdyje sakė jis.

A. Neverausko teigimu, siūlomi draudimai gali pastūmėti žmones alternatyvos ieškoti šešėlinėje rinkoje.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad draudimas siūlomas ne tik dėl nepilnamečių. Anot jo, siekiama, kad tabako gaminiai nebūtų patrauklūs.

„Elektroniniuose prietaisuose šitos medžiagos, kurios garinamos ir papildomai įkvepiamos, jos patenka į žmogaus kūną, ir kuo daugiau jų yra, tuo daugiau kyla sveikatos rizikų.(...) Sprendimų tikslas – ne kurti patrauklų gaminį, o kad jis būtų nemaksimaliai nepatrauklus“, – posėdyje teigė A. Veryga.

M. Majauskas siūlo drausti tokias cigaretes jau nuo šių metų liepos, o Ekonomikos ir inovacijų ministerija – nuo 2022 metų gegužės, nes verslas per šį laiką galėtų prisitaikyti prie permainų, taip pat išparduoti atsargas.

„Dvejų metų laikotarpis yra optimalus, kad tiek prekybininkai, tiek visi galėtų prie jų prisitaikyti“, – sakė viceministras Marius Skuodis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, apie pokyčius turi būti informuota Europos Komisija ir kitos Europos Sąjungos šalys.

V. Kernagis siūlo net dešimt kartų didinti baudas už visų tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams, nes šiuo metu „jos yra neadekvačiai mažos“, o už pakartotinį pažeidimą kai kuriais atvejais jis siūlo panaikinti licencijas.

Ministerija siūlo mažinti V. Kernagio siūlomas baudas ir atsisakyti sankcijos panaikinti licencijas, nes tai prieštarautų tiek Teisėkūros pagrindų įstatyme, tiek Konstitucinio Teismo praktikoje įtvirtintam proporcingumo principui.

Internete šiuo metu draudžiama elektroninių cigarečių, pildyklių ir rūkomųjų žolinių gaminių reklama, tačiau V. Kernagis dar siūlo, kad būtų uždrausta skelbti ir jų kainas.

Elektronines cigaretes dabar galima įsigyti 500 mažmeninės prekybos vietų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Senolis

Gali "dūminti" nors ir po nosimi-nieko neužuosi.

kaip sake vienas politikas

,,SIKU IR TAPSNOJU,,ant koncervuoto Majausko siulymu .... matomai vel kanapiu apsirukes kliedi.....

Pil.

Reikia už drausti prekiauti tais nuodais.O ir vaizdelis ne ką koks,apsižioja čiunke kaip mamos papą,paskiau keifuoja.Mokiniai eidami i Jablonskio mokyklą rūko prieš pamokas tarpuvartėse,dūmina po langais.Nejaugi taip sunku neleisti prekiauti jomis Lietuvoje.Juk tai nuodinga prekė ,kurios prekyboje neturi būti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS