Siūloma palengvinti gyventojams įsirengti ar įsigyti saulės elektrines | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA PALENGVINTI GYVENTOJAMS ĮSIRENGTI AR ĮSIGYTI SAULĖS ELEKTRINES

  • 0

Vyriausybei skatinant gyventojus tapti gaminančiais elektros vartotojais, Energetikos ministerija siūlo pailginti saulės elektrinių prijungimo prie elektros tinklų sąlygų galiojimą.

„Siūlomi pakeitimai užtikrintų sklandesnį gaminančių vartotojų augimą, paprastesnį elektros sistemos tinklo pajėgumų ir investicijų į atnaujinimą planavimą, o gaminantys vartotojai taip pat išvengtų papildomų mokesčių už tą pačią paslaugą“, -- pranešime teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.

Būsimiems vartotojams, kai projektas nėra rengiamas, elektrinių prijungimo sąlygų galiojimą siūloma būtų pratęsti iki 9 mėnesių, o kai projektas rengiamas – iki 12 mėnesių.

Pasak ministerijos, taip būtų išspręsta problema, kai dalis vartotojų, rezervavę tinklo pajėgumus, nespėja įsirengti saulės elektrinių per numatytą laiką, todėl jiems tenka iš naujo sudaryti tinklo pajėgumų rezervacijos sutartį, dar kartą mokėti prijungimo sąlygų išdavimo mokestį, o dažnai – ir už tinklo galios išplėtimą.

Įstatymų pataisų paketas Seimui bus teikiamas pavasario sesijoje.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 14 tūkst. gaminančių vartotojų, tačiau Energetikos ministerijai šiemet skyrus dar 40 mln. eurų nuosavų saulės elektrinių įrengimui ar įsigijimui, jų skaičius turėtų išaugti mažiausiai dukart.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS