Siūloma leisti susitarti dėl trumpesnės darbo savaitės visiems mažamečių tėvams | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA LEISTI SUSITARTI DĖL TRUMPESNĖS DARBO SAVAITĖS VISIEMS MAŽAMEČIŲ TĖVAMS

Siūloma numatyti galimybę susitarti su darbdaviu dėl sutrumpintos darbo laiko normos visiems dirbantiesiems ir abiem vaikus auginantiems tėvams.

Tokį patobulintą pasiūlymą Seime svarstomoms Darbo kodekso pataisoms įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Vigilijus Jukna, Aidas Gedvilas, Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas, Vytautas Gapšys, Andrius Mazuronis.

Pagal jų siūlomą projektą, „darbo sutarties šalių susitarimu darbuotojams, kurie grįžta į darbą nepasibaigus atostogoms vaikui prižiūrėti, iki vaikui sukanka treji metai gali būti nustatoma sutrumpinta iki 32 valandų per savaitę darbo laiko norma, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį“.

Pasiūlymo iniciatoriai sako, kad tokiu būdu būtų užtikrintas asmenų lygiateisiškumo principas, tai nebūtų privilegija tik viešojo sektoriaus įstaigų darbuotojams.

Seimo „darbiečiai“ siūlo numatyti, kad darbuotojas gali kreiptis į darbdavį su siūlymu šalių susitarimu nustatyti jam iki 32 val. sutrumpintą darbo laiko normą, o darbdavys turi tokį pasiūlymą apsvarstyti ir priimti motyvuotą sprendimą per 5 darbo dienas.

„Darbo sutarties šalys turi turėti galimybę susitarti dėl sutrumpintos darbo laiko normos, įvertinę konkrečios situacijos aplinkybes, ir savarankiškai priimti pagrįstus sprendimus“, – įsitikinę pasiūlymo autoriai.

Jeigu Seimas pritartų, Darbo kodekse būtų numatyta, kad „pasiūlymas ir sutikimas dėl sutrumpintos iki 32 valandų per savaitę darbo laiko normos nustatymo darbuotojams, kurie grįžta į darbą nepasibaigus atostogoms vaikui prižiūrėti, turi būti pateiktas raštu. Darbdavys per penkias darbo dienas gali motyvuotai atsisakyti tenkinti darbuotojo pasiūlymą. Darbdavio atsisakymą tenkinti darbuotojo pasiūlymą nagrinėja darbo ginčus dėl teisės nagrinėjantys organai. Darbdavys turi įrodyti, kad darbuotojo pasiūlymo tenkinimas negalimas dėl finansinių, darbo organizavimo ar kitokių pagrįstų aplinkybių.“

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas antradienį po svarstymo pritarė parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotoms Darbo kodekso pataisoms, kuriomis numatoma trumpinti darbo savaitę mažamečius auginantiems viešojo sektoriaus darbuotojams, anksčiau grįžtantiems į darbą iš tėvystės atostogų.

Per svarstymą parlamentarai nepritarė opozicijos iniciatyvai tokią pat tvarką nustatyti ir privačiame sektoriuje.

Galutinis Seimo apsisprendimas paaiškės priėmus Darbo kodekso pataisas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS